SKŁADNIKI
Pizza z batata:
-
- ok. 350 g puree z batata (z sporego 1 batata)
- 120 mąki ryżowej/owsianej/gryczanej lub innej bezglutenowej
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 150 ml passaty
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Dodatki:
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ cukinii
- garść czarnych oliwek
- garść rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- chlust oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Pizza z batata
- Batata obierz, pokrój na mniejsze cząstki i ugotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj na purée.
- Dodaj mąkę, przyprawy oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie łyżką i kolejno rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując pizzę o średnicy ok. 30 cm.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C i piecz przez 15 minut. W tym czasie przygotuj sos.
Sos pomidorowy
- Passatę przelej do rondelka i gotuj kilka minut, często mieszając, aby odparować część płynu. Następnie dopraw ziołami, solą i pieprzem do smaku oraz opcjonalnie odrobiną cukru.
- Gotowym sosem posmaruj wstępnie podpieczony spód. Cukinię oraz oliwki pokrój w plasterki, a paprykę w paski. Ułóż je na placku posmarowanym sosem i wstaw pizzę z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejny kwadrans.
- Na gotowej pizzy ułóż pomidorki koktajlowe, posyp rukolą i polej oliwą. Podawaj od razu.
6 komentarzy
Fajna propozycja, cudownie się prezentuje 🙂
Dziękuję i zachęcam do spróbowania 😉
A czy z mąką żytnią wyszłoby?
Tak, oczywiście. Z założenia zrobiłem ten przepis bezglutenowy, ale tutaj się praktycznie każda mąka nada.
Właśnie trafiłam na Twój przepis szukając zdrowszej alternatywy na pizzę. Wygląda bardzo smakowicie, więc biegnę na zakupy. Pozdrawiam. Magda
Bardzo mnie to cieszy! Mam nadzieję, że taka pizza pełna warzyw Tobie posmakuje! 😉