Siedzenie w domu na kwarantannie zdecydowanie nie ma zbyt wielu zalet, ale jedną z nich jest z pewnością możliwość przygotowywania bardziej wyszukanych śniadań, a przede wszystkim leniwe gotowanie owsianek, na które na co dzień nie ma się czasu. Przygotowując zupy mleczne, bardzo lubię eksperymentować. Dlatego u mnie nie tylko króluje owsianka, ale i gryczanka czy jaglanka. 😉 Wybieram bardzo różne kasze oraz zboża i zwykle gotuję je na mleku roślinnym, najczęściej kokosowym. Dzięki temu są doskonale kremowe i jeszcze bardziej apetyczne. Również nie stronię od mniej lub bardziej egzotycznych dodatków. Orzechy, świeże i suszone owoce, konfitury, czy miody aż się proszą o to, aby skomponować je z owsianką.
Jakiś czas temu moim odkryciem była niepalona kasza gryczana, którą tradycyjnie ugotowałem na mleku kokosowym z odrobiną soku z buraków. Tak przygotowana gryczanka nabrała niezwykle kuszącego różowego koloru i odrobinę buraczanej słodyczy. Podałem ją z cząstkami soczystego grejpfruta, koralami granatu i chrupiącymi orzechami nerkowca. Takie kolorowe śniadanie od razu poprawia nastrój, a za sprawą dobrych i odżywczych składników dba o nasze samopoczucie i daje solidnego kopa energii z rana. Przekonajcie się o tym sami, bo nawet pracując z domu, trzeba się dobrze i zdrowo odżywiać. 😉 A taka gryczanka z sokiem z buraka jest jest doskonałym i pysznym sposobem na rozpoczęcie dnia.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka białej kaszy gryczanej (niepalonej)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 100 ml soku z buraków
- 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (można również użyć miodu, syropu klonowego, czy syropu z agawy)
- garść orzechów nerkowca
- 1 grejpfrut
- 1 granat
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę przepłucz i przesyp do garnka. Wlej mleko kokosowe oraz wodę i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut pod przykryciem, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie podpraż na suchej patelni orzechy nerkowca, obierz grejpfruta, zachowując cząstki i oddziel pestki granatu.
- Następnie do kaszy wlej sok z buraka i wsyp ksylitol lub erytrytol do smaku. Gryczankę gotuj jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając.
- Ugotowaną kaszę podziel na 2 porcje i podaj od razu z przygotowanymi dodatkami.
2 komentarze
co za zgranie, jem dzisiaj gryczankę z niepalonej kaszy gryczanej zzz pieczonym, startym burakiem 😀 też pyszka!
Haha, no to niezłe mamy wyczucie czasu! 🤣 Z kawałkami pieczonego buraka też robiłem, ale była mało fotogeniczna, więc zmieniłem na sok 😄