• O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt
food²
o jedzeniu do kwadratu
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Skyrnik na zimno z mango

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

      Pasta z buraków i słonecznika

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Sezamowy sos tahini

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

  • Kuchnie
    • Wszystko Kuchnia amerykańska Kuchnia bliskowschodnia Kuchnia francuska Kuchnia fusion Kuchnia grecka i bałkańska Kuchnia hiszpańska Kuchnia indyjska Kuchnia meksykańska Kuchnia orientalna Kuchnia polska Kuchnia portugalska Kuchnia skandynawska Kuchnia śródziemnomorska Kuchnia włoska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Misa mocy z hummusem, falafelem, warzywami i kimchi…

      Baklava z orzechami i miodem

      Fesenjan z bakłażana w sosie z orzechów włoskich…

      Burek z serem feta i botwiną

      Hummus paprykowy

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Charlotte brzoskwiniowa

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Sernikowe entremets z mango i marakują

      Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i…

      Falafel burger z mango

      Galaktoboureko

      Baklava z orzechami i miodem

      Bougatsa

      Feta pieczona z miodem, sezamem i figami

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Arroz doce – ryż na mleku

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

      Churros

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

      Gulab jamun – indyjskie pączki w syropie

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Mango lassi

      Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Zupa krem z kukurydzy

      Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Ekspresowe tacos z kurczakiem

      Chili con carne, podawane z guacamole

      Papryki faszerowane chili con carne

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

      Karpatka

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Francesinha

      Bolo Rei – portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe

      Arroz doce – ryż na mleku

      Queijadas de Leite – portugalskie mleczne babeczki

      Pastéis de Nata – portugalskie babeczki budyniowe z…

      Queijo Fresco com Mel e Amêndoas – ser…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pepparkakor z mąki kasztanowej – szwedzkie imbirowe pierniczki…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback

      Glögg – skandynawski grzaniec na czerwonym winie z…

      Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami

      Lussebullar – szafranowe bułeczki Świętej Łucji

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Galaktoboureko

      Bougatsa

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Burek z serem feta i botwiną

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Sabih – izraelski street-food

      Izraelski hummus

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Makaron z dyniowym pesto

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

  • Okazje
    • Wszystko Boże Narodzenie Halloween Na grilla Na imprezę Sylwester i Karnawał Tłusty Czwartek Walentynki Wielkanoc

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Kompot z suszu

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Bułeczki dyniowe

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Halloweenowe babeczki z gałkami ocznymi

      Pumpkin pie – tarta dyniowa

      Steki z arbuza

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Szparagi w sosie teriyaki

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Arbuzowy Spritz

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Pasta z buraków i słonecznika

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Arancini z szafranem i rozmarynem

      Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami

      Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

      Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Oponki serowe

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Old-fashioned doughnuts – amerykańskie pączki na maślance

      Pączki kokosowe Rafaello

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Praliny z różowej czekolady Ruby z masłem orzechowym,…

      Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami…

      Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą…

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Walentynkowy sernik na zimno z malinami

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Puszysty sernik na białkach

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

  • Słodkie
    • Wszystko Babeczki i muffinki Bez pieczenia Bezowe Ciasta ucierane Ciasteczka Ciasto drożdżowe Ciasto francuskie, półfrancuskie i filo Ciasto kruche Ciasto parzone Desery Lody Serniki Tarty Torty

      Karpatka

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Skyrnik na zimno z mango

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Babeczki jogurtowe z borówkami

      Mini serniczki z lemon curd

      Mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Magdalenki z zieloną herbatą matcha

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Ptasie mleczko z mango

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tiramisu

      Charlotte brzoskwiniowa

      Pianka jogurtowa z marakują

      Galaretkowiec z herbatnikami i morelami

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Bezy z figami, kremem cynamonowym i solonym karmelem

      Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

      Tort bezowy tiramisu

      Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

      Tort bezowy z owocami lata

      Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

      Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Blondie z żurawiną

      Nutella Cake – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Jogurtowy placek ze śliwkami i kruszonką

      Odwrócone ciasto ananasowe

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka owsiane z żurawiną

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Bułeczki dyniowe

      Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką

      Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną i lukrem

      Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

      Babka maślana z lukrem i kruszonką

      Galaktoboureko

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Baklava z orzechami i miodem

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Bougatsa

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Puszysty sernik na białkach

      Tartaletki z jabłkami

      Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście

      Karpatka

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Ptysie z kremem malinowym

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką…

      Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym

      Churros

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Entremet z mango i kokosem na 8. urodziny…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Lizaki lodowe z ogórka i melona

      Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru,…

      Lodowe lizaki piña colada z marakują

      Sorbet truskawkowy

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Korzenny sernik z dynią

      Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Sernik z kremem z marakui

      Sernik Biały Michałek

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tartaletki z jabłkami

      Tarta makowa

      Tarta sernikowa z lemon curd

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i…

      Giant Donut Cake – wielki pączek na 6….

      Tort z truskawkami i bitą śmietaną

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Tort bezowy z owocami lata

  • Śniadania
    • Wszystko Jajka Owsianki Pasty i dodatki do pieczywa Placuszki, gofry i naleśniki Smoothie i koktajle Tosty, wrapy i kanapki

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym…

      Dyniowa owsianka z masłem orzechowym

      Granola z masłem orzechowym, chipsami bananowymi, kokosem i…

      Gryczanka z sokiem z buraka, grejpfrutem i granatem

      Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan

      Jaglanka z egzotycznymi owocami

      Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

      Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

      Gryczanka – owsianka z białej kaszy gryczanej z…

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Hummus paprykowy

      Pasta z pieczonego czosnku

      Pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem

      Pasta z buraków i słonecznika

      Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

      Izraelski hummus

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

      Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

      Pancakes z borówkami

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Gofry z mąki gryczanej

      Koktajl z buraka i malin

      Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

      Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem

      Mango lassi

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Grzanki z ricottą, figami i miodem

      Grzanki z serem camembert i ananasem

  • Dania główne
    • Wszystko Dania mięsne Drób Wieprzowina Wołowina Dania z kaszy i ryżu Dania z warzyw Domowy fast-food Mączne Makarony Ryby i owoce morza

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Kołduny litewskie w rosole

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur

      Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem…

      Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie z sosem…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

      Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem,…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z…

      Cepeliny z mięsem

      Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Kołduny litewskie w rosole

      Pasta al forno – włoska zapiekanka makaronowa

      Francesinha

      Ravioli Vecchia Modena

      Tagliatelle al ragù alla bolognese

      Pączkoburger z bekonem, gołką i chutneyem z mango

      Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Risotto ze szparagami i cydrem

      Risotto z czarnym czosnkiem

      Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem…

      Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Smażony ser Kaszkawał z sosem tatarskim i pieczonymi…

      Francesinha

      Falafel burger z mango

      Kołduny litewskie w rosole

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Burek z serem feta i botwiną

      Pierogi ruskie

      Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Ravioli Vecchia Modena

      Cappellacci di zucca

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Tagliatelle z pieczarkami i burratą

      Makaron z dyniowym pesto

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Spaghetti z pistacjowym pesto, szparagami i burratą

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym…

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Polvo à lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

  • Inne przepisy
    • Wszystko Napoje Pieczywo Przekąski Przystawki Sałatki Sosy i przetwory Zupy

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Arbuzowy Spritz

      Kompot z suszu

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Grzaniec z wina śliwkowego

      Sok wzmacniający odporność z imbirem

      Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

      Koktajl z buraka i malin

      Kakałko z piankowymi bałwankami

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Bułeczki dyniowe

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Foccacia z winogronami i rozmarynem

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Oi-sobagi – pikantne kimchi z ogórków

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Nitamago – marynowane jajka w sosie sojowym do…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Placki kukurydziane z salsą paprykową

      Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem

      Sałatka warstwowa z tuńczykiem

      Sałatka grecka

      Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami

      Szparagi z burratą i migdałami

      Tajska sałatka z makaronem ryżowym, boczniakami i kolendrą

      Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie z sosem…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Sos tzatziki

      Lemon curd – angielski krem cytrynowy

      Sos tatarski

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Sezamowy sos tahini

      Za’atar

      Orange curd

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji…

      Kołduny litewskie w rosole

      Zupa krem z kukurydzy

      Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

      Ramen z czarnym czosnkiem, grzybami shiitake, smażonym tofu,…

      Jabłczanka – zupa z jabłek

      Wegański żurek z białą kiełbasą z tempehu

  • Przewodniki
    • Wszystko Berlin Bolonia Lizbona Madryt Neapol Polska Porto Praga Targi świata Tel Aviv

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić?

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Lizbonie

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurante Ponto Final – najbardziej klimatyczna restauracja w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      LX Factory – postindustrialna Lizbona

      Petiscos – portugalskie przekąski

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna?

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem

      Targi świata: Mercat Central w Walencji

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

  • Wokół stołu
    • Wszystko Dzieje się we Wrocławiu Fotografia Podsumowania Recenzje Restauracje Restaurant Week Spotkania blogerów Warsztaty Zdrowe odżywianie i diety

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      To już 5 lat!

      #PodłączSię

      OKO na Wrocław

      Wrocławscy Ulicożercy – Relacja z Festiwalu Food Trucków…

      Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy

      Kulinarna rozgrzewka przed zimą: kulisy sesji zdjęciowej Codzisw.menu…

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Kadry z ogrodu – lipiec

      To już 5 lat!

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Recenzja robota kulinarnego Goclever Kitchen Mate

      I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni!

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Oniryczna opowieść Marcina Jasiury o sushi w Sakana…

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Chodźmy do Restauracji Steak N’ Roll na Restaurant…

      Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week!…

      Restaurant Week w Cherry Lounge & Restaurant: jak…

      Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach

      Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to…

      Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest…

      Restaurant Week w Vivian: lekko, pysznie i z…

      Międzynarodowy Dzień Jajka: Śniadanie z Kotliną Natury i…

      Klub Kolacyjny Barilla

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Nasz pierwszy wspólny piknik z CODZISW.MENU

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Fudskłer w Akcji: Gęsina na Świętego Marcina w…

      Fudskłer w Akcji: fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI,…

      Warsztaty Kulinarne: Norweski Dorsz Zimowy Skrei

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Cheat Meal

PragaPrzewodnikiRestauracje

Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

Autor: Łukasz 28 kwietnia 2022
Autor: Łukasz 28 kwietnia 2022
0 komentarz 0FacebookTwitterPinterestEmail

Ahoj! Praga na weekend to zawsze dobry pomysł. Dlatego jeśli planujesz szybki wypad do naszych południowych sąsiadów, to dobrze trafiłeś! W tym krótkim przewodniku chciałem Ci polecić kilka sprawdzonych miejsc, w których można smacznie zjeść i wypić w stolicy Czech. W końcu Praga to nie tylko piękne zabytki Starego Miasta, czy spacery uliczkami Małej Strony, ale przede wszystkim tętniąca życiem europejska metropolia, z której trzeba czerpać pełnymi garściami. Dlatego, jeśli się zastanawiasz, gdzie zjeść w Pradze (i to nie tylko knedliki), albo które miejsce będzie dobre na krótką przerwę w zwiedzaniu, to koniecznie przeczytaj mój przewodnik.

Widok na Most Karola
Widok na Małą Stronę
Obrotowa głowa Franza Kafki autorstwa Davida Černeho
Fontanna „Olewający politycy” Davida Černeho
Dzielnica Żydowska na Josefovie
Mural Solidarność w dzielnicy Holešovice
Rzeźby Davida Černeho przy Muzeum Kampa
Rzeźby Davida Černeho przy Muzeum Kampa
Katedra św. Wita
Katedra św. Wita
Widok na Pragę z Hradczan
Widok na Pragę z Hradczan
Widok na Pragę z Hradczan
Widok na Zámecké schody

Gdzie zjeść w Pradze?

Oczywiście, jak zawsze zachęcam do odkrywania każdego miasta po swojemu, jednakże mam nadzieję, że ten przewodnik trochę Wam ułatwi poszukiwania. Praga niestety słynie z zarabiania na turystach i lokali wątpliwej jakości nie brakuje, szczególnie w ścisłym centrum i w pobliżu Hradczan, na co niestety będąc jeszcze niedoświadczonym podróżnikiem w młodości, nie raz się naciąłem. Jednakże od mojej ostatniej wizyty (dobre 10 lat temu) praska gastronomia zmieniła się nie do poznania, zresztą podobnie jak w Polsce i nie brakuje tutaj teraz miejsc, w których można dobrze zjeść i wypić. W moim przewodniku Praga na Weekend polecam kilka sprawdzonych adresów, pod którymi myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Począwszy od kawiarni i cukierni, przez street-food, aż po bary i restauracje. Nie przedłużając bardziej, zapraszam do lektury!

EMA Espresso Bar

Jeżeli wybieracie się do Pragi Flixbusem zapewne pierwszym przystankiem Waszej wycieczki będzie dworzec autobusowy Folorenc. Wtedy z pewnością po drodze warto zajrzeć do pobliskiej kawiarni EMA Espresso Bar. To lokalna praska sieciówka z trzema kawiarniami w stolicy. W swoim nowoczesnym wnętrzu oprócz klasyki serwują sporo kaw speciality z alternatywnymi metodami parzenia, kanapki oraz ciasta (polecam strudel). Można śmiało zajrzeć w oczekiwaniu na przejazd lub w celu uzupełnienia poziomu kofeiny.

EMA Espresso Bar ||  Na Florenci 1420/3, Nové Město, Praha 1 (lokalizacji jest więcej)
godziny otwarcia: pn-czw 8:00-18:00, pt-nd 10:00-18:00
*

EMA Espresso Bar
Przerwa na kawę w EMA Espresso Bar
Przerwa na kawę w EMA Espresso Bar

Restaurace s pekárnou Eska

Doskonała czeska kuchnia w nowoczesnym wydaniu i jeszcze lepsze pieczywo – czy można chcieć czegoś więcej? 😉 Myślę, że nie! Praska Eska to doskonały wybór na śniadanie (serwują je od 8:00 do 11:30), lunch (od 11:30 do 15:00) czy kolację (od 17:00-21:00). Ich pieczywo z domowym masłem jest naprawdę doskonałe i nawet tylko po nie warto tutaj przyjechać. Poza tym udało mi się spróbować idealnie kremowej zupy z borowików, pachnącej masłem brioszki z serem i szczypiorkiem oraz genialnych pieczonych w mundurkach ziemniaków podanych z suszonym żółtkiem, wędzoną rybą i kefirem. Wszystko było naprawdę przepyszne, zaś całości dopełnia piękne nowoczesne wnętrze z otwartą kuchnią. Z całego serca polecam, jeśli tylko zastanawiacie się, gdzie zjeść w Pradze, a na wynos polecam zabrać ze sobą coś dobrego z piekarni. Nie pożałujecie!

Restaurace s pekárnou Eska || Pernerova 49, Karlín, Praha 8
godziny otwarcia: codziennie 16:00-00:00
*

Wnętrze Restaurace s pekárnou Eska
Pieczywo w Restaurace s pekárnou Eska
Pieczywo w Restaurace s pekárnou Eska
Wnętrze Restaurace s pekárnou Eska
Wnętrze Restaurace s pekárnou Eska
Wnętrze Restaurace s pekárnou Eska
Kawa w Restaurace s pekárnou Eska
Domowe pieczywo w Restaurace s pekárnou Eska
Brioszka z serem i szczypiorkiem
Ziemniaki w mundurkach podane z suszonym żółtkiem, wędzoną rybą i kefirem

VNITROBLOCK

VNITROBLOCK to położony w eklektycznej dzielnicy Holeszowice, słynącej z pubów, restauracji, eksperymentalnych teatrów i klubów techno w starych fabrykach, koncept gastronomiczno-kulturalno-handlowy, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. W tej industrialnej przestrzeni znalazło się miejsce dla kawiarni, baru, restauracji, czytelni, sklepu z butami i kwiaciarni. To strefa do pracy, co-workingu, czy po prostu spotkań ze znajomymi, w której każdy hipster będzie wniebowzięty. Odbywają się tutaj również warsztaty, koncerty i różne wydarzenia, dlatego warto zajrzeć na ich stronę i dowiedzieć się, co w trawie piszczy.

VNITROBLOCK || Tusarova 791/31, Holešovice, Praha 7
godziny otwarcia: codziennie 09:00-22:00
*

VNITROBLOCK
Uliczka przy VNITROBLOCK
Ogródek VNITROBLOCK
Wnętrze VNITROBLOCK
Wnętrze VNITROBLOCK
Wnętrze VNITROBLOCK
Wnętrze VNITROBLOCK
Wnętrze VNITROBLOCK
Wnętrze VNITROBLOCK
Wnętrze VNITROBLOCK
Wnętrze VNITROBLOCK
Przerwa na kawę i ciasto w VNITROBLOCK
Przerwa na kawę i ciasto w VNITROBLOCK

Kasárna Karlín

Kasárna Karlín to kolejne świetne miejsce w industrialnym stylu, którego nie możecie pominąć, jadąc do Pragi nawet tylko na weekend. Dawne koszary na Karlinie zostały przekształcone w centrum kultury w każdym możliwym wymiarze. Znajdziecie tutaj kawiarnię ulokowaną na dawnym basenie (Kavárna Bazén), klub muzyczny, kino, saunę, miejsce do uprawiania sportu i wiele więcej. Warto również spojrzeć na stronę i sprawdzić listę bieżących wydarzeń, żeby móc skorzystać z uroków tego miejsca w pełni. Sam wprawdzie niczego tutaj nie spróbowałem, będąc dopiero co po śniadaniu, ale Kasárna zdecydowanie zachęca nawet do krótkich odwiedzin, aby nacieszyć oczy.

Kasárna Karlín || Prvního pluku 20/2, Karlín, Praha 8
godziny otwarcia: pn-pt 13:00-23:30, so-nd 10:00-23:30
*

Kasárna Karlín
Kasárna Karlín
Kasárna Karlín
Kasárna Karlín
Kasárna Karlín
Kasárna Karlín
Kavárna Bazén
Wnętrze Kavárna Bazén przed remontem

Champagneria

Champagneria to moje ulubione praskie odkrycie. Jak sama nazwa sugeruje, serwują tutaj głównie szampana w luźnej i miłej atmosferze bez nadęcia. Miejsce jest gwarne, pełne ludzi i nie brakuje tutaj także wydarzeń z muzyką na żywo. Jeśli nie przepadacie za bąbelkami, to znaleźć tutaj można również inne wybrane wina, także te lokalne z Moraw. Do kieliszka trunku polecam wziąć deskę tapas i rozkoszować się chwilą.

Champagneria ||  Průchodní 4, Staré Město, Praha 1
godziny otwarcia: codziennie 16:00-00:00
*

Wejście do Champagneria
Wnętrze Champagneria
Deska tapas do wina

Manifesto Market

Manifesto Market to świetny koncept gastronomiczny, w którym street-food odgrywa główną rolę. Przypomina warszawski Nocny Targ, gdańską 100cznię, czy lizbońskie LXFactory. To idealne miejsce na wypad ze znajomymi, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Nie brakuje tu lokalnych czeskich browarów i restauracji z kuchnią z całego świata. Dlatego, jeśli nie jesteście zdecydowani co i gdzie zjeść w Pradze, to Manifesto będzie doskonałym wyborem.

Sam na Manifesto Market Florenc miałem okazję wypróbować meksykańskie tacos al pastor oraz frytki z serem cheddar i boczkiem. Jesienią 2021 Manifesto Market był dostępny w trzech miejscach: Smíchov, Florenc i Anděl. Obecnie jednak wszystko przeniesiono do 5. dzielnicy na ulicę Ostrovského tuż za stacją kolejową Praha-Smíchov.

Manifesto Market || Ostrovského 34, Anděl, Praha 5 (nowa lokalizacja)
godziny otwarcia: codziennie 11:00-22:00
*

Manifesto Market
Manifesto Market
Manifesto Market
Manifesto Market
Manifesto Market
Manifesto Market
Street-food na Manifesto Market
Tacos al pastor

Vinohradský pivovar

Vinohradský pivovar to lokalny praski browar położony niedaleko wieży telewizyjnej na Žižkovie. Polecam wybrać się tam spacerkiem ze Starego Miasta, zahaczając o Riegrove sady, z których rozpościera się przyjemny widok na miasto. Na pewno każdy piwosz będzie zadowolony z wizyty w tej niepretensjonalnej piwnicy, w którym ten złoty trunek warzy się w kadziach na miejscu. Poza typowo czeskimi browarami bazującymi na słodzie pilzneńskim i žateckim chmielu Saaz znajdziecie tam też wiele propozycji w stylach znanych z Ameryki i Australii. Poza piwem można również liczyć na dobrą kuchnię, np. pyszny pasztet z kaczki, delikatne policzki wieprzowe czy sznycel w wiedeńskim stylu. Jest tu naprawdę smacznie, a atmosfera zdecydowanie zachęca do kolejnych odwiedzin. Dlatego jeśli tylko zastanawiacie się, gdzie zjeść w Pradze, to z czystym sumieniem mogę polecić to miejsce.

Vinohradský pivovar ||  Korunní 2506, Vinohrady, Praha 10
godziny otwarcia: codziennie 11:00-00:00
*

Czeska kuchnia w Vinohradský pivovar
Vinohradský pivovar
Pasztet z kaczki
Sznycel wiedeński

Cukrárna Saint Tropez

Po zwiedzaniu Hradczan, gdy nadejdzie nas ochota na coś słodkiego, warto przejść się uliczkami Małej Strony w stronę Mostu Karola i usiąść na moment w pobliskiej cukierni Saint Tropez. To miejsce o prawie stuletniej historii założone przez Viléma Nosála – wybitnego czeskiego cukiernika. Co więcej, nadal pozostaje w rodzinnych rękach i jest prowadzone przez wnuków, którzy na swojej drodze poznali parę Francuzów. Z tego mariażu powstała cukiernia łącząca czeskie i francuskie tradycje cukiernicze w formie nowoczesnych monoporcji.

Cukrárna Saint Tropez || Karmelitská 20, Malá Strana, Praha 1
godziny otwarcia: pn-pt 8:00-19:00, so-nd 09:00-19:00
*

Cukrárna Saint Tropez
Cukrárna Saint Tropez
Ciastka w Cukrárna Saint Tropez
Ciastko pistacjowe i tort praski
Torcik z suszonymi morelami i orzechami

Crème de la Crème – zmrzlinový salon

Crème de la Crème to pewnie lodziarnia jakich wiele, ale z pewnością mogę polecić, jeśli najdzie Was ochota na zmrzlinę, jak to mówią Czesi. 😉 Duży wybór smaków, a lody są naprawdę w porządku.

Crème de la Crème – zmrzlinový salon || Národní 23, Staré Město, Praha 1
godziny otwarcia: codziennie 11:00-22:00
*

Crème de la Crème – zmrzlinový salon

Nie polecam

W moim przewodniku Praga na Weekend chciałem Wam przede wszystkim polecić sprawdzone miejsca, z których wyszedłem zadowolony. Niestety dwa strzały były zupełnie nietrafione, bo są miejsca, gdzie zjeść w Pradze można znacznie lepiej. Polecana na wielu blogach Výtopna okazała się restauracją, które broni się jedynie ciekawym pomysłem, gdzie pociągi przywożą zamówienie. Niestety dobre jedzenie w tym wszystkim gdzieś się wykoleiło po drodze. Au Gourmand przyciągnęło mnie zaś ładnym wnętrzem, pod którym nic ciekawego się nie kryło. Dlatego postanowiłem umieścić te miejsca w przewodniku, abyście nie musieli popełniać tych samych błędów i mogli wydać Wasze korony gdzieś indziej. 😉

Výtopna

Výtopna to zdecydowanie miejsce zrobione pod turystów (w sumie trudno się dziwić, biorąc pod uwagę lokalizację na Placu Wacława), dlatego bardziej potraktujcie ją jako ciekawostkę niż lokal godny polecenia. Ale od początku. Sam niesztampowy pomysł jest super – restauracja przypomina małe miasteczko, w którym posiłki i napoje są rozwożone kolejką. Przy kuchni jest zrobiony dworzec, a przy kolejnych stolikach znajdują się perony, do których wszystko do nas przyjeżdża przy pomocy szyn. Jednakże na tym kończy się efekt wow…

Sama restauracja wygląda na trochę na zaniedbaną i wymaga zdecydowanie dokładnego czyszczenia torowisk. Obsługa kelnerska jest dość specyficzna (taka typowo czeska) i trudno zaliczyć ją do szczególnie miłych, ale za to o napiwek na pewno nie zapomną Was poprosić na koniec. Jedzenie zaś jest bardzo przeciętne. Można od biedy zjeść, jak jest się bardzo głodnym, ale co do jakości, sposobu przyrządzenia i podania mam duże wątpliwości. Dlatego jeśli jesteście fanami kolei lub chcecie zapewnić atrakcję dzieciom, to jak najbardziej można wpaść, ale weźcie piwo czy inny napój, a na jedzenie wybierzcie się raczej do innej restauracji.

Výtopna || Václavské náměstí 802/56, Nové Město, Praha 1
godziny otwarcia: codziennie 11:00-00:00
*

Wnętrze Výtopna
Wnętrze Výtopna
Wnętrze Výtopna
Wnętrze Výtopna
Wnętrze Výtopna
Wnętrze Výtopna
Kanapka z szarpaną wieprzowiną
Sałatka z kozim serem

Au Gourmand

Au Gourmand to przytulna kawiarnia na starym mieście zaraz przy Rynku. Całkiem ładne wnętrze w stylu art déco zachęca do wejścia, ale niech nie przekonają Was pozory, bo zdecydowanie nie warto! Pani kelnerka zdecydowanie pracuje tu za karę, a śniadania cóż – w niektórych podrzędnych barach można na lepsze trafić. Zimna kanapka croque madame podana z dziwną sałatką ze szpinaku, grubo pokrojonej marchwi i gotowego dressingu to zdecydowanie nie to, czego można oczekiwać w restauracji nazywanej „U Smakosza”.

Au Gourmand || Dlouhá 614/10, Staré Město, Praha 1
godziny otwarcia: codziennie 8:00-20:00
*

Au Gourmand
Przeciętne śniadanie w Au Gourmand

Bonus

Vzorkovna

O tym lokalu długo zastanawiałem się, czy napisać, bo zdecydowanie wykracza ono poza listę, gdzie można zjeść w Pradze, ale jeśli jesteście poszukiwaczami odjechanych undergroundowych miejsc, których nie polecą Wam w przewodnikach, to koniecznie musicie tutaj zajrzeć. Jednak od razu ostrzegam, że to adres tylko dla ludzi, którzy szukają mocnych wrażeń. O miejscu krążą różne opinie od najgorszych po najlepsze, dlatego warto sprawdzić to samemu. Ja mimo wszystko miło spędziłem tutaj czas ze znajomymi i poznałem sporo fantastycznych osób, więc polecam.

Vzorkovna to klub znajdujących się w podziemiach Starego Miasta. Z niepozornego wejścia wejdziecie do budzących niepokój obskurnych piwnic, będących swego rodzaju labiryntem, który zaprowadzi Was do jednego z licznych barów oraz sceny z koncertami na żywo. Dość wątpliwej jakości napoje podają tu w słoikach (niczym po kiszeniu ogórków), a obsługa nie zalicza się do najprzyjemniejszych. Niemniej jednak panuje tu niepowtarzalny klimat. Więcej nie zdradzę. 😉

PS. Wstęp kosztuje 200 koron i można zapłacić tylko w gotówce. Za tą opłatę otrzymacie kartę, którą możecie płacić na barze.

Vzorkovna || Národní 339/11, Staré Město, Praha 1
godziny otwarcia: pn-cz 14:00-04:00, pt 14:00-05:00, so 17:00-5:00, nd 17:00-4:00

cukiernieczechykawiarniepragaprzewodnikrestauracje
0 komentarz 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Łukasz

Włóczykij z mikserem w ręku. Dumny wrocławianin. Z wykształcenia inżynier, a po godzinach kucharz amator i bloger z zamiłowania. Pozytywnie zakręcony albo należałoby raczej powiedzieć zmiksowany ze mnie człowiek, bo z pewnym przyrządem kuchennym nie rozstaję się na krok (co widać na załączonym obrazku). W przyszłości marzę o założeniu własnej restauracji tudzież cukierni oraz o napisaniu książki kucharskiej, która zdobyłaby serca czytelników na całym świecie. Ponoć marzenia się spełniają, a ten blog stanowi dla mnie siłę napędową ku temu.

poprzedni post
Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata
następny post
Karpatka

Zobacz również

Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,...

Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i...

Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni...

Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w...

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w...

Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni...

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w...

Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić?

Restaurant Week: Destynacja Woławina

Zostaw komentarz Anuluj odpowiadanie

Zapamiętaj moje imię, adres e-mail oraz stronę

CZEŚĆ!

CZEŚĆ!

NAZYWAM SIĘ ŁUKASZ

I MIKSUJĘ TUTAJ SPECJALNIE DLA CIEBIE! ROZGOŚĆ SIĘ WYGODNIE I CZUJ SIĘ JAK U SIEBIE. MAM NADZIEJĘ, ŻE WSPÓLNE GOTOWANIE SPRAWI NAM DUŻO RADOŚCI. :)

ZNAJDŹ MNIE NA FACEBOOKU

ZNAJDŹ MNIE NA FACEBOOKU

KUP E-BOOK I WESPRZYJ UKRAINĘ!

Kocioł - Dolnośląski Magazyn Kulinarny

PISZĘ DLA

Kocioł - Dolnośląski Magazyn Kulinarny

Read in your language

ZNAJDŹ PRZEPIS

POPULARNE POSTY

  • 1

    Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

  • 2

    Sernik jagodowy na zimno „Leśna Polana”

  • 3

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • 4

    Spring rolls

  • 5

    Pavlova z mango i pistacjami

  • 6

    Sernikowe entremets z mango i marakują

OSTATNIE POSTY

  • Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem po koreańsku

  • Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

  • Karpatka

  • Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

  • Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

ARCHIWUM

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Przepisy kulinarne
  • Facebook
  • Instagram
  • Email
  • O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt

Copyright ©2014-2022 food²: Łukasz Majchrowski All Rights Reserved.


Wróć do początku
food²
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste