Salmorejo to bliski kuzyn gazpacho. Ten andaluzyjski chłodnik również przygotowuje się z pomidorów utartych z bagietką, oliwą i odrobią czosnku. Jednak jest nieco bardziej gęsty, ma bardziej pomarańczowy kolor i nie dodaje się do niego zwykle innych warzyw. Dodatkowo salmorejo zazwyczaj serwuje się z pokrojoną szynką jamón serrano i jajkiem na twardo. Już kiedyś dzieliłem się z Wami tradycyjnym przepisem na ten chłodnik rodem z Kordoby. Jednakże tym razem postanowiłem trochę zaszaleć i przygotować go z dodatkiem słodkich brzoskwiń. W końcu sezonowe owoce to idealny dodatek do gazpacho, który fajnie przełamuje smaki i dodaje całości świeżego akcentu.
Salmorejo z brzoskwiniami szczególnie polecam, teraz kiedy trwa pełnia sezonu, a ciepłe dni niekoniecznie zachęcają do przesiadywania przy garach. Chłodniki to w końcu idealna sprawa na upały. W tym przepisie jedynie odpaliłem na moment patelnię, aby zgrillować brzoskwinie oraz pomidorki koktajlowe do podania. Mimo że jamón serrano to nieodłączny element salmorejo, to możecie przygotować tę zupę również w wersji wegetariańskiej, podając ją z pokruszoną fetą, która również będzie tutaj świetnie pasować. To tyle ode mnie i zapraszam do wypróbowania przepisu, póki trwa sezon na najlepsze pomidory i soczyste brzoskwinie. 😉


SKŁADNIKI
- 800 g pomidorów, najlepiej malinowych
- 500 g brzoskwiń
- 200 g czerstwej bagietki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 30 ml octu z czerwonego lub białego wina
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g jamón serrano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory oraz brzoskwinie (2 zostaw do dekoracji) sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, Następnie pokrój w kostkę i wrzuć do kielicha blendera.
- Dodaj porwaną na mniejsze cząstki bagietkę (jeśli jest bardzo sucha, to należy ją najpierw namoczyć), wlej oliwę oraz ocet. Zmiksuj, aż składniki się połączą i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Salmorejo wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
- Pozostałe brzoskwinie pokrój w ósemki i zgrilluj na patelni z odrobiną oliwy z oliwek wraz z pomidorkami koktajlowymi do przyrumienienia.
- Salmorejo przelej do talerzy, udekoruj kawałkami brzoskwiń, pomidorkami koktajlowymi i pokrojoną w kostkę szynką jamón serrano. Na sam koniec zupę możesz polać większą ilością oliwy.

2 komentarze
800 pomidorów to grubo.
Oczywiście chodziło o gramy. Już poprawione 😉