Jeżeli tak, jak ja kochacie pyzy ziemniaczane, to mam dla Was dzisiaj ekstra przepis na tę polską potrawę w niecodziennym wydaniu. Kiedyś miałem okazję próbować je w moim ulubionym wrocławskim bistro Gluten Appetit i tak bardzo posmakowało mi połączenie sera koziego z żurawiną i orzechami włoskimi, że postanowiłem odtworzyć ten przepis w domu, a następnie podzielić się z nim Wami. Musicie ich koniecznie spróbować!
Przygotowanie tych ziemniaczanych klusek jest niestety dość pracochłonne, ale ich smak zdecydowanie jest wart zachodu. Pyzy przygotowuje się z dwóch rodzai ziemniaków: ugotowanych i przeciśniętych przez praskę oraz surowych startych na tarce, a następnie łączy z dodatkową porcją skrobi i formuje z nich okrągłe kluseczki. Można je nadziewać przeróżnymi farszami albo podawać bez nadzienia z okrasą z boczku lub cebulki. Moja babcia najczęściej przygotowywała je z mięsem gotowanym w rosole i ten smak właśnie pamiętam z dzieciństwa. Jednakże w dzisiejszym przepisie chciałbym zaproponować Wam oryginalny sposób na ich przygotowanie.
Moje pyzy ziemniaczane nadziałem farszem z koziego twarogu i suszonej żurawiny, który smakuje wprost genialnie. Zamiast tradycyjnej okrasy postanowiłem przygotować karmelizowane orzechy włoskie, które przyjemnie chrupią i świetnie pasują do koziego sera. Mam nadzieje, że skusicie się na pyzy ziemniaczane z dzisiejszego przepisu i to nietypowe połączenie posmakuje Wam równie mocno, jak mi. Są naprawdę pyszne! 😉
SKŁADNIKI
Pyzy ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 300 g koziego twarogu
- 50 g suszonej żurawiny
- sól, pieprz
Karmelizowane orzechy:
- 50 orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
Farsz
- Żurawinę drobno posiekaj i połącz z twarogiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pyzy ziemniaczane
- Ziemniaki obierz i podziel na dwie równe porcje. Połowę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Ugotuj je do miękkości w osolonym wrzątku.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i ostudź, a następnie przeciśnij przez praskę, bądź utłucz tłuczkiem.
- Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tartce na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Następnie przełóż je na gazę i bardzo mocno odciśnij. Wodę po ziemniakach odstaw na kwadrans, a następnie odlej i zbierz z dna naczynia skrobię.
- Surowe ziemniaki połącz z ugotowanymi, dodaj łyżeczkę soli i skrobię ziemniaczaną (całą, która osadziła się na dnie naczynia oraz wymienioną w składnikach). Wszystko dokładnie połącz. Masa powinna być dość klejąca, ale dać się formować. W razie potrzeby dosyp więcej skrobi (ja dodałem 3 łyżki).
- Ręce oprósz skrobią i z ciasta formuj kolejno kule wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je w dłoniach i nałóż czubatą łyżeczkę farszu. Pyzy dobrze sklej, formując ponownie kule. Odstawiaj je na desce podsypanej skrobią ziemniaczaną.
- Pyzy gotuj partiami (po około 6 sztuk) przez około 10 minut (mniej więcej 3 minuty od wypłynięcia) w dobrze osolonym wrzątku.
- Podawaj od razu lub wystudź w zimnej wodzie, jeśli podajesz je później.
Karmelizowane orzechy
- Orzechy drobno posiekaj i wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Podpraż je przez 2-3 minuty, często mieszając. Następnie zdejmij z patelni.
- Na tę samą patelnię wsyp cukier i poczekaj, aż powstanie złotobrązowy karmel. Następnie dodaj masło i wsyp z powrotem orzechy. Całość szybko wymieszaj.
- Ugotowane pyzy przełóż na talerze i posyp karmelizowanymi orzechami.