Jeżeli tak, jak ja, należycie do pistacjowych freaków, to mam dla Was coś ekstra! Pączki z kremem pistacjowym to moja propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Są naprawdę obłędne! Usmażyłem je jak zawsze według mojego sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe i nadziałem kremem pistacjowym na bazie pasty orzechowej z dodatkiem mascarpone i białej czekolady po same brzegi. Jestem przekonany, że nikt nie będzie mógł przejść obok nich obojętnie. 😉 Szczególnie że te pączki z kremem pistacjowym smakują równie dobrze, co włoskie cannoli.
Do przepisu wykorzystałem pastę pistacjową 100%, w której znajdują się same orzechy. Jeśli jednak takiej nie zajdziecie, to możecie również użyć gotowego kremu pistacjowego z białą czekoladą – często go widuję w popularnych marketach i dyskontach. Wtedy wystarczy połączyć go z serkiem mascarpone i już pominąć już dodatek białej czekolady. Możecie również sami przygotować pastę pistacjową, mieląc obrane orzechy mocnym blenderem do momentu uzyskania masła (ok. 5-10 minut). To jak, smażycie je razem ze mną na Tłusty Czwartek? 😉
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 50 g cukru
- 75 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki soli
Krem pistacjowy:
- 200 g pasty pistacjowej 100%*
- 200 g sera mascarpone
- 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- garść pistacji do dekoracji
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Pączki
- Drożdże pokrusz i dodaj do letniego mleka. Wsyp 1 łyżkę cukru oraz mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą.
- Do dużej misy wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło, wbij jajko oraz dodaj żółtka. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Można się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzej olej do 175-180ºC.
- Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. Temperatury oleju należy cały czas pilnować. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, przy niskiej zaś nabiorą one za dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju i wystudź.
Krem pistacjowy
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wystudź.
- Do misy miksera przełóż mascarpone, białą czekoladę oraz pastę pistacjową. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. W razie potrzeby dodaj odrobinę cukru pudru, jeśli krem jest za mało słodki i połącz masę ponownie.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego z długą tylką i nadziej nim pączki od góry, zostawiając odrobinę kremu na wierzchu.
- Pączki udekoruj pistacjami i posyp cukrem pudrem.
UWAGI
*Zamiast pasty pistacjowej możesz również użyć gotowego kremu pistacjowego z białą czekoladą.
6 komentarzy
Natrafiłam tutaj na fali poszukiwań przepisów na różne pączki i inne słodkości z racji jutrzejszego święta. Krem pistacjowy brzmi obłędnie. Sama nigdy jeszcze pączków z takim nadzieniem nie jadłam, więc z wielką chęcią wypróbuję ten przepis w swojej kuchni. Mega dziękuję za inspirację i pozdrawiam! 🙂
Koniecznie w takim razie musisz go wypróbować. 🙂 Moim zdaniem nie mają sobie równych właśnie ze względu na ten obłędny krem 😉
Fantastyyyczne, nawet pączka nie potrzeba – starczy sam krem 🙂
Haha, w sumie popieram! Ciężko się powstrzymać od wyjadania go łyżeczką 😉
Obłędnie wygląda
Bardzo dziękuję! 🙂