Czy macie czasami tak, że zamarzycie o pysznej pizzy z ciągnącym się serem, a nie macie wiele czasu na jej przygotowanie lub po prostu głód na to nie pozwala? 🙂 Tutaj z pomocą przychodzą wrapy z tortilli, które w mig mogą uratować całą sytuację! Są one świetnym zamiennikiem do ciasta, dzięki czemu można w mig przygotować takie danie. Taka ekspresowa pizza z tortilli to doskonały pomysł na szybką przekąskę, czy też imprezowy finger food, którym możecie zaskoczyć znajomych podczas domówki. Oczywiście wiadomo, że nic nie zastąpi prawdziwego puszystego ciasta, ale mimo wszystko uważam, że to doskonała i smakowita alternatywa.
Taka ekspresowa pizza z tortilli nie wymaga nawet rozgrzewania piekarnika, bo wszystko przygotujemy bezpośrednio na patelni. Wystarczy wrzucić wrap do rozgrzanego naczynia, posmarować pomidorową passatą, posypać serem, ułożyć ulubione dodatki i poczekać 2-3 minuty, aż tortilla się przypiecze, a ser cudownie roztopi. Taką pizzę możecie przygotować z tym, co lubicie najbardziej. Ja proponuję jednak wersję z salami i pikantną marynowaną papryczką jalapeño. Ale oczywiście można tutaj zaszaleć z różnymi dodatkami. 😉 Jeśli planujecie przygotować taką ekspresową pizzę dla większej ilości osób, to polecam zrobić ją w piekarniku, żeby nie stać tyle przy patelni. Wystarczy wtedy rozgrzać piec do 200°C i wrzucić przygotowane placki na blaszkę. Po 4-5 minutach pizza z tortill będzie gotowa.


SKŁADNIKI
- 6 tortilla wrapów Casa de Mexico
- 100 g zielonych krojonych papryczek jalapeño Casa de Mexico
- 300 g tartej mozzarelli lub innego ulubionego sera
- 100 g salami pokrojonego w cienkie plasterki
- 300 ml pomidorowej passaty
- suszone oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Pomidorową passatę dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć tortilla wrap. Po chwili posmaruj jego powierzchnię 2-3 łyżkami sosu pomidorowego. Posyp tartym serem, ułóż plasterki salami oraz jalapeño i ponownie posyp odrobiną sera.
- Patelnię przykryj pokrywką i smaż całość jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu, aż ser się roztopi. Podawaj od razu.

Wpis sponsorowany powstał we współpracy z Casa de Mexico.