Któż nie kocha owsianek na śniadanie? To jeden z najlepszych sposobów, aby rozpocząć dzień. Jednakże czasami tradycyjne płatki owsiane trochę mi się nudzą i wtedy sięgam po różne zamienniki: płatki orkiszowe, kaszę jaglaną, niepaloną kaszę gryczaną, amarantus, czy komosę ryżową. Tę ostatnią w szczególności lubię za jej oryginalny, lekko orzechowy smak i to, jak jej ziarenka pękają w trakcie jedzenia. Dlatego dzisiaj mam dla Was świetną śniadaniową inspirację, jaką jest quinoa z tahini, mleczkiem kokosowym i owocami.
Do tego przepisu wykorzystałem komosę ryżową mieszaną od Quality Food. Miks trzech rodzai ziaren quinoa: czerwonych, czarnych i białych to prawdziwa bomba zdrowia za sprawą solidnej dawki witamin i minerałów. Dodatkowo każde z ziaren w inny sposób pęcznieje w trakcie gotowania, co sprawia, że otrzymujemy przyjemną ciekawą teksturę. Oczywiście można wykorzystać tutaj po prostu jeden gatunek komosy, najlepiej białą, która jest najbardziej miękka. Jednakże ten miks 3 ziaren jest wyjątkowo smakowity.
Moją komosankę wzbogaciłem sezamową pastą tahini, która nie tylko wspaniale podkręca smak, nadając chałwowego aromatu, ale jest również źródłem zdrowych tłuszczów i składników mineralnych. W połączeniu z mleczkiem kokosowym całość smakuje niczym dobry deser. Taka quinoa z tahini to smakowity pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia. Polecam podać ją z ulubionymi sezonowymi owocami i dodatkową porcją orzechów, np. migdałów czy pestek. Takie śniadanie syci na długo i daje z samego rana solidnego kopa energii! 🙂


SKŁADNIKI
- 250 g quinoa komosy ryżowej mieszanej Quality Food
- 200 ml mleczka kokosowego Kara
- 3 łyżki pasty tahini Quality Food
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- ulubione sezonowe owoce
- garść płatków migdałów
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Quinoa opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka, wlej pół litra wody i gotuj przez kwadrans.
- Do komosy ryżowej wlej mleczko kokosowe, dodaj pastę tahini, miód lub syrop z agawy, cynamon oraz sól. Gotuj jeszcze przez 5-10 minut na małym ogniu, często mieszając do otrzymania ulubionej gęstości.
- Komosę przełóż do dwóch miseczek, ułóż na wierzchu owoce i posyp całość płatkami migdałów.

Wpis sponsorowany powstał we współpracy z De Care.