Hot Toddy to popularny koktajl na bazie whisky serwowany na ciepło. Napój szczególnie popularny jest w Szkocji i Irlandii, skąd pochodzi. Hot Toddy bywa również nazywany Hot Tottie albo cough syrup, ze względu, że bywa stosowany, jako „lekarstwo” na przeziębienie. Czy jest w stanie z niego wyleczyć to już osobna sprawa, niemniej jednak na pewno solidnie rozgrzewa w zimne deszczowe dni!
Przygotowanie tego grzańca na bazie whisky jest banalnie proste. Wystarczy wlać ulubioną uisge beatha do szklanki (zamiast whisky można użyć także bourbonu, rumu czy też brandy), dodać do niej sok z cytryny, miód oraz gorącą, lecz nie wrzącą, wodę i wszystko zamieszać. Hot Toddy można dodatkowo zaserwować z laską cynamonu, gwiazdką anyżu, czy też cząstką cytryny, które dodatkowo fajne aromatyzują napój i sprawiają, że trunek jest jeszcze bardziej rozgrzewający.
Smak Hot Toddy można porównać trochę do whisky sour w wersji na ciepło, więc jeśli lubicie ten koktajl, to z pewnością ten grzaniec równie mocno Wam posmakuje. Proporcje z podanego przepisu można dostosować pod swój gust. Ja podałem moje ulubione – lubię kiedy napój jest lekko kwaskowy i sam często nawet rezygnuję z miodu lub dodaję go bardzo niewiele. Gorąco polecam gorącego Toddiego na nadchodzące zimowe dni. Moim zdaniem to świetna alternatywa do tradycyjnego grzańca na winie, którego słodycz bywa nieco przytłaczająca. Niemniej równie cudownie rozgrzewa i wprawia tak samo w dobry nastrój. Oczywiście spożyty z umiarem. 😉


SKŁADNIKI
- 50 ml whisky lub bourbonu
- 30 ml soku z cytryny
- 15 ml miodu
- 125 ml gorącej wody
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
- 1 plasterek cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Do szklanki wlej whiskey, sok z cytryny oraz miód.
- Wlej gorącą wodę (powinna mieć nie więcej niż 90°C) i chwilę zamieszaj.
- Wrzuć laskę cynamonu oraz gwiazdkę anyżu i podawaj od razu.
