Ten sernik miodowy na spodzie piernikowym to moja propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeśli znudziły się Wam już klasyczne ciasta, to będzie on idealnym wyborem. Ten sernik jest ultra kremowy dzięki sporej ilości sera mascarpone i pieczeniu w kąpieli wodnej. Dodatkowo jego smak podbija aromat miodu, który dodałem bezpośrednio do masy serowej. Przygotowałem do niego również piernikowy spód, pachnący korzennymi przyprawami oraz ciasteczkowy krem na bazie ciastek korzennych Lotus, mleka skondensowanego oraz masła. Świetnie sprawdzą się tutaj również ciastka Speculoos.
Jeśli lubicie korzenne smaki, to ten sernik miodowy na spodzie piernikowym z pewnością Was zachwyci. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje i wygląda bardzo oryginalnie. Na spód możecie wykorzystać ciasto na piernik staropolski lub inne pierniczki, zostawiając po prostu niewielką porcję, którą z powodzeniem można wykorzystać do tego sernika. Ja właśnie tak zrobiłem. Jeśli jednak nie planujecie wypiekania pierników, to podałem proporcje w sam raz na pokrycie blaszki z sernikiem. Spód krótko pieczemy przed wylaniem masy serowej.
Krem ciasteczkowy, którym pokryłem wierzch sernika, można kupić już gotowy, jednakże zrobienie jego samodzielnie jest bardzo proste. Wystarczy utrzeć masło w temperaturze pokojowej z mlekiem skondensowanym i dodać do niego ulubione pokruszone ciasta korzenne. Dodatkowo kilka ciasteczek polecam wykorzystać do dekoracji. W takiej formie będzie wyglądał on naprawdę znakomicie.
Do masy serowej polecam wykorzystać dobry miód o intensywnym aromacie, np. lipowy lub gryczany. Świetnie podbije on smak ciasta, nadając mu niepowtarzalnego charakteru. Mam nadzieję, że ten sernik miodowy na spodzie piernikowym zagości u Was w nadchodzące Święta! 🙂


SKŁADNIKI
Spód piernikowy:
- 50 g miodu
- 50 g masła
- 25 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- 10 g przyprawy do piernika (2 łyżeczki)
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
Sernik:
- 1 kg dobrego twarogu w wiaderku
- 500 g mascarpone
- 100 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 4 duże jajka
- 50 g skrobi ziemniaczanej (2 łyżki)
Krem ciasteczkowy:
- 120 g ciasteczek Lotus lub Speculoos (plus kilka sztuk do dekoracji)
- 100 g masła
- 50 g skondensowanego mleka słodzonego
PRZYGOTOWANIE
Spód piernikowy
- Masło, cukier oraz miód przełóż do rondelka i podgrzej do momentu roztopienia się masła. Odstaw do wystudzenia.
- Mąkę wymieszaj z sodą, przyprawą do piernika oraz solą. Dodaj wystudzoną masę i wymieszaj całość. Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.
- Następnie rozwałkuj je bezpośrednio na papierze do pieczenia na wymiar tortownicy o średnicy 26 cm. Przełóż je wraz z papierem do formy.
- Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Zewnętrzną część formy pokryj kilkoma warstwami folii aluminiowej (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Sernik
- Twaróg oraz mascarpone przełóż do miski. Wbij jajka, wlej miód, wsyp przesianą skrobię, cukier puder, imbir oraz cukier waniliowy. Masę dokładnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi. Można ją również krótko zmiksować blenderem, uważając, aby zbytnio nie napowietrzyć sernika.
- Masę serową przelej na piernikowy spód. Tortownicę wstaw do większej formy lub naczynia i wlej wrzątek tak, aby sięgał do prawie całej wysokości formy. Wierzch sernika przykryj warstwą folii aluminiowej.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Środek najlepiej sprawdzić po tym czasie patyczkiem, czy ciasto na nim nie zostaje. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
- Upieczony sernik wystudź, tortownicę osusz i ciasto wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.
- Po wystudzeniu sernik odkrój od rantu delikatnie nożem.
Krem ciasteczkowy
- Ciasteczka pokrusz przy pomocy blendera.
- Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem do białości. Następnie dodawaj powoli mleko skondensowane, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj krótko ponownie.
- Kremem wysmaruj wierzch sernika i ozdób całość ciasteczkami.
