Na nadchodzący Tłusty Czwartek wymyśliłem sobie, żeby przygotować tym razem coś innego, co dobrze nawiązuje do tradycji jedzenia pączków, a jednocześnie będzie zdrowszą alternatywą. Do głowy przyszły mi sushi donuts, które wielokrotnie widziałem w social mediach i sam pomysł podania tego japońskiego dania w nieco innej wersji bardzo mi się spodobał. Takie sushi w kształcie pączków świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Pomysłem z pewnością będą zachwyceni wszyscy, którzy kochają te ryżowe rolki z wodorostami nori i rybą. To świetna alternatywa, którą można wykorzystać przy dowolnej okazji. Dobrze sprawdzą się również jako kreatywna przekąska na imprezę.
Sushi donuts nawiązują wyglądem do temari sushi – ozdobnej wersji tego dania, w której zamiast zawijać składniki w ryż i arkusz nori umieszcza się je na zewnątrz i formuje w ozdobne kolorowe kule. Tutaj jednak w zamian wykorzystujemy silikonową formę na donuty, w której pieczołowicie umieszczamy wszystkie dodatki, aby uzyskać pięknego pączka z dziurką w amerykańskim stylu.
Przygotowanie sushi donuts nie różni się specjalnie od klasycznych rolek. Rozpoczynamy od ugotowania krótkoziarnistego ryżu i przygotowania do niego zaprawy z wina mirin lub octu ryżowego. Wszystkie składniki zaś kroimy w bardzo cienkie plasterki w przeciwieństwie do klasycznych rolek, gdzie zwykle dodatki kroimy w słupki. Możecie tutaj wykorzystać swoje ulubione dodatki. Ja postawiłem na wędzonego łososia oraz tuńczyka, awokado, ogórka i serek typu Philadelphia nawiązując trochę do popularnych california roll. Celowo wybrałem tutaj ryby wędzone, gdyż często trudno zdobyć świeże nadające się do jedzenia na surowo, a skoro już samą formą nie podążamy za japońską tradycją, to myślę, że spokojnie możemy zrobić taki wyjątek. Oczywiście jeśli macie dostęp do świeżych ryb od zaufanego dostawcy to jak najbardziej je wykorzystajcie.
W moim sushi w kształcie pączków nie zabrakło oczywiście również wasabi, czyli japońskiego chrzanu oraz glonów nori. Jednakże tutaj polecam Wam wykorzystać nori w formie chrupiących chipsów (są dostępne w wielu marketach). Dzięki temu nie zmięknie tak szybko w środku wewnątrz naszych pączków. Jeśli ich jednak nie dostaniecie, to polecam podprażyć klasyczny arkusz nori na suchej patelni.
Do uformowania sushi donuts będziecie również potrzebować silikonowej formy w kształcie pączków z dziurką. Oczywiście można sobie poradzić również bez niej, ale dzięki temu uzyskamy ładny i równy kształt, a wszystkie składniki będą się pięknie prezentować. Proces układania składników w formie pokazałem również na krótkim filmiku poniżej przepisu. Jest on nawet prostszy niż zawijanie maki sushi. 😉
Finalnie moje sushi donuts udekorowałem dwoma rodzajami kawioru: z łososia oraz barwionego z taszy i posypałem odrobiną czarnego i białego sezamu. Dzięki temu pączki prezentują się bardzo smakowicie. Gorąco polecam je nie tylko na Tłusty Czwartek! 🙂





SKŁADNIKI
Ryż do sushi:
- 400 g krótkoziarnistego ryżu do sushi
- 480 ml wody
- 4 łyżki octu ryżowego (polecam Mizkan) lub wina mirin
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 100 g wędzonego tuńczyka w plastrach
- 4 g chipsów nori (lub 1 arkusz nori podpieczony na suchej patelni)
- 150 g śmietankowego serka kanapkowego typu Philadelphia
- ok. 50 g wasabi w tubce
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 dojrzałe awokado
- po 1 łyżce czarnego i białego sezamu
- odrobina kawioru do dekoracji
- odrobina oleju do posmarowania foremki (polecam sezamowy)
PRZYGOTOWANIE
Ryż do sushi
- Ryż dobrze opłucz 3-krotnie w zimnej wodzie, ocierając o siebie ziarnka. Odcedź i przełóż go do garnka, wlej zimną wodę i przykryj pokrywką.
- Garnek wstaw na duży ogień. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez 10-12 minut. Następnie zestaw z ognia i odstaw na kolejne 10-15 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie do ryżu dodaj cukier, sól oraz ocet i dokładnie wymieszaj. Ryż przykryj ściereczką i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sushi donuts
- Łososia oraz tuńczyka pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm.
- Ogórka pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 2-3 mm i długości ok. 5 cm.
- Awokado pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 2-3 mm. Polecam skropić je odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
- Serek śmietankowy przełóż do rękawa cukierniczego i natnij jego końcówkę na średnicę ok. 5 mm.
- Nori pokrój w paski o wymiarach ok. 1x4 cm.
- Silikonową foremkę na donuty posmaruj odrobiną oleju sezamowego. Na spodzie ułóż plasterki ogórka, awokado, łososia oraz tuńczyka tak, aby pokryły one spód oraz boki otworów.
- Kolejno posmaruj całość odrobiną wasabi i wyciśnij serek Philadelphia. Nałóż po 3-4 paseczki nori i całość dociśnij.
- Zwilżonymi wodą dłońmi nabierz porcję ryżu i uformuj z niej wałeczek. Włóż ją do foremki na donuty i delikatnie dociśnij, aby wyrównać wszystkie składniki znajdujące się w środku.
- Formę silikonową obróć do góry nogami i wyjmij delikatnie sushi. Wierzch donutów posyp sezamem i udekoruj kawiorem.


