Halloween to idealny moment, by porzucić zwykłe koktajle i sięgnąć po mikstury, które wyglądają, jakby zostały przyrządzone w kotle czarownicy – z odrobiną czarnego humoru, szczyptą grozy i solidnym łykiem magii. Tej nocy sięgamy po eliksiry rodem z zaświatów! Oto trzy pomysły na upiornie dobre drinki na Halloween, które nie tylko świetnie smakują, ale i strasznie fajnie wyglądają. Z pewnością ożywią one każdą imprezę, zapadając gościom w pamięć na wieki, albo może i nawet dłużej! 🙂
Krwisty Gin&Tonic
Krwisty Gin&Tonic to przepis dla wszystkich miłośników tego klasycznego połączenia z lekkim dreszczykiem. Mógłby go sączyć sam hrabia Drakula podczas nocnych schadzek w gotyckim zamczysku. To klasyczne połączenie nabiera tu śmiertelnie kuszącego uroku, który sprawia, że nawet wampiry oblizują kły z zachwytu. Dekorację tworzą strzykawki wypełnione krwią śmiertelników, ekhem granatów (czyt. grenadyną), którą można zastąpić również syropem malinowym, jeśli akurat brak pod ręką świeżej ofiary. Wystarczy naciśnięcie tłoka, by rubinowa krew spłynęła na dno naczynia, tworząc makabryczny spektakl dla oczu. Na brzegach szklanek czają się żelkowe szczęki — symbol ostrzeżenia lub zaproszenia, zależnie od tego, jak lubicie kończyć wieczór. 😉 Takie drinki na Halloween to prosty i efektowny pomysł – idealne na noc pełną strachów!

Sok z Żuka
Sok z Żuka to zielona mikstura rodem z najdziwniejszych zakamarków umysłu Tima Burtona — koktajl, który mógłby sączyć sam Beetlejuice, planując kolejne psikusy w zaświatach. Klasyczny sok Kaktus, który swoim kolorem wygląda niczym trujący eliksir, połączyłem tu z tequilą (w końcu drinki na Halloween muszą pomóc wyzionąć ducha) i sokiem z limonki, tworząc kaktusową margaritę z piekła rodem. Rant kieliszka zdobi crusta z soli z dodatkiem sproszkowanego węgla aktywnego, dzięki czemu wygląda jak popiół po nocnym sabacie. Całość wieńczą żelkowe dżdżownice, które wiją się po brzegu szkła niczym mieszkańcy ziemi, z której lepiej niczego nie wyciągać po zmroku.

Espresso Pajęczini
Espresso Pajęczini to koktajl, który pobudza nawet po drugiej stronie grobu. To wariacja na temat klasycznego espresso martini, ale z halloweenowym twistem, od którego aż włos się jeży (i to nie tylko na nogach pająków). Czarna kawa łączy się tutaj z syropem kawowym i mocniejszą dawką procentów (czyt. wódką), która rozgrzewa niczym noc pełna strachów. Dla odrobiny magii i psychicznego komfortu dodałem również odrobinę korzennego syropu Pumpkin Spice, który otula niczym wełniany kocyk podczas oglądania maratonu horrorów. Najważniejsza jest tutaj jednak makabryczna pajęczyna utkana ze słodkich pianek marshmallows. Roztopionych w mikrofali i rozciągniętych na rancie naczynia kilkoma zwinnymi ruchami tak, aby przypominały dzieło małego Aragoga.

SKŁADNIKI
Krwisty Gin&Tonic:
- 50 ml ulubionego ginu
- 150 ml schłodzonego toniku
- 10 ml grenadyny lub syropu malinowego
- żelki szczęki i strzykawki do dekoracji
Sok z Żuka:
- 50 ml ulubionej tequili
- 25 ml soku z limonki
- 100 ml soku Kaktus (np. Tymbark)
- gruboziarnista sól wymieszana z odrobiną sproszkowanego węgla aktywnego (lub ciemnego kakao)
- żelki dżdżownice do dekoracji
Espresso Pajęczini:
- 40 ml wódki
- 30 ml espresso
- 25 ml likieru kawowego (np. Kahlúa)
- 15 ml syropu korzennego (u mnie Pumpkin Spice)
- 2 białe pianki marshmallows dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Krwisty Gin&Tonic
- Do schłodzonej szklanki wlej tonik oraz gin.
- Strzykawkę napełnij grenadyną lub syropem malinowym i włóż do szklanki.
- Udekoruj żelkową szczęką.
Sok z Żuka
- Przygotuj crustę. Sól wymieszaj z odrobiną węgla aktywnego (lub kakao). Rant szklanki posmaruj limonką i zanurz w soli.
- Do szklanki wrzuć kostki lodu. Wlej tequilę oraz sok z limonki i dopełnij sokiem Kaktus.
- Zamieszaj i udekoruj żelkowymi dżdżownicami.
Espresso Pajęczini
- Przygotuj szampanówkę lub kieliszki do martini. Pianki marshmallows przełóż do małej miseczki i podgrzej przez 10-15 sekund w mikrofali. Gdy napęcznieją, krótko je wymieszaj i przy pomocy łyżki zrób na rancie pajęczynę.
- Do shakera lub szklanki z lodem wlej espresso, wódkę, likier kawowy i syrop korzenny. Wymieszaj lub lekko wstrząśnij i delikatnie wlej do kieliszka.
