Niektórzy twierdzą, że gotując wegańskie potrawy, nie można zjeść nic konkretnego. Nie ukrywam, że sam tak myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu myśleniu, pragnę przedstawić Wam wspaniałe razowe spaghetti z pysznym sosem z bakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą nim zachwyceni i może nawet poproszą o dokładkę. 🙂 Do przygotowania tego cudownego dania zainspirowała mnie Ala z Wegan Nerd.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 6 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
- 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
- 5-6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w kostkę
- 1 mała cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania
- 500 g razowego makaronu spaghetti
34 komentarze
wygląda bardzo apetycznie, szczególnie ciekawi mnie smak pulpetów 🙂
Dziękuję 🙂 Mi trochę przypominają jaglaną wersję falafeli.
Jestem mięsożerna, ale takie bez mięsne obiadki też bardzo lubię 🙂 Zapowiada się pysznie!
W takim razie cieszę się, że trafiłem w Twój gust 🙂
Wygląda przepysznie! 🙂
Dziękuję 🙂
genialny pomysł! zarówno na pulpety jak i całe danie! moje smaki 🙂
Wspaniale to słyszeć 😉
Spaghetti jakiego jeszcze nie widziałyśmy 🙂 coś niesamowicie pysznego 🙂
Miło wiedzieć, że udało mi się zaproponować Wam coś nowego 😉
Pulpeciki wyglądają świetnie. Z takim daniem mogłabym zapomnieć o mięsie 🙂
I o taki efekt chodziło, super, dziękuję! 🙂
Po zapoznaniu się z składnikami widzę, że pulpety nie są tak pracochłonne, ale………sos wymaga więcej wysiłku. Nasyciłem wzrok daniem – dzięki za przepis 🙂
Przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż godzinę, więc nie uważam, żeby było szczególnie pracochłonne. Zaś samo przygotowanie sosu można sobie przyspieszyć używając pasty pomidorowej. Pozdrawiam 😉
Dzięki Łukaszu za odpowiedź – być może masz rację ale że można zrobić szybciutko ale jak ktoś ma taki talent jak ty 🙂 mnie zajmie to więcej czasu więc poprosiłem żonę aby wykonała twój przepis – odp: tak, pulpeciki wyszły wspaniałe 🙂 dzięki
Haha, dzięki, ale to chyba nie talent tylko wprawa; całe życie od małego w kuchni robi swoje. 😉 Ale dobrze w takim razie, że znalazł się chętny pomocnik w postaci żony. 😉 Zaś największą radością dla mnie jest to, że smakowały. Dziękuję więc za podzielenie się tą informacją, to zawsze daje chęć do dalszego prowadzenia bloga. 😉
bardzo sycące danie, na obiadek znakomite 🙂
O tak, jest baaardzo pożywne 🙂
Świetne i konkretne danie ,z chęcią powtórzę w mojej kuchni.
Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że będzie Ci smakować 🙂
Uwielbiam takie dania!
Super! Bardzo mi miło, że trafiłem w Twój gust 😉
Coś takiego-jaglane pulpety-super:)kasza czeka więc pewnie wykorzystam ją do Twoich pulpetów:)
Z jaglanką nie ma rzeczy niemożliwych 😀 Będzie mi bardzo miło, jeśli ją wykorzystasz do takich celów 😉
Wygląda obłędnie. Smacznie tutaj 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję pięknie, bardzo jest mi miło 😉
Składniki mam, będzie dzisiaj na obiad w wydaniu z sosem pieczarkowym 🙂
O tak! Z sosem pieczarkowym muszą być równie pyszne! 😀
Chodził za mną ten przepis od kiedy go zobaczyłam. Wczoraj w końcu zrobiłam, pyszny!!
Ło, no to super! Niesamowicie mnie to cieszy, że tak smakowało! Nie ma większej satysfakcji niż zadowolony (i najedzony) czytelnik 😀
muszę przetestować, tym bardziej, że wydaje mi się że ten przepis się również nadaje dla roczniaka jedzącego BLW 🙂
W prawdzie na karmieniu dzieci się nie znam, ale myślę, że przy zrezygnowaniu z części przypraw przepis powinien się nadać. W końcu kasza jaglana to samo zdrowie 😉
Właśnie skończyłam jeść 🙂 Zrobiłam na obiad i powiem, że danie jest genialne 🙂
Ogromnie się cieszę, że Tobie smakowało 😉