Czym się zajmuję?
Tworzę wysokiej jakości treści. Są to głównie przepisy, których jestem autorem i które są inspirowane moimi podróżami (zarówno po świecie rzeczywistym, jak i wirtualnymi). Swoje potrawy sam fotografuję i przygotowuję do zdjęć. Ponadto piszę również recenzje i relacje z miejsc, w których można smacznie zjeść oraz przewodniki kulinarne. Podróże, obok kulinariów, to moja największa pasja, więc na blogu nie brakuje do nich odniesień. W przyszłości planuję poszerzyć treści bloga o szeroko rozumiany lifestyle i kanał wideo. Więcej na stronie o mnie.
Moja społeczność i kluczowe statystyki*
Bloga food² założyłem 10 lat temu, w lutym 2014 roku. Od tego czasu zbiera on rzesze wiernych czytelników, których liczba stale rośnie. To właśnie moi odbiorcy stanowią siłę napędową do dalszego tworzenia. Poniżej informacje na temat mojej społeczności. Aktualne statystyki Google Analytics dostarczam na życzenie.
28 000
średnia liczba unikalnych użytkowników co miesiąc*
43 000
średnia liczba odsłon w miesiącu*
>10 600
obserwujących na Facebooku*
>3 500
obserwujących na Instagramie*
14%
to stali czytelnicy
77%
czytelników to kobiety
52%
czytelników ma 25-44 lat
1 min 24 s
średni czas zaangażowania
*Statystyki aktualne na styczeń 2024. Liczba UU oraz PV to średnia na podstawie 2023 roku.
Blog w liczbach
10 lat
prowadzenia bloga z pasją
>9 500
komentarzy od czytelników na blogu
>1000
wpisów na blogu (w tym recenzji i przewodników)
~870
unikalnych przepisów kulinarnych
33 000
odsłon najpopularniejszego wpisu
Nie tylko food²
Swoją kulinarną pasję rozwijam nie tylko na blogu. Nieprzerwanie od 2016 roku jestem współautorem Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł. W latach 2015-2017 byłem współtwórcą portalu Codzisw.menu, gdzie wraz z grupą niezwykle utalentowanych blogerów oraz marką DUKA tworzyliśmy przepisy na każdy dzień tygodnia. Wydaliśmy również kilka e-booków i broszur z sezonowymi recepturami. W latach 2015-2018 byłem autorem cyklu Śniadanie Tygodnia oraz Półka Zdrowia prowadzonego na Facebooku dla marki Netto. Jestem również współautorem Wrocławskiej Książki Kucharskiej, która została wydana w czerwcu 2016 r. Więcej informacji o moich publikacjach można znaleźć tutaj.
Poza przepisami wykonuję również zdjęcia kulinarne dla producentów żywności i wyposażenia kuchni, restauracji, magazynów kulinarnych oraz agencji reklamowych. Zajmuję się również fotografią produktową, zdjęciami do wykorzystania w social mediach i stronach www. Z moich fotografii korzystały takie znane marki jak Duka, Netto, Homla, Kujawski, Arla, czy DeCare. Część ze zdjęć można zobaczyć w zakładce Portfolio.
Poza swoją kuchnią uwielbiam gotować również z ludźmi, dlatego często prowadzę warsztaty oraz pokazy kulinarne. We Wrocławiu stale współpracuję ze Studiem Kulinarnym Browar Mieszczański oraz Cookiness. Prowadziłem również warsztaty w Burda Food Center.
Dotychczas zaufali mi między innymi
Przykładowe realizacje
- Russell Hobbs – uczestnik Świątecznej Bitwy na Smak w grudniu 2023 r. Przygotowanie przepisu, rolki oraz zdjęć w ramach promocji beztłuszczowej frytkownicy Satisfry.
- DeCare – stała współpraca od lipca 2022 r., przepisy na stronie marek Casa de Mexico i House of Asia, promocja na Instagramie w postaci postów i rolek oraz wpisy sponsorowane na blogu. Niektóre z realizacji: 1, 2, 3, 4, 5.
- Bee.pl – wpis sponsorowany w lutym 2022 r.
- Przepisy.pl — wpis sponsorowany w listopadzie 2021 r.
- Samsung — Ambasador marki Samsung kwiecień-maj 2021. W ramach współpracy m.in. promowałem kuchenki mikrofalowe na Instagramie.
- patelnie-tytanowe.pl — recenzja patelni WOLL Cookware w marcu 2020 r.
- Jemy na stadionie — promocja wydarzenia w SM w październiku 2019 r.
- Wrocław Business Run — promocja wydarzenia oraz akcji charytatywnej „Pomagam bardziej” w SM we wrześniu 2019 r.
- Midea — recenzja wyciskarki wolnoobrotowej we wrześniu 2019 r.
- Eisberg — promocja marki na Instagramie (w relacjach oraz post) w czerwcu 2019 r.
- Netto — w latach 2015-2018 prowadziłem na fanpage’u na Facebooku stały cykl pt. Śniadanie Tygodnia. W ramach tej współpracy przygotowywałem zdjęcia, przepisy oraz grafiki. Wspólnie organizowaliśmy również konkurs. W latach 2017-2018 prowadziłem dla marki kampanię promującą Półkę Zdrowia. Moje przepisy znajdują się na stronie marki Netto.
- Duka — patronat portalu Codzisw.menu w latach 2016-2018 r. W ramach współpracy przygotowywałem przepisy oraz zdjęcia produktowe. W listopadzie 2016 r. wydaliśmy wspólnie broszurę pt. „Kulinarna rozgrzewka przed zimą”. Dla marki Duka wykonywałem również zdjęcia reklamowe do gazetek, na stronę internetową i do Social Mediów.
- Uncle Ben’s — Wpis sponsorowany: Arroz con verduras y atún a la parrilla w lipcu 2018 r., konkurs na Facebooku oraz zdjęcie i przepis na stronie marki.
- Arla Apetina — Wpis sponsorowany: Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim, szpinakiem i oliwkami w maju 2018 r. Przepisy, zdjęcia oraz filmy video z produktami marki na stronie apetyczneinspiracje.pl.
- Kujawski — zdjęcia reklamowe dla marki promujące akcję Przepisy z Szuflady z wykorzystaniem produktów od listopada 2017 do maja 2018 r.
- Mobile Vikings— Udział w kampanii Podłącz się! aktywizującą seniorów w sieci w maju 2017 r.
- Impel — Artykuł ekspercki na blogu klienta: Kasza na 3 sposoby w marcu 2018 r.
- ITAKA — Wpis sponsorowany na blogu: 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Madrycie w styczniu 2018 r.
- Davidoff Café — wpis sponsorowany na Facebooku w grudniu 2017 r.
- Max Burgers — Konkurs dla czytelników bloga na Facebooku w sierpniu 2017 r.
- Goclever — Recenzja robota kuchennego Kitchen Mate w sierpniu 2017 r.
- Wood for Food — Współpraca w zakresie wykorzystania produktów firmy w fotografii (od lipca 2017 r.)
- MrChef — recenzja produktu w czerwcu 2017 r.
- Knorr — Wpis sponsorowany w lutym 2017 r.
- Homla – Sesje zdjęciowe z wykorzystaniem produktów marki Homla, grudzień 2016: 1 i 2.
- Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna — relacja z wizyty studyjnej na szlaku kulinarnym Opolski Bifyj (październik/listopad 2016 r.).
- Tommy Cafe — wpis sponsorowany we wrześniu 2016 r. Konkurs na FB w lutym 2017 r.
- Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza — wpis sponsorowany w lipcu 2016 r.
- Frisco — wpis sponsorowany w lutym 2016 r.
- Gruszka i Pietruszka — unikalna skrzynka produktów z dostawą pod dom wraz z moimi autorskimi przepisami w sierpniu 2016 r.
- Fajnapka — konkurs na fanpage’u w styczniu 2016 r.
- Westwing — wpisy sponsorowane w grudniu 2015 r., styczniu 2016 r. i lutym 2016 r.
- Restaurant Week — byłem ambasadorem festiwalu podczas edycji: jesień 2015, wiosna 2016, jesień 2016, wiosna 2017, jesień 2017, wiosna 2018 — I i II. W ramach współpracy prowadziłem również wydarzenia towarzyszące: warsztaty kulinarne oraz panel dyskusyjny.
- Wrocławski Bazar Smakoszy — patronat blogerski nad wydarzeniami specjalnymi i podczas organizowanych festiwali.
Nagrody, wyróżnienia i osiągnięcia
- W kwietniu 2014 roku zostałem nagrodzony pierwszym miejscem w konkursie dla blogerów Fusion w kolorach #omnomnom. Mój przepis na Sałatkę Londyn-Tokio ukazał się w magazynie interaktywnym SMAQ.
- Już dwukrotnie w 2015 roku i 2016 roku zostałem wyróżniony w konkursie Blog Day organizowanym przez Pasaż Grunwaldzki jako jeden z pięciu najlepszych blogerów kulinarnych na Dolnym Śląsku.
- W czerwcu 2016 r. mój przepis został wydany we Wrocławskiej Książce Kucharskiej.
- W listopadzie 2016 r. wspólnie z Codzisw.menu i marką Duka wydaliśmy broszurę pt. „Kulinarna rozgrzewka przed zimą”.
- W marcu 2017 r. prowadziłem pokaz gotowania na żywo w Pasaż Grunwaldzki.
- W czerwcu 2017 r. prowadziłem pokaz gotowania podczas Vegan Food Festiwal pt. Umami, piąty element.
- W sierpniu 2017 r. podczas Wrocławskiego Bazaru Smakoszy uruchomiłem swoją Roślinną Pop-Up Restaurant.
- W listopadzie 2017 r. w Hotelu Medical Sensus w Polanicy-Zdroju wraz z Katarzyną Soczyńską stworzyłem kolację w ramach akcji Gęsina na Świętego Marcina.
- W czerwcu 2018 r. podczas festiwalu Europa na Widelcu we Wrocławiu prowadziłem pokaz kulinarny dla Burda Food Center.
- W sierpniu 2018 r. prowadziłem warsztaty podczas Pikniku Sąsiedzkiego organizowanego przez Samorząd Starego Miasta i Przedmieścia Świdnickiego.
- W lipcu 2019 r. prowadziłem pokaz kulinarny podczas Pejzaży Qlinarnych Polanicy.
- W lipcu 2023 r. prowadziłem pokaz na wrocławskim Rynku podczas Festiwalu Kulinarnego Delicje Regionów.
Obecność w mediach
- W marcu 2016 r. jeden z moich przepisów ukazał się na łamach Gazety Wyborczej.
- W czerwcu 2016 r. brałem udział w audycji Hamburger na Śniadanie w Radio Wrocław.
- We wrześniu 2016 r. brałem udział w audycji w Radio LUZ.
- W październiku 2016 r. byłem gościem programu Pod Wieczór w lokalnej telewizji Echo24.tv, gdzie gotowałem na żywo dla widzów (fragment programu z moim udziałem do zobaczenia tutaj).
- W grudniu 2016 r. brałem udział w audycji Hamburger na Śniadanie w Radio Wrocław.
- W marcu 2017 r. jeden z moich przepisów ukazał się w magazynie Mistrz Branży.
- W kwietniu 2017 r. w serwisie WP Kuchnia ukazał się artykuł o mnie: Facet w kuchni.
- W maju 2018 r. wraz z Mobile Vikings prowadziłem kampanię Podłącz się! aktywizującą seniorów w sieci.
- W listopadzie 2018 r. mój przepis na Tort Piernikowy ukazał się w magazynie Olivia.
- W listopadzie 2019 r. moje przepisy oraz zdjęcia (w tym okładka) ukazały się w magazynie Durszlak.
- W grudniu 2020 r. mój przepis na Pierogi Makówki ukazał się w magazynie Olivia.
- W sierpniu 2020 r. Filip Mitura przeprowadził ze mną wywiad na swoim kanale: Na czym polega praca blogera kulinarnego – Inspirator#13.
- W lutym 2022 r. została wydana powieść Tajemnica Carycy autorstwa Małgorzaty Starosty, do której opracowałem menu przygotowywane przez główną bohaterkę. Artykuł na ten temat można przeczytać na stronie Gazety Wrocławskiej.
- We wrześniu 2022 r. byłem gościem Mateusza Kulika podczas audycji Nie na-żarty w Radiowej Czwórce.
- W lipcu 2023 r. byłem gościem Justyny Kościelnej podczas audycji Poranek ze Smakiem w Radiu Wrocław.
- W lipcu 2023 r. została wydana powieść Małgorzaty Starosty Rolady i Romanse, w której jestem jednym z bohaterów i do której opracowałem przepisy.
Co jestem w stanie dla Ciebie zrobić?
- Przygotować jedyny w swoim rodzaju wpis, np. konkurs, recenzję czy artykuł sponsorowany z lokowaniem produktu.
- Przeprowadzić sesję zdjęciową dla restauracji.
- Stworzyć unikalny przepis wraz ze zdjęciami.
- Umieścić na blogu baner z reklamą (oczywiście związaną z tematyką bloga).
- Poprowadzić warsztaty kulinarne.
- A także wiele innych! Jeśli masz fajny pomysł na współpracę, to śmiało do mnie napisz na adres hello@food2.pl.