Odkąd pamiętam, chałka była moim ulubionym śniadaniowym wypiekiem. Kupowana od czasu do czasu w pobliskiej piekarni, stanowiła najlepszy przysmak w leniwy poranek. Aby dobrze zacząć dzień, wystarczył jeszcze tylko kubek gorącego mleka lub kakao i odrobina masła, lub dobrej domowej konfitury. Jednak ostatnio zamarzyła mi się chałka upleciona własnoręcznie i gdy tylko ujrzałem ją u Sosny, wiedziałem od razu, że muszę ją upiec. 🙂 Wyszła znakomita: delikatna, puchata, pachnąca wanilią i w dodatku rosła jak na drożdżach! 😀 Gorąco polecam, bo domowa chałka jest znacznie lepsza niż ta z piekarni!

SKŁADNIKI
- 200 ml ciepłej wody (oryginalnie było 150 ml, ale zwiększyłem ilość, aby była delikatniejsza)
- 3 łyżki oleju roślinnego (lub roztopionego masła)
- 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych)
- 460 g mąki pszennej
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego*
- 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżki masła
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże rozpuść w letniej (nie gorącej!) wodzie. Wlej do michy miksera, dodaj olej, żółtka i cukier. Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól. Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut.
- Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne. Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem.
- Ciasto odstaw na całą noc do lodówki do wyrośnięcia. Pamiętaj, aby miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, aby nie wyschło.
- Rano wyjmij je i podziel na 4 równe porcje. Uformuj z nich wałeczki o długości około 25 cm i zapleć z nich warkocz według tego filmiku. Gotową chałkę umieść na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Później przełóż na blachę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Z podanych wyżej składników przygotuj kruszonkę i posyp nią chałkę. Na koniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 20-25 minut. Wyjmij, gdy będzie miała piękny złoty kolor i odstaw do wystudzenia.
UWAGI
*Można zastąpić zwykłym cukrem.
77 Comments
uwielbiam chałkę i chyba ją dziś zrobię; pozdrawiam
Bardzo się w takim razie cieszę i polecam 😉
Chałka wyszła obłędna. Robiłam pierwszy raz 😉
Super! Nawet nie wiesz, jak się cieszę ❤️
Wzorowo zapleciona chałka 🙂
Zapraszam do mnie na chlebek maślany i bułeczki zajączki!
Pozdrawiam serdecznie!!!