Pestiños, to przysmak rodem z Andaluzji. Charakterystyczny zarówno dla obchodów Wielkiego Tygodnia jak i dla Bożego Narodzenia, jednakże w większości miast regionu można je spotkać przez okrągły rok. Jedne z najlepszych jadłem w Sewilli. Do dziś pamiętam, jak przyjemnie chrupały i ten chrzęszczący pod zębami cukier. Pestiños przypominają nieco nasze rodzime faworki, jednakże posiadają wyraźny smak cytryny i cynamonu, zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Bardzo ważny jest również dodatek wina do ciasta, które sprawia, że nie chłoną one tak dużo tłuszczu. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza się je w cynamonowym cukrze lub miodzie. Pestiños polecam usmażyć nie tylko przed Wielkanocą, ale także w innych okolicznościach. Są naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI
- 250 ml oliwy z oliwek
- 250 ml białego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne)
- 1 laska cynamonu
- skórka z cytryny (w kawałku)
- 1 łyżeczka soli
- 750 g mąki pszennej
- oliwa z oliwek do smażenia (do zastąpienia olejem słonecznikowym)
- drobny cukier, wymieszany z cynamonem do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE
- W rondlu umieść olej, cynamon oraz odkrojoną (dookoła) skórkę z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu kiedy cytryna zacznie się przypiekać (uważaj, aby nie spalić oliwy!). Wyłącz ogień, a rondel odstaw do wystudzenia. Gdy oliwa osiągnie temperaturę pokojową, wyjmij skórkę cytrynową oraz cynamon.
- Do dużej misy wsyp mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Do osobnej misy wlej wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypuj powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacznij wyrabiać je rękoma. Ciasto należy zagniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.
- Z gotowej masy formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkuj dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieść na palcu wskazującym, dwa końce ciasta sklej ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zegnij do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli masz problem z prawidłowym formowaniem ciasta.
- Gotowe paluszki smaż na rozgrzanej oliwie, tak, aby w całości były zanurzone. Gdy staną się złociste, wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obsyp cynamonowym cukrem. Najlepsze są w dniu przygotowania.
* Oryginalny hiszpański przepis pochodzi ze strony Peque Recetas.
4 komentarze
Nie spotkałam się z tymi ciasteczkami wcześniej, wyglądają bardzo smacznie.
Dlatego gorąco polecam wypróbować; są pyszne.
Cudo ! zrobię na pewno
Polecam, bo smakują wybornie. 😉