Jeśli znudził się Wam już klasyczny domek z piernika, to mam dla Was coś ekstra! Ta szklarnia z piernika to przepiękna ozdoba w sam raz na Święta Bożego Narodzenia! Robi się ją równie prosto jak tradycyjną chatkę, ale za sprawą pięknych witrażowych okien wygląda ona jeszcze bardziej magicznie. Aby je wykonać, wystarczy przykleić na lukier żelatynę w listkach (jest ona do kupienia w większości hipermarketów). Można tutaj również zabawić się karmelem, pokruszonymi cukierkami albo izomaltem, jednakże będzie to trochę bardziej skomplikowane i trudno będzie uzyskać efekt witraży. Szklarnia z piernika mimo prostoty wykonania zdecydowanie jest zadaniem dość pracochłonnym, które należy podzielić sobie na etapy. Jednakże wypiekanie, składanie i dekorowanie lukrem sprawia mnóstwo frajdy. 🙂
W przepisie poniżej podałem proporcje na ciasto, które wystarcza na zbudowanie sporej szklarni z piernika o wymiarach 18x27x26 cm oraz na dodatkową podstawę, która jest opcjonalna. Wykorzystałem tutaj te same sprawdzone proporcje, co na domek z piernika, dzięki temu z ciastem łatwo się pracuje i wycina kształty, a po upieczeniu jest wystarczająco sztywne. Gotowa szklarnia z piernika może wytrzymać długie tygodnie, a nawet miesiące pod warunkiem, że jest przechowywana w suchym miejscu.
W wykrawaniu poszczególnych elementów przydatny będzie szablon, który dla Was przygotowałem na podstawie tej strony. Warto wydrukować go na papierze (format A4) i wycinać elementy ostrym nożem bezpośrednio na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, ponieważ łatwo naruszyć ich kształt przy przenoszeniu i później złożenie szklarni z piernika będzie sporym wyzwaniem. 🙂
Jeśli po raz pierwszy zabieracie się za takie wypieki, to odsyłam do poprzedniego wpisu, w którym podałem kilka wskazówek, jak upiec idealny domek z piernika. Tutaj zasady są takie same, tylko trzeba dodać dodatkowy etap na przyklejenie okien lukrem z listków żelatyny, co polecam zrobić na samym początku przed przystąpieniem do dekorowania i składania poszczególnych elementów.
Gotowa szklarnia z piernika już sama w sobie pięknie się prezentuje, ale jeśli chcecie sprawić, aby była jeszcze bardziej klimatyczna, to polecam umieścić w środku kilka małych doniczek z ziołami oraz światełka, które pięknie rozświetlą całą konstrukcję. Ja przygotowałem papierowe doniczki z jadalną ziemią z ciastek Oreo, w które włożyłem listki świeżej mięty. Świetnie będzie wyglądał również rozmaryn. Jednakże kwestię samej dekoracji zostawiam już Wam. 🙂
SKŁADNIKI
Ciasto na piernik:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g masła (opcjonalnie margaryny, jeśli posłuży wyłącznie do dekoracji).
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 50 ml mleka
- 1 duże jajko (rozmiar L)
- 30 g przyprawy korzennej do piernika
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Lukier:
- 1 białko z dużego jajka (ok. 40 g)
- 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 16 listków żelatyny (w przybliżeniu opakowanie 30 g)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na piernik
- Miód, masło, mleko oraz cukier umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Do miodowej masy wbij jajko i wymieszaj całość trzepaczką.
- Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną, kakao, sodą oraz solą. Wlej miodową masę i zagnieć ciasto do połączenia się składników.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw na minimum godzinę do lodówki (najlepiej 2-3).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm i wycinaj z niego elementy przy pomocy wcześniej przygotowanego szablonu lub foremek (szablon z papieru dobrze podsypać jest mąką, aby się nie przykleił do ciasta). Najlepiej jest to robić partiami bezpośrednio na papierze do pieczenia, a następnie przenosić delikatnie na blaszkę. Z reszty ciasta możesz dodatkowo upiec podstawę.
- Elementy szklarni piecz w sporych odstępach (rosną) przez 10-12 minut w 180ºC w 3-4 turach. Następnie odstaw do wystudzenia. Najłatwiej jest sklejać szklarnię na drugi dzień, gdy ściany będą wystarczająco sztywne, jednakże z powodzeniem można dekorować elementy lukrem już wcześniej.
Lukier i składanie szklarni
- Przesiany cukier puder utrzyj z białkiem, aż kryształki cukru będą ledwo wyczuwalne. Lukier powinien być gęsty niczym pasta do zębów, więc w razie potrzeby dosyp więcej pudru.
- Lukier przełóż do rękawa cukierniczego i obetnij końcówkę na średnicę 1-2 mm.
- W pierwszej kolejności przyklej okna. Wyciśnij lukier od wewnętrznej strony blisko krawędzi otworów na okna i przyklej żelatynę w listkach (w razie potrzeby można ją pociąć na mniejsze kawałki). Odstaw do zastygnięcia lukru (na minimum godzinę).
- Po tym czasie możesz powoli zacząć dekorować szklarnię od zewnętrznej strony, tworząc wzory na każdej ściance. Ponownie odstaw do zastygnięcia (na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby lukier dobrze stwardniał). Niewykorzystany lukier możesz przechować w lodówce na następny dzień.
- Następnie złóż szklarnię, smarując krawędzie ścian lukrem. Najlepiej jest to robić etapami, tj. najpierw podstawę, a dopiero później dach. Po każdym etapie należy poczekać minimum 30 minut, aż lukier wystarczająco stwardnieje. Inaczej konstrukcja może się rozjechać.
- Gotową szklarnię z piernika można przechowywać przez wiele tygodni. Potrafi wytrzymać nawet rok w odpowiednio suchym miejscu.