Millionaire’s shortbread, czyli ciasto milionera to jedno z moich największych uzależnień. Zawiera wszystko to, co uwielbiam: cudownie kruchy maślany spód, słodką do granic możliwości masę kajmakową i czekoladę. Za sprawą tego połączenia smakuje niczym najlepszy domowy batonik. To jedno z tych ciast, które mimo swojej obezwładniającej słodyczy, nie powstrzymuje od sięgnięcia po następną kosteczkę.
Wypiek ten znany jest pod różnymi nazwami. Anglosasi w zależności od regionu mówią też na niego caramel shortbread albo caramel slice, a w kawiarniach w Polsce pojawia się często jako kostka karmelowa. Do mnie najbardziej przemawia jednak nazwa ciasto milionera, bo jest tak bogaty w masło, że biorąc pod uwagę obecne ceny mlecznego tłuszczu, może być konieczne wzięcie kredytu przed przystąpieniem do pieczenia. 😉 Oczywiście żartuję, bo nazwa najprawdopodobniej została wymyślona przez oszczędnych Szkotów, którzy słyną z kruchych ciastek typushortbread bardzo ubogich w składniki (zwykle tylko trzy: masło, mąka i cukier), a których w tej karmelowej kostce jest po prostu więcej. Podobnie jak kalorii, dlatego w Szkocji popularne jest również zabawne powiedzenie: „The millionaire’s shortbread is often richer in calories than the one who tastes is in hard cash” – kruche ciasto milionera jest często bogatsze w kalorie niż ten, który je smakuje, ma przy sobie gotówki.
Ale wróćmy do przepisu. Jak wspomniałem, te kaloryczne kwadraciki przygotowuje się z prostego kruchego ciasta o cudownym maślanym aromacie. Efekt ten osiąga się poprzez dużą zawartość tłuszczu w stosunku do mąki i cukru. Mąka zwykle jest pszenna, ale często pojawia się dodatek mąki ryżowej lub semoliny, dzięki którym ciasto jest jeszcze bardziej kruche. Masa karmelowa jest przygotowywana ze skondensowanego mleka, które gotuje się do uzyskania kajmaku. Można ją zrobić na kilka sposobów. Najprostszy to oczywiście kupić gotowy kajmak, inny to ugotować puszę ze skondensowanym mlekiem, jednakże najlepszy efekt otrzymamy, powoli podgrzewając mleko skondensowane z masłem i dodatkową porcją cukru. Tak przygotowana masa karmelowa jest miękka, ma jedwabistą strukturę i zachowuje formę nawet w temperaturze pokojowej w przeciwieństwie do samego kajmaku z puszki. Górna warstwa ciasta milionera jest zrobiona z czekolady z dodatkową porcją tłuszczu, dzięki czemu z łatwością możemy pokroić je na kwadraty. Sama czekolada byłaby zbyt twarda. Dlatego właśnie w moim przepisie nie brakuje masła, dzięki któremu millionaire’s shortbread jest tak obezwładniająco pyszny! To jak – gotowi na najlepsze ciasto milionera? 😉
SKŁADNIKI
Shortbread - kruchy maślany spód:
- 200 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 275 g mąki pszennej
Karmel na mleku skondensowanym:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 500 g)
- 200 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- duża szczypta soli morskiej
Polewa czekoladowa:
- 300 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE
Shortbread - kruchy maślany spód
- Masło posiekaj z mąką i cukrem i szybko zagnieć do połączenia się składników, nie ogrzewając zbytnio ciasta.
- Blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Papier wyjmij z blaszki i rozwałkuj na nim bezpośrednio ciasto na wielkość foremki (krawędzie po zagięciu papieru będą pomocne). Ciasto jest bardzo kruche i tak będzie najłatwiej.
- Ciasto przełóż delikatnie do foremki i ponakłuwaj widelcem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut do złotobrązowego koloru. Odstaw do przestudzenia.
Karmel na mleku skondensowanym
- Wszystkie składniki przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na dużym ogniu do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Pamiętaj o mieszaniu.
- Zmniejsz ogień do minimum i całość gotuj przez kolejne 10 minut, często mieszając, aż nabierze złotobrązowego koloru, a karmel stanie się gęsty.
- Gotowy karmel wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj szpatułką. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem i dokładnie wymieszaj do otrzymania gładkiej konsystencji.
- Polewę wylej na wystudzony karmel i w razie potrzeby wyrównaj szpatułką. Odstaw do wystudzenia.
- Gotowe ciasto wstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aż czekolada stężeje.
- Przed krojeniem na porcje ciasto wyjmij na kwadrans, aby nieco się ogrzało.
- Ciasto milionera pokrój na równe kwadraty o boku ok. 5 cm ostrym nożem. (Mój był wyraźnie zbyt tępy i ciasto mocno się kruszyło).
*Na podstawie przepisu od Jane’s Patisserie.