Orzechy laskowe, karmel i czekolada to jedno z najbardziej błogich połączeń, jakie można sobie wyobrazić! Dlatego, aby jeszcze bardziej je zintensyfikować, postanowiłem upiec ciasto, które łączy te trzy składniki. Ta tarta z orzechami laskowymi w karmelu i czekoladą smakuje niczym najlepszy domowy batonik. Nie da się ukryć, że to bardzo grzeszne ciasto z mnóstwem masła oraz cukru dla miłośników bardzo słodkich doznań, ale czasami można sobie trochę pofolgować. 😉
Kruchy maślany spód skrywa w sobie rozkoszną masę karmelową z chrupiącymi prażonymi orzechami laskowymi, której słodycz przełamałem odrobiną soli morskiej. Zwieńczeniem ciasta jest prosta polewa z mlecznej czekolady. Celowo nie przygotowywałem tutaj ganache’u, bo zależało mi na teksturze podobnej do tabliczki czekolady. To tyle tytułem wstępu i zachęcam do wypróbowania przepisu. Myślę, że ta tarta z orzechami laskowymi w karmelu i czekoladą zachwyci wszystkich miłośników domowych słodyczy. 😉
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Orzechy w karmelu:
- 150 g prażonych orzechów laskowych bez skórki
- 150 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- duża szczypta soli morskiej
Polewa czekoladowa:
- 300 g mlecznej czekolady
- 25 g masła
- 50 g prażonych orzechów laskowych bez skórki
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło i wbij żółtka. Zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do wystudzenia.
Orzechy w karmelu
- Podczas pieczenia przygotuj karmel. Do rondelka dodaj masło, wlej śmietankę i wsyp cukier oraz sól. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Kolejno wsyp orzechy laskowe i wymieszaj.
- Orzechy w karmelu wylej na wystudzony kruchy spód i wyrównaj szpatułką. Tartę odstaw do wystudzenia.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę podziel na kostki i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej (ustawiając metalową lub szklaną miskę na garnku z gotującą się wodą).
- Roztopioną czekoladę wylej na masę karmelową i wyrównaj. Wierzch tarty ozdób orzechami. Ciasto wstaw do schłodzenia na minimum 3 godziny, aby czekolada oraz karmel stężały. Przed krojeniem na porcje tartę wyjmij na kwadrans z lodówki.