Ośmiornica z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową i pesto pietruszkowym

poniedziałek, 25 lipca 2016

Mój dzisiejszy przepis przywiozłem ze sobą z Hiszpanii. Jest wspomnieniem wielu miesięcy, które spędziłem w tym fantastycznym kraju. Pamiętam moje ogromne podniecenie, gdy po raz pierwszy wybrałem się do zwykłego sklepu w moim walenckim barrio i zobaczyłem wszystkie skarby morza, jakie tylko można było sobie wyobrazić. Podjąłem wtedy decyzję, że każdego dnia będę starał się coś z nich ugotować. Tak zaczęła się moja wielka przygoda con mariscos w roli głównej. Po znudzeniu się już krewetkami, langustynkami, czy małżami, postanowiłem zająć się większymi stworami. Ten o ośmiu mackach wydawał mi się idealnym kompanem w kuchni. Trochę nie wiedząc co z nim począć, zapytałem zaprzyjaźnionej sprzedawczynię. Ta uciekła na chwilę na zaplecze i zapisała mi na kartce przepis na pulpo a la gallega, czyli ośmiornicę po galicyjsku z ziemniakami. Poza głównymi składnikami była tam użyta tylko oliwa z oliwek, kilka przypraw, sok z cytryny i duuużo papryki. Prosto i ze smakiem, jednak czegoś w tym daniu mi brakowało i dzisiaj chyba wiem już czego! Kilka dni temu zastanawiając się, co dla Was ugotować wpadła mi w ręce książka Sophie Dahl, w której znalazłem bardzo podobne danie podane z fasolką szparagową i pesto. Totalnie mnie to zachwyciło i postanowiłem powrócić tym daniem do moich wspomnień i nieco z nimi pofantazjować. Wyszło naprawdę genialnie!



*

SKŁADNIKI

dla 4 osób

Sałatka:
  • 1 mrożona ośmiornica o wadze 600-800 g
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • kawałek skórki z cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 6 młodych ziemniaków
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • cząstki limonki lub cytryny
Pesto:
  • 1 natka pietruszki
  • kilka listków mięty
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • sól do smaku




*

PRZYGOTOWANIE


W garnku nastaw wodę i wrzuć wszystkie przyprawy. Ośmiornicę rozmroź i umyj pod bieżącą wodą. Odetnij macki (najłatwiej zrobić to za pomocą nożyczek), a z głowy wytnij niejadalne części. Wrzuć je do wrzątku, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 30-45 minut, aż stanie się miękka. W tym czasie ugotuj w osobnych garnkach do miękkości ziemniaki oraz fasolkę. Stwora wyjmij z garnka, a gdy trochę ostygnie, podziel na mniejsze części (chociaż całe macki również wyglądają apetycznie). Ziemniaki pokrój w talarki i ułóż na talerzu. Wyłóż następnie ośmiornicę i fasolkę.

Przygotuj pesto, miksując podprażony na patelni słonecznik z czosnkiem, olejem i listkami natki i mięty. Przypraw solą do smaku i polej nim sałatkę. Na talerzu połóż cząstki limonki. Danie możesz posypać dodatkową porcją natki pietruszki.

*







Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Wygląda pysznie! :) Dodatek pesto i fasolki musi odgrywać tutaj faktycznie znaczącą rolę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie! Według mnie oryginalny galicyjski przepis jest mało wyrazisty, dlatego cieszę się, że znalazłem pomysł jak to danie wzbogacić smakowo :)

      Usuń
  2. Wspaniałe kolory i samo danie prezentuje się wyśmienicie ! Za tę ośmiornice dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! W tej wersji jest niesamowicie pyszna, dlatego gorąco polecam przepis. :)

      Usuń