Ten przepis na kluski śląskie na trzy sposoby inspirowane kuchniami świata powstał specjalnie na Festiwal Kulinarny Delicje Regionów. Podczas występu na wrocławskim Rynku pokazałem uczestnikom, że poczciwe gumiklyjzy wcale nie muszą być nudne i wyłącznie serwowane z wołową roladą oraz modrą kapustą, lecz mogą stać się wspaniałą podstawą do wielu oryginalnych dań. Postanowiłem podzielić się moimi pomysłami, jak zaczarować kluski śląskie i zaproponować Wam trzy nietypowe sposoby na ich podanie.
Na pierwszy ogień proponuję kluski śląskie z sycylijskim pesto pistacjowym, bo w końcu skoro można serwować z nim włoskie kopytka gnocchi, to czemu również nie inne kluchy? 🙂 Pesto na bazie pistacji z dodatkiem świeżej mięty i bazylii miałem okazję skosztować w Syrakuzach i tak bardzo mi ono posmakowało, że od tego czasu często gości w mojej kuchni w różnych formach. Dodatkowo danie wzbogaciłem o bób, na który właśnie trwa sezon i słodkie pomidorki koktajlowe. Myślę, że ziemniaczane kluski z pesto posmakują każdemu miłośnikowi włoskiej kuchni.
Do drugiego pomysłu na gumiklyjzy zainspirowały mnie koreańskie tteokbokki – ryżowe kluski, które podaje się z pikantnym sosem na bazie pasty gochujang, sosu sojowego i syropu kukurydzianego (w moim przepisie polecam zastąpić go miodem). Dodatkowo podałem je z prażonym sezamem, szczypiorkiem i prostą japońską sałatką z ogórka sunomono, która nadaje daniu świeżości. Tak przygotowane kluski śląskie z pastą gochujang z pewnością zachwycą każdego, kto lubi słodko-pikantne smaki.
Mój ostatni pomysł na kluski z dziurką inspirowany jest kuchnią meksykańską. Postanowiłem podać je w sosie mole na bazie orzechów, pomidorów, cebuli, papryczki chipotle oraz aromatycznych przypraw. Dodałem tutaj również polski akcent w postaci suszonych śliwek, które nadają słodko-dymnego smaku. Kluski śląskie w sosie mole podałem niczym słynne enmoladas: z awokado, twarogiem, świeżą kolendrą i marynowaną czerwoną cebulą, która jest popularnym dodatkiem do tacos. Ten polsko-meksykański mariaż moim zdaniem udał się znakomicie.
Poniżej podałem Wam podstawowy przepis na gumiklyjzy, które są bazą prezentowanych dań. Ze wskazanych proporcji możecie przygotować około 60 sztuk i podać je na jeden ze sposobów, który najbardziej przypadł Wam do gustu. Chociaż moim zdaniem warto spróbować każdego z nich. 😉 Mam nadzieję, że te ziemniaczane kluski posmakują Wam w tak nietypowych odsłonach i zachęcą do kulinarnych eksperymentów w Waszej kuchni.
SKŁADNIKI
KLUSKI ŚLĄSKIE
(ok. 60 klusek na 8 głodnych osób)
- 2 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
- ok. 250 g skrobi ziemniaczanej
- 1 duże jajko (można pominąć)
- 1 łyżeczka soli
KLUSKI ŚLĄSKIE Z SYCYLIJSKIM PESTO PISTACJOWYM
(proporcje na 60 sztuk)
Pesto pistacjowe:
- 100 g obranych niesolonych pistacji
- 50 g parmezanu, grana padano lub pecorino romano
- duża garść listków świeżej bazylii
- duża garść listków świeżej mięty
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
- sól
Dodatkowo:
- 30 g obranych niesolonych pistacji
- 50 g parmezanu, grana padano lub pecorino romano
- 500 g bobu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
KLUSKI ŚLĄSKIE À LA TTEOKBOKKI Z PASTĄ GOCHUJANG
(proporcje na 60 sztuk)
Sos:
- 4 łyżki pasty paprykowej gochujang
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu lub syropu kukurydzianego (opcjonalnie cukru trzcinowego)
- 200 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Sałatka z ogórka:
- 2 ogórki szklarniowe (ok. 500 g)
- 50 ml octu ryżowego
- 50 ml sosu sojowego
- 25 ml oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 pęczek szczypiorku z dymką
- 2 łyżki prażonego sezamu
KLUSKI ŚLĄSKIE W MEKSYKAŃSKIM SOSIE MOLE
(proporcje na 60 sztuk)
Sos mole z suszoną śliwką i chipotle:
- 50 g oleju kokosowego
- 250 g pomidorów (ok. 3-4 sztuki)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała puszka papryki chipotle (ok. 200 g)
- 50 g orzechów ziemnych (obranych, niesolonych)
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g sezamu
- 50 g suszonych śliwek
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 listki laurowe
- 1 laska cynamonu cejlońskiego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 goździki
- 5 ziarenek pieprzu
- ½ łyżeczki ziaren kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- ok. 250 ml wody
Marynowana cebula:
- 2 duże czerwone cebule
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 goździki
- 1 listek laurowy
- sok z 1 limonki
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 dojrzałe awokado
- 200 g półtłustego twarogu
- pęczek kolendry
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
PRZYGOTOWANIE
Kluski śląskie
- Ziemniaki dobrze wyszoruj i umieść w garnku. Zalej wodą do przykrycia. Gotuj przez około 30 minut do miękkości, a następnie całkowicie wystudź.
- Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki (powinno zostać ok. 1,8 kg), a następnie przeciśnij przez praskę lub zmiel przez maszynkę.
- Do ziemniaków dodaj łyżeczkę soli, skrobię ziemniaczaną i wbij jajko. Masę dokładnie połącz. Powinna być miękka, lecz nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dosyp więcej skrobi.
- Z ciasta formuj kule wielkości orzecha włoskiego, a następnie zrób w nich dołeczki palcem wskazującym. Kluski układaj na stolnicy podsypanej mąką ziemniaczaną.
- Kluski gotuj w mocno osolonym wrzątku partiami (po ok. 20 sztuk) przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Możesz podawać je od razu na jeden z podanych poniżej sposobów lub najpierw wystudzić w zimnej wodzie i osuszyć, aby wykorzystać je później. Po całkowitym wystudzeniu wystarczy wrzucić je na wrzątek na minutę.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z SYCYLIJSKIM PESTO PISTACJOWYM
Pesto pistacjowe
- Do kielicha blendera włóż pistacje, obrane ząbki czosnku, parmezan, bazylię, miętę oraz wlej oliwę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Pesto dopraw solą do smaku.
Dodatki i podanie klusek
- Bób ugotuj do miękkości (ok. 10 minut od zagotowania wody). Następnie zahartuj w zimnej wodzie i obierz z łupinek. Odstaw.
- Pomidorki koktajlowe podsmaż na oliwie z oliwek, aż nieco zmiękną.
- Ugotowane kluski połącz z pesto oraz bobem. Wymieszaj, aby sos dokładnie je obtoczył.
- Następnie przełóż je na talerze, posyp posiekanymi pistacjami i parmezanem. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe.
KLUSKI ŚLĄSKIE TTEOKBOKKI Z PASTĄ GOCHUJANG
Sałatka z ogórka
- Ogórka ułóż na desce, ułóż wzdłuż z obu stron pałeczki i pokrój na cienkie plastry pod kątem prostym, nie przekrawając ogórka do końca. Następnie ogórka obróć o 180° i pokrój ponownie na cienkie plastry pod kątem 45°. Powinna powstać w ten sposób harmonijka.
- Pokrojone dokładnie ogórki posól i odstaw na kwadrans, a następnie odsącz z wody.
- W miseczce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier oraz sezam i zalej dressingiem ogórki. Odstaw na kolejne 15 minut, a następnie podawaj z kluskami.
Sos i podanie
- Czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wrzuć go do miseczki wraz ze startym imbirem. Dodaj pastę gochujang, sos sojowy oraz miód albo syrop kukurydziany. Dokładnie wymieszaj, Następnie powoli wlewaj wodę, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
- Sos wlej na dużą patelnię i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu, a następnie wrzuć kluski. Dokładnie wymieszaj je z sosem.
- Kluski przełóż do miseczek, posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj je z przygotowaną wcześniej sałatką z ogórka.
KLUSKI ŚLĄSKIE W SOSIE MOLE
Sos mole z suszoną śliwką i chipotle
- Przyprawy: anyż, liście laurowe, cynamon (dobrze pokruszyć najpierw korę na kawałki), ziele angielskie, goździki, pieprz oraz kumin podpraż na suchej patelni, często je podrzucając, aż zaczną pachnieć (powinno to zająć do 5 minut). Następnie przełóż je do moździerza i utłucz na proszek i odstaw.
- Pomidory, obraną cebulę oraz ząbki czosnku wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię i podgrzewaj, aż warzywa lekko się podpalą. Odstaw do przestudzenia.
- Migdały i orzechy ziemne wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię. Gdy już złapią złotego koloru, wsyp sezam i praż całość jeszcze przez chwilę. Wrzuć śliwki, wlej szklankę wody i gotuj całość przez kwadrans, aż orzechy zmiękną.
- Wszystkie składniki: podpalone warzywa, przyprawy (w tym oregano) oraz zawartość patelni (orzechy oraz śliwki) wraz z płynem przełóż do kielicha blendera. Zmiksuj wszystko na gładką pastę.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej zblendowany sos. Smaż go przez kilka minut, aż zgęstnieje. Dopraw całość solą do smaku. Jeśli sos będzie finalnie za gęsty, dolej więcej wody.
- Do sosu wrzuć ugotowane kluski śląskie i dokładnie je w nim wymieszaj.
Marynowana cebula
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do słoika.
- Do rondelka wlej wodę, ocet oraz wyciśnięty sok z limonki, wsyp cukier i dodaj wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zalej miksturą cebulę.
- Zostaw do zamarynowania na jeden dzień w temperaturze pokojowej (później można umieścić słoik w lodówce).
Dodatki i podanie
- Awokado pokrój w plasterki. Kolendrę drobno posiekaj. Twaróg pokrusz.
- Kluski przełóż do miseczek, posyp prażonym sezamem, kolendrą oraz twarogiem. Na wierzchu ułóż plasterki awokado oraz marynowaną cebulę.
2 komentarze
O matko, znowu uczta dla zmysłów! Ja nie mogę oglądać pana bloga wieczorem, bo natychmiast mam ochotę jechać (niemal 20 km) do sklepu po brakujące składniki i gotować choćby do północka!
Bardzo dziękuję za słowa docenienia! <3 Ale chyba lepiej się jednak wyspać i gotowanie zostawić na następny dzień 😀