Te klasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują i wprost nie można im się oprzeć. Ich największą zaletą jest to, jak łatwo i szybko można je przygotować. Babeczki waniliowe z tego przepisu można oczywiście podać z dowolnymi innymi owocami, na które trwa akurat sezon. Doskonale sprawdzą się jeżyny, jagody oraz czerwona porzeczka. Chociaż maliny nadają im chyba największego uroku.
Przygotowując je, pamiętajmy o składnikach dobrej jakości; szczególnie mam na myśli tutaj ekstrakt waniliowy. Możecie go zastąpić cukrem waniliowym, ale w żadnym wypadku wanilinowym. Po prostu zepsuje on cały efekt i zamiast pysznych muffinek, otrzymamy chemiczne w smaku ciastka. Nie polecam również zamiany masła na inne tłuszcze roślinnego pochodzenia. Po prostu nie będą wtedy takie smaczne. Te babeczki waniliowe z lukrem i malinami wspaniale nadają się do zabrania ze sobą na piknik lub grilla. Możecie je również upiec na domowe uroczystości. Świetnie smakują nawet na drugi lub trzeci dzień (oczywiście jeżeli uda się je Wam do tego czasu przechować). 😉
SKŁADNIKI
- 120 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dobrej jakości
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 12 dużych malin
- 80 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzątku
- kilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie)
- maliny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodaj ekstrakt waniliowy oraz jajka, wbijając je jedno po drugim i po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i dodaj do maślanej masy. Wlej letnie mleko i wymieszaj wszystkie składniki, krótko miksując.
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm nałóż ciasta do ¾ wysokości foremki, a w środku umieść malinę. Papilotki przełóż do formy na muffiny. Piecz 25 minut do suchego patyczka.
- Składniki na lukier utrzyj ze sobą i polej nim przestudzone babeczki. Udekoruj malinami.
* Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata wydawanego przez Gazetę Wyborczą.
24 komentarze
pysznie wyglądają, chętnie bym zjadła taką babeczkę z świeżymi malinami:)
To zapraszam na chociaż jedną 😉
o, tak – cudne zwieńczenie lata! wyglądają naprawdę bardzo apetycznie 🙂
Trzeba jeszcze korzystać z tych ostatnich promyków słońca w kuchni 🙂 Dziękuję 🙂
Aż, u mnie zapachniało wanilią i malinami….pyszota 🙂
I o to chodziło! 😀
Wyglądają bajecznie 😀
Nie myślałem, że aż tak, dziękuję 😀
Pyszne zakończenie malinowego sezonu; )
Jak świętować koniec lata, to tylko ze smakiem, dziękuję 🙂
łał! wspaniale!
Dziękuję!
Małe śliczności z malinami ,mmm …pycha.
Ślicznie dziękuję! 😀
Jakie piękne baby, i te malinki cudnie dopasowane. Do schrupania
Bardzo mi miło! 🙂
Cudowne są te babeczki 🙂
Zapraszam do mnie : http://www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Dziękuję, na pewno odwiedzę! 🙂
Jak pięknie wyrosły i te malinki na górze pycha
Starałem się, dziękuję 🙂
piękne zdjęcia!
Ślicznie dziękuję 😀
piękne babeczki Ci wyszły 🙂
Dziękuję pięknie! 🙂