Jeżeli kochacie potrawy w azjatyckim stylu, to ten przepis na makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym sosie zdecydowanie jest dla Was! Nie inspirowałem się tutaj żadną konkretną kuchnią, lecz połączyłem ulubione składniki, tworząc pełne smaku danie. Krewetki usmażyłem na oleju sezamowym razem z orzechami nerkowca oraz odrobiną czosnku i imbiru, a następnie połączyłem z obłędną pełną smaku umami marynatą i makaronem vermicelli ze słodkich ziemniaków. Oczywiście możecie tutaj użyć dowolnego innego makaronu w azjatyckim stylu: ryżowy, sojowy, z fasoli mung, udon, czy soba nadadzą się znakomicie. Ja jednak bardzo lubię te przeźroczyste na bazie skrobi, bo wspaniale chłoną one smaki, a tutaj jest ich mnóstwo. Jest to zasługą wspomnianej marynaty, w której połączyłem sos sojowy z miodem, octem ryżowym, pastą krewetkową oraz gochuchang – koreańską pastą paprykową, którą produkuje się z fermentowanej soi i ryżu. Obecnie można ją dostać nawet w popularnych dyskontach, więc nie powinniście mieć problemu z jej zdobyciem, ale w przepisie podałem również jej zamiennik. Połączenie tych kilku składników daje potrawie głęboki aromat, w którym znajdziemy jednakowo elementy słodkie, kwaśne, słone oraz ostre. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie taki miks jest wprost uzależniający! Mam nadzieję, że ten makaron z krewetkami i orzechami nerkowca posmakuje Wam równie mocno. 😉
SKŁADNIKI
Makaron:
- 500 g makaronu vermicelli z batatów (można zastąpić ryżowym)
- 500 g surowych krewetek w pancerzach
- 200 g orzechów nerkowca
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm kłącza imbiru
- 2-3 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić ryżowym albo klarowanym masłem)
Marynata:
- 6 łyżek sosu sojowego*
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżeczki koreańskiej pasty paprykowej gochuchang (można zastąpić ½ łyżeczki płatków chili lub najlepiej gochugaru połączonych z 1 łyżeczką pasty miso)
- 2 łyżki pasty krewetkowej lub sosu rybnego albo ostrygowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
PRZYGOTOWANIE
- Krewetki oczyść i usuń pancerze. Jeżeli korzystasz z mrożonych, najpierw je rozmroź i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie się gotował, przygotuj resztę dania.
- Na patelni lub w woku rozgrzej olej sezamowy, wrzuć krewetki i smaż je na dużym ogniu, aż się zaróżowią.
- Następnie dodaj posiekane ząbki czosnku, starty imbir i orzechy nerkowca. Smaż całość przez chwilę, aby orzechy się zarumieniły i kolejno dodaj białą część szczypiorku i podsmaż jeszcze przez moment.
- Składniki marynaty wymieszaj ze sobą i wlej je na patelnię. Gotuj całość przez minutę, a następnie dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Danie podawaj od razu. Możesz je posypać dodatkową porcją szczypiorku.
UWAGI
*W przypadku celiakii wybierz sos bezglutenowy.