Ten quiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu lat, zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze figi. Tym razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! 🙂
Kruche ciasto:
- 220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej)
- 110 g zimnego masła
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 jajko
- 4 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 5-6 świeżych fig
- 200 g koziego sera w roladzie
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
22 komentarze
Wow, wygląda bardzo wykwintnie 🙂
I tak też smakuje 😉
Ale to musi być dobre! 😀
Nieskromnie powiem, że jest ^^
O, a ja dziś patrzyłam na figi…:-) Ale ostatecznie nie wzięłam, bo nie wpadłam na nic, co miałabym ochotę z nimi zrobić. No a teraz żałuję. 😛
P.S Kuchnia do kwadratu, o jedzeniu do kwadratu…Stąd te zbiegi okoliczności! 😛
No to żałuj, żałuj, haha, bo tyle pyszności można z nich przygotować! 😀
Też o tym myślałem! Widać podobne pomysły świtają nam w głowach! 😛
bosssskie 🙂
Dziękuję, haha 😀
Jak dla mnie bardzo duże TAK 🙂 ! Uwielbiam połączenie fig i sera koziego. Ostatnio zrobiłam właśnie taką pizzę. Nie wiem czemu tak wiele osób nie lubi sera koziego :/ !
Ps. Łukaszku piękna prezentacja ! 🙂
O tak, połączenie fig i koziego sera jest niesamowite! Też nie rozumiem jak ktoś może nie lubić tego aromatycznego skarbu. A taka pizza też musi być fantastyczna, muszę koniecznie ją zrobić, póki sezon na figi trwa w najlepsze 🙂
I dziękuję pięknie, bardzo się cieszę, że znalazła ona Twoje uznanie 🙂
wygląda wspaniale i bez wątpienia tak też smakuje 🙂
Jasne, że również smakuje, dziękuję! 🙂
Wygląda rewelacyjnie i założę się, że smakuje przynajmniej tak samo 😉
Dziękuję, jak najbardziej, jest pyszny 🙂
Moje ulubione smaki!,)
Cieszę się! 🙂
Ciekawy farsz .
Miło, że tak myślisz.
Ciasto interesujące, a farsz doskonały. Figi i ser kozi to jest perfekcja Dodatek tymianku to wisienka na torcie 🙂
Tak, to stanowczo jedno z moich ulubionych połączeń smakowych 🙂
Prezentuje się znakomicie 🙂
Dziękuję, cieszę się, że tak myślisz 🙂