Dziś Dzień Św. Patryka, więc koniecznie trzeba świętować w zielonych barwach! Moja propozycja to słodkie tureckie ciasto ze szpinaku (tur. Ispanaklı Kek), popularne ostatnimi czasy na wielu blogach i znane w Polsce właśnie jako Leśny mech. Ciacho jest banalnie proste w przygotowaniu, ma genialny naturalny (!) kolor i smakuje bardzo ciekawie – kontrowersyjny dodatek w postaci szpinaku jest delikatnie wyczuwalny, lecz może to siła autosugestii. 😉 Gorąco polecam, nie tylko 17 marca, bo na pierwszy dzień wiosny również będzie jak znalazł!
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto:
- 350 g świeżego szpinaku typu 'baby'*
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z ½ cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 300 ml kremówki 36%
- 150 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- ziarenka granatu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasto szpinakowe
- Jajka ubij z cukrem, aż uzyskasz niemalże białą i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej.
- Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Wlej sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszaj. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli do zielonej masy, cały czas mieszając (ręcznie).
- Ciasto wlej do tortownicy (o średnicy 22-25 cm), przykrytej uprzednio papierem do pieczenia i piecz w 180ºC przez 40 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na krem.
- Wierzch ciasta obetnij na 2/3 wysokości. Dół wyłóż na paterę i pokryj śmietankowym kremem. Górę zaś drobno pokrusz palcami i posyp nią wierzch ciasta. Ozdób całość pestkami granatu.
UWAGI
*Można również użyć szpinaku mrożonego. Wtedy należy go odmrozić na sitku, celem odsączenia z wody. Jednak wtedy nie uzyskamy tak ładnego zielonego koloru.
*Bazowałem na przepisach z Moich Wypieków i Słodkich Fantazji.
64 komentarze
A u ciebie jak zwykle pyszności 🙂 to ja się wpraszam na kawałeczek 🙂
Ciacho przepiękne 🙂
Dziękuję i pewnie, zapraszam! 🙂
ciasto za każdym razem robi wrażenie:) choć sama już go piekłam, to i tak zawsze podziwiam, gdy zobaczę u kogoś:) Świetne wyszło!
Ja też, tak długo podziwiałem u innych, że aż w końcu musiałem sam upiec 😀
Wspaniałe ciacho no i ten kolor 🙂 jak dla mnie bomba 🙂
Cieszę się ogromnie 🙂
Uwielbiam ciasto ze szpinakiem, Twoje wygląda super leśnie. 😉
I ja również się właśnie przekonałem, że jest super 😉
wow, nie słyszałam o tym wypieku. Wygląda bardzo fajnie 🙂
Serio? 😀 Wszędzie go ostatnio pełno 🙂
Piękne to Twoje ciacho! U mnie tez na zielono, tyle tylko, że babeczka 🙂
Wesołego Dnia Świętego Patryka!!!
Dziękuję i już zaglądam do Ciebie. Szczęśliwego! 🙂
bardzo efektowny:)
Dziękuję 🙂
Obłędnie wygląda 🙂 jeszcze nie robiłam ale kusi 😉 pycha!
U mnie też tradycji stało się zadość i jest zielono ;))
Wypróbuj koniecznie 🙂 A ja już lecę do Ciebie 🙂
O super pomysł 😀 Wygląda smakowicie 🙂
Dziękuję, cieszę się 🙂
Zdrowe i pyszne ciasto, pozdrawiam.
Czy takie zdrowe to nie wiem 😀 Ale przynajmniej naturalny barwnik w postaci szpinaku 🙂
Fajne jest, nawet raz upiekłem, z mniejszą ilością szpinaku i nie było go czuć 🙂
Szpinaku chyba w ogóle nie czuć, przynajmniej nikt oprócz mnie nie był w stanie go wyczuć, więc chyba to tylko siła autosugestii 🙂
Piękne jest:)chętnie zrobię w wolnej chwili,jeśli takowa się znajdzie,a ja będę miała siły na pieczenie:)
Zrób koniecznie, mimo, że takie proste, to cieszy oko jak i kubki smakowe 🙂
Smacznie wygląda 😉
Dziękuję, cieszę się 🙂
Fantastycznie optymistyczne ciacho.
To fakt – pozytywnie nastraja 🙂
Ciasto wygląda cudownie, jego kolor jest obłędny. Nigdy nie pomyślałabym o dodaniu szpinaku do ciasta na słodko, a myślę, że jego smak jest baardzo dobry:)
Ja w sumie też nie, choć często go używam do słodkich koktajli, a tu jednak można z niego takie fajne rzeczy upiec 🙂
Bardzo mnie to ciasto kusi, bo wygląda niesamowicie. Koniecznie muszę znaleźć czas na niego!: )
Oj musisz! Jest mega! 😀
Świetne jest to ciasto, zawsze mnie fascynuje jego kolor (i ten kontrast z pestkami granatu!). Twoje wygląda bardzo apetycznie. Planuję je zrobić na Pierwszy Dzień Wiosny 🙂
Będzie jak znalazł! Mnie właśnie urzekło w tym cieście to samo co Ciebie, dlatego też musiałem je upiec 😀
No przyznam szczerze, że mnie zastrzeliłeś tym ciastem!
To znaczy, że dobrze? 😀
Piękne ciacho 🙂 Lubię takie szpinakowe wariacje 😀
Ja też 😀
To ciasto jest niezwykle fotogeniczne i podobno smaczne 🙂
To prawda, fajnie wygląda i też nieźle smakuje 🙂
wygląda przekozacko!
Hahaha, dzięki! 😀
Piękny ten Twój "Leśny mech" 🙂 Ciasto faktycznie ostatnio bardzo popularne, ale co ciekawe na każdym blogu robiony nieco odmiennie 🙂
Bo każdy lubi trochę pomajstrować przy przepisach i robić je na swój sposób 🙂
To ciasto jest i piękne i baaardzo smaczne 🙂
Nie pozostaje mi nic innego jak przyznać Tobie rację 😀
Piękna zieleń daje po oczach 😀 Też zamierzamy w przyszłości wykorzystać szpinak do wypieków, bo w przeróżnych kremach sprawdza się świetnie 😉
Rzeczywiście. Sam się nie spodziewałem, że taka ładna wyjdzie 😀 Zaś do kremów jeszcze nie próbowałem go dodawać, ale wszystko przede mną 😉
Wow jakie kolory aż się nie mogę powstrzymać – cudo!
Dzięki wielkie! 🙂
W ten weekend robię to ciasto! Koniecznie! 😉
Super! Czekam więc na efekty! 😀
widziałam je już na kilku blogach, ale.. nadal boje się zrobić 😀
pięknie się prezentuje!
Oj, nie ma co się obawiać tylko trzeba robić. 😀 Wato, na prawdę! 😉
to ciasto prezentuje się wprost bajecznie!
Dziękuję! 🙂
Ach, te kolory! Czysty obłęd;)
Wiosenny obłęd 😀
Wspaniały początek wiosny!
Przyznaję, nie wiedziałam, ze ciasto pochodzi z Turcji.
Niech żyje zieleń! 😀
Och tak, jest tam niezwykle popularne 😉
Mam ostatniomnóstwo szpinaku i chyba się skuszę 🙂 Ciasto wygląda bosko 🙂
Gorąco zachęcam i pozdrawiam serdecznie 😉
robiłam je w wersji bezglutenowej i bezlaktozowej – zachwycające 🙂
W takiej wersji go nie znam, ale może kiedyś wypróbuję 🙂