Lato zbliża się wielkimi krokami, a pogoda wraz z początkiem wiosny zaczęła nas rozpieszczać. Ciepłe dni zachęcają, aby zamiast małej czarnej prosto z ekspresu rozkoszować się chłodnymi napojami dla orzeźwienia. W końcu nie ma nic lepszego niż odpowiednia dawka pobudzającej kofeiny wraz z zimnym napojem przynoszącym ukojenie w upalne dni. Dlatego przygotowałem dla Was kilka pomysłów na kawowe napoje na lato, które aż się proszą, aby ich skosztować w ogrodzie lub na tarasie. Z nimi słońce nie będzie Wam straszne i nawet w najbardziej gorący leniwy Wam dzień przyniosą Wam ulgę i zmotywują do działania. 🙂
Mrożoną kawę z lodami i bitą śmietaną zna na pewno każdy. Jednakże na tym nie kończy się lista letnich napojów na bazie kawy! Zresztą sam nie jestem zwolennikiem słodkich trunków i zwykle, zamiast przygotowywać ten słodki ulepek, któremu bliżej do deseru, wolę rozkoszować się orzeźwiającym smakiem kawy i cytrusów. Dlatego w tym artykule zawarłem kilka ciekawych inspiracji z różnych stron świata. Począwszy od klasycznego dripa na lodzie, przez popularne tonic espresso z lekkim twistem, po deserowe affogato, mleczne frappé czy rześkie cold brew z cytryną. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie! W końcu kawowe napoje na lato wcale nie muszą być nudne!
Kawowe napoje na lato bez ekspresu ciśnieniowego
W tym artykule chciałem również podkreślić, że aby przygotować orzeźwiający napój, wcale nie potrzebujemy ekspresu. Oczywiście bywa on przydatny, gdy chcemy uraczyć się gęstym włoskim espresso z perfekcyjną cremą, czy też zrobić latte z puszystą pianką. Jednakże sam od lat jestem zwolennikiem alternatywnych metod parzenia kawy, które pozwalają wydobyć z ziaren maksimum smaku i aromatu. Chyba widać to po mojej kawowej półce, że jestem trochę coffee freakiem (chociaż specjalnie ją posprzątałem do zdjęcia, bo na co dzień ugina się od ilości sprzętu) i lubię eksperymentować z kawą. Od lat korzystam z kawiarki, zwanej moką, dripa, AeroPressu, czy french pressu. Latem przygotowuję cold brew parząc kawę na zimno, a z moich podróży zawsze przywożę nowe ziarna z lokalnych palarni, a czasami także nowe techniki, jak choćby meksykańską café de olla. Większość moich kawowych gratów jednak kupuję przez Internet i tutaj chciałbym Wam gorąco polecić mój ulubiony sklep Coffeedesk, który spełnia moje wszystkie kawowe zachcianki. Znajdziecie tam wszystko, co może Wam się przydać do zostania domowym baristą z prawdziwego zdarzenia! 🙂
Aby przygotować kawowe napoje na lato z przepisów poniżej, przyda Wam się kilka podstawowych sprzętów: pomocny będzie drip z filtrem, urządzenie do przygotowania espresso (np. ekspres ciśnieniowy, AeroPress z przystawką Fellow Prismo lub moka) oraz młynek z możliwością regulacji stopnia zmielenia. O poszczególnych metodach i możliwościach przygotowania kawy napisałem niżej, jednakże chciałem wspomnieć dwa słowa o samym młynku. W końcu najlepszy efekt uzyskamy ze świeżo zielonej kawy. W zależności od wybranego sposobu parzenia warto zmielić ziarna w odpowiedni sposób. Drobno do ekspresu, nieco grubiej do kawiarki i jeszcze grubiej do dripa czy cold brew. Sam na co dzień korzystam z dwóch młynków do kawy: ręcznego Hario Mini Mill, gdy potrzebuję zmielić odrobinę kawy na jedną albo dwie porcje, lub automatycznego Melitta Molino na większe zapotrzebowanie. Są to fajne wygodne produkty, które w zupełności wystarczają do domowych zastosowań.
Pomysły i przepisy na kawowe napoje na lato
Drip na lodzie
Drip na lodzie to nieśmiertelny klasyk. No może trochę przesadzam z tą nieśmiertelnością, ale piję go już od naprawdę wielu lat (odkąd odkryłem tę metodę parzenia). Z dripem polubiłem się dość szybko. W zasadzie to pierwsza alternatywna metoda parzenia kawy (po kawiarce), jaką zacząłem stosować. Początkowo kostki lodu wrzucałem po prostu do kubka, aby nieco schłodzić kawę (nie lubię pić wrzątku). Jednak z czasem stał się on moim ulubionym kawowym napojem na lato. Od wielu lat stosuję drip Hario V60 – jest nie tylko piękny, ale także kawa wychodzi z niego zawsze znakomita (nawet jak w pośpiechu ściśle nie przestrzegam reguł). Przygotowanie dripa na lodzie nie różni się specjalnie od klasycznego. Wystarczy jedynie zmniejszyć ilość wody ze względu na dodatek lodu.
Jak przygotować drip na lodzie?
Do serwera nałóż 100 g kostek lodu. Filtr przelej wrzątkiem i ułóż na dzbanku. Wsyp ok. 20 g grubo zmielonej kawy i przelej 50 ml gorącej wody. Odczekaj 30 sekund, a następnie stopniowo kolistymi ruchami wlej pozostałe 150 ml wody. Gdy cała woda przepłynie, serwuj w schłodzonych szklankach z kostką lodu.
Tonic espresso z sokiem pomarańczowym
Tonic espresso to obok dripa na lodzie mój ulubiony napój kawowy na lato. Wspaniale orzeźwia i daje niezłego kopa. Moim ulubionym odkryciem sprzed roku jest jednak wzbogacenie go o świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. To idealna opcja dla osób, które preferują nieco słodsze napoje – gorycz toniku jest tutaj złagodzona słodkim sokiem z pomarańczy. Jeśli jednak wolicie kwaśniejsze napoje, to polecam dodać soku z grejpfruta – też smakuje rewelacyjnie.
Espresso można zaparzyć tutaj tradycyjnie przy pomocy ekspresu ciśnieniowego, jednakże sam preferuję AeroPress z przystawką Fellow Prismo. AeroPress wystarczy przelać wrzątkiem i wsypać 20 g drobno zmielonej kawy. Następnie wlewamy 60 ml gorącej wody, mieszamy przez 10 sekund, zakładamy tłok i czekamy minutę. Po czym przeciskamy kawę prosto do filiżanki. Takie espresso smakuje równie dobrze (a nawet lepiej) niż z niejednego ekspresu ciśnieniowego!
Jak przygotować tonic espresso z sokiem pomarańczowym?
Do szklanki lub kieliszka (podany w kieliszku do wina prezentuje się niczym kawowy Aperol) wsyp kilka kostek lodu. Następnie wlej 150 ml ulubionego toniku i 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Delikatnie wlej świeżo zaparzone espresso (1-2 shoty wg własnych preferencji, czyli 30-60 ml). Podawaj z plasterkiem pomarańczy.
Cold brew mazagran
Café mazagran to napój kawowy pochodzący z Algierii. Oryginalnie podaje się go z rumem lub koniakiem i dopełnia sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym oraz miętą. Jednakże ja proponuję Wam jego alternatywną, bezalkoholową wersję. Tradycyjnie mazgran przygotowuje się, parząc mocną czarną kawę i przelewając ją przez kostki lodu. Jednakże moja ulubiona jego wersja to ta na bazie cold brew, czyli kawy parzonej na zimno.
Jak przygotować cold brew mazagran?
Aby przygotować cold brew, zmiel grubo 35 g kawy. Następnie wsyp ją do naczynia i zalej 500 ml wody w temperaturze pokojowej. Odstaw do maceracji na 8-12 godzin, a następnie przelej przez drip (pamiętaj o sparzeniu filtra wrzątkiem!) lub chemex. Gotowe cold brew przechowuj w lodówce. Do przygotowania cold brew polecam również specjalny dzbanek Hario — Mizudashi Coffee Pot z filtrem, który nie wymaga już odcedzania kawy.
Do szklanki włóż kostki lodu i plasterek cytryny. Wlej 30 ml soku z cytryny, a następnie 150 ml cold brew. Ozdób listkami świeżej mięty.
Frappé
Frappé to kawowy napój o greckim rodowodzie. Ponoć powstał zupełnie przypadkiem z (o zgrozo) rozpuszczalnej kawy zalanej zimną wodą i przelewaną pomiędzy szklankami, aż powstała piana. Obecnie café frappé to synonim kawy mrożonej, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Napój przygotowuje się najczęściej w shakerze z kostkami lodu, mlekiem oraz cukrem. Można ją także wzbogacić o ulubiony syrop. Osobiście nie przepadam za kawą rozpuszczalną, dlatego proponuję zrobić frappé na klasycznym espresso, do którego najlepiej wybrać dedykowaną kawę do tej metody parzenia. Na coffeedesk.pl znajdziecie wiele ziaren idealnie nadających się do espresso.
Jak przygotować frappé?
Do shakera włóż kilka kostek lodu, wlej 150 ml mleka lub napoju roślinnego. Polecam użyć do frappé napój migdałowy lub koksowy, dzięki czemu otrzymamy pyszny smak bez dodatku syropu. Następnie wlej 2 shoty espresso (60 ml) i opcjonalnie łyżeczkę cukru (ja preferuję bez). Zamknij shaker i energicznie wstrząśnij kilka razy, aż powstanie pianka. Frappé przelej przez barmańskie sito wprost do wysokiej szklanki i podawaj ze słomką.
Affogato
Affogato – czy to jeszcze kawa, czy już deser? Trudno stwierdzić. Jednak jedno jest pewne – to wspaniała propozycja na ciepłe dni! Affogato z włoskiego oznacza „utopiony”. Jednakże mieszkańcy Italii nie mieli tutaj na myśli topienia kogokolwiek w kawie, lecz mowa tutaj o lodach! Gałkę lodów śmietankowych (fior di latte) lub waniliowych zalewa się mocnym espresso i natychmiast podaje. Affogato można jeszcze wzbogacić likierem – świetnie sprawdzi się tutaj migdałowe Amaretto lub kawowa Kahlúa. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy, to affogato będzie doskonałym wyborem, który łączy obie rzeczy.
Do affogato polecam przygotować mocną aromatyczną kawę w kawiarce. Najlepiej sprawdzi się moka od Bialetti. Sam używam ich od lat i nic nie budzi mnie tak dobrze, jak mała czarna z kawiarki.
Jak przygotować affogato przy pomocy kawiarki?
Zmiel ziarno dość drobno, ale nieco grubiej niż do ekspresu. Do kawiarki nalej gorącą wodę poniżej zaworu bezpieczeństwa (krótszy czas parzenia – mniej gorzka kawa). Włóż sitko i wsyp kawę tak, aby je całkiem wypełnić. Włosi często wsypują nawet więcej kawy, tworząc tak zwane vesuvio – kopczyk, przypominający wulkan. Kawy pod żadnym pozorem nie ubijaj! Przykręć drugą część kawiarki i wstaw na mały ogień. Gdy usłyszysz bulgotanie, natychmiast zdejmij kawiarkę z ognia. Kawę wlej do filiżanki lub do dzbanka do mleka, aby się nie podgrzewała (stanie się inaczej gorzka).
Do filiżanek nałóż gałkę ulubionych lodów i zalej porcją świeżo zaparzonej kawy. Jej ilość dostosuj do własnych preferencji. Sam lubię wlać potrójne espresso.
Espresso martini
Kawowe napoje na lato można również podkręcić procentami. Espresso martini to idealny koktajl na popołudnie lub drink do kolacji. Wspaniale pobudza i jednocześnie odpręża. Receptura na ten koktajl została opracowana przez londyńskiego barmana Dicka Bradsella w latach 80. i od razu stała się szalenie popularna na całym świecie. Sama nazwa wzięła się ze sposobu podania drinka w szklance o kształcie litery V używanej właśnie do martini. Bazą koktajlu jest espresso, wódka, likier kawowy oraz syrop cukrowy (ja pomijam). Za sprawą wstrząśnięcia w shakerze powstaje apetyczna pianka, na której umieszcza się trzy ziarna kawy, symbolizujące zdrowie bogactwo oraz szczęście. Do espresso martini świetnie sprawdzi się kawa o wyczuwalnych nutach karmelu i czekolady, jak na przykład ta tutaj.
Jak przygotować espresso martini?
Do shakera wlej shot espresso przygotowany wg ulubionej metody (30 ml), 30 ml wódki, 30 ml likieru kawowego, np. Kahlúa i wsyp kostki lodu. Wstrząśnij aż powstanie pianka, przecedź przez sito wprost do kieliszka koktajlowego. Na piance ułóż trzy ziarenka kawy.
Cold brew de la olla
O café de olla – meksykańskiej kawie z gara już Wam pisałem tutaj. Napój ten odkryłem podczas moich podróży po Meksyku i po dziś często gości on u mnie w domu. Szczególnie w sezonie zimowym. Café de olla jest mocna, słodka za sprawą cukru trzcinowego panela i bardzo aromatyczna, dzięki dodatkowi przypraw – cynamonu, goździków i anyżu. W jednej kawiarni na Polanco piłem jednak jej wersję na zimno, więc dzisiaj chciałem Was zachęcić do jej wypróbowania. Tutaj przygotowałem ją nieco inną metodą niż oryginalnie, gotując najpierw lekki syrop z przyprawami, a następnie parząc metodą na zimno.
Jak przygotować cold brew de la olla?
Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, 4 goździki oraz 3 łyżki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut na małym ogniu. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjmij wszystkie przyprawy. Do dzbanka wsyp 70 g grubiej mielonej kawy i zalej przygotowanym syropem. Odstaw na 8-12 godzin, a następnie przecedź przez drip lub chemex. Następnie wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj w glinianym naczyniu z laską cynamonu i lodem. Z tej ilości wychodzą 4 kubki kawy. Mniej się nie opłaca. 😉
Artykuł sponsorowany przygotowany dla coffeedesk.pl