Jeśli należycie do grona miłośników ptysiów to mam dla Was dzisiaj coś ekstra! Przepyszne ciastka zainspirowane słynnym włoskim deserem. Panie i Panowie powitajcie ptysie tiramisu! W chrupiącym cieście parzonym z kruszonką ukryłem tradycyjny krem z mascarpone oraz biszkopty nasączone w kawie i Amaretto. Wierzch ciastek posypałem oczywiście kakao niczym w oryginalnym włoskim tiramisu. Smakują one naprawdę obłędnie!
Te ptysie tiramisu to moja propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek i fajna alternatywa dla pączków, chociaż tak naprawdę można je przygotować na każdą inną okazję. Myślę, że nikt nie będzie się w stanie oprzeć chrupiącemu ciastu z kremowym nadzieniem i niespodzianką w postaci kawowych biszkoptów. 😉 Dlatego polecam upiec je jeszcze dziś, póki trwa karnawał i można sobie trochę pofolgować. 😉
SKŁADNIKI
Kruszonka (craquelin):
- 65 g miękkiego masła
- 85 g mąki pszennej
- 80 g brązowego cukru, najlepiej miałkiego
Ciasto parzone:
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 160 g mąki pszennej
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- szczypta soli
Krem z sera mascarpone:
- 500 g sera mascarpone
- 3 duże jajka „zerówki” (rozmiar L)
- 6 łyżek cukru (ok. 80 g)
- 2 łyżki likieru Amaretto (30 ml)
Dodatkowo:
- 100 ml świeżo zaparzonej i przestudzonej kawy
- 50 ml likieru Amaretto
- 16 okrągłych biszkoptów
- 1 łyżka kakao dobrej jakości
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieć ze sobą lub zmiksuj za pomocą miksera.
- Kolejno rozwałkuj ją cienko (na 2 mm) pomiędzy blatami papieru do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 30 minut do schłodzenia. Po przygotowaniu ciasta parzonego powycinaj z kruszonki okręgi o średnicy 5-6 cm.
- W garnku zagotuj wodę wraz z masłem oraz solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Zacznij całość energicznie mieszać, aż masa zacznie odchodzić od garnka i powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. (Najlepiej przykryć je kontaktowo folią spożywczą, aby nie wyschło). Przełóż je kolejno do robota kuchennego i zacznij miksować, wbijając jajka, jedno po drugim. Sprawdzaj cały czas konsystencję ciasta. Powinno być dość gęste, ale dać się wycisnąć przez szprycę, zachowując jednocześnie kształt.
- Gotowe ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką o średnicy 1 cm i wyciśnij wysokie okręgi o średnicy ok. 5-6 cm na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia (polecam zrobić najpierw obrys okręgów – będzie łatwiej). Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów — ptysie mocno rosną. Ja wyciskam po 8 sztuk na jedną dużą blachę.
- Zamrożone okręgi z kruszonki kolejno układaj na wyciśniętych ptysiach. Ptysie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu!) i piecz przez ok. 25-30 minut do złotobrązowego koloru. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ptysie upiekły się w środku. W razie potrzeby wydłuż czas o kilka minut. Ptysie całkowicie ostudź. Czynność powtórz dla kolejnej partii.
Krem z sera mascarpone:
- Jajka wyszoruj i sparz krótko wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek i utrzyj za pomocą miksera z czterema łyżkami cukru na białą i puszystą masę (jak na kogel-mogel).
- Do żółtek stopniowo dodawaj mascarpone, krótko ubijając na najwolniejszych obrotach lub ucierając ręcznie, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Na sam koniec dodaj 30 ml Amaretto i krótko połącz z masą.
- W osobnej misce ubij na sztywno białka (ja ubijam je ze szczyptą soli), dodając na sam koniec 2 łyżki cukru i ponownie krótko ubijając (dzięki temu piana będzie bardziej stabilna, a krem gęstszy).
- Białka połącz bardzo delikatnie w 2-3 turach z masą z serka mascarpone.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Składanie ptysiów
- Ptysie przekrój na połówki, odcinając czapeczki i napełnij do połowy wysokości kremem z sera mascarpone.
- Kolejno wymieszaj kawę z likierem Amaretto i zanurzaj w niej kolejno biszkopty, wkładając je następnie do wnętrza ptysiów.
- Biszkopty przykryj kolejną warstwą kremu i przykryj odciętą czapeczką.
- Ptysie oprósz z wierzchu kakao przy pomocy sitka, a następnie wstaw do lodówki do momentu podania (najlepiej na przynajmniej 2-3 godziny).