10,6K
Sylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. 🙂
SKŁADNIKI
- 2 arkusze ciasta francuskiego na maśle (po 350-400 g każdy) lub ⅔ porcji ciasta francuskiego z tego przepisu
- 250 g żółtego sera, np. cheddara
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- przyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek i czarnuszka)
PRZYGOTOWANIE
- Arkusz ciasta francuskiego rozwiń, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryj drugim arkuszem ciasta i ponownie posyp serem oraz przyprawami.
- Całość lekko przyciśnij by ser przykleił się do ciasta. Potnij na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek złap za oba końce i skręć w przeciwnych kierunkach, aby powstała sprężynka.
- Ułóż na blasze z papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200ºC, aż staną się złote.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
32 komentarze
Już czujemy ten apetyczny serowy zapach 😀 Pewnie byłby to hit każdej imprezy, nie tylko sylwestrowej 🙂
O tak, pachną niesamowicie 😀
Świetna przystawka 🙂 Prosta w przygotowaniu i do piwa jak znalazł 🙂
Pewnie! Nic tylko chrupać 😀
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
Przepis już dodałem.
Piekłam takie daaawno temu:)muszę powtórzyć koniecznie:)
Powtórz koniecznie, nie pożałujesz ;D
dobrze znany mi przepis – zawsze się super sprawuje na takiego rodzaju imprezach 🙂
Pewnie, że super. Są idealne,gdy trzeba przygotować coś na ostatnią chwilę 😉
Proste, szybkie, a smakują bosko 🙂
I za to je cenię 😀
uwielbiam te paluchy, są pyszne 🙂
Pewnie, że pyszne, nic tylko chrupać 😀
Zrobiłam na Sylwestra i wyszły pyszne, mogę śmiało polecić ten przepis 🙂
Pozdrawiam
O, super! Bardzo się w takim razie cieszę i dziękuję za komentarz 😀
Robię takie czasem na imprezę! Są rewelacyjne! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i samych udanych eksperymentów w kuchni!
Dziękuję pięknie, Tobie również wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku i mnóstwa kulinarnych uniesień! 🙂
Wow, takie plauchy musiały być boskie! *.*
Wyglądają fantastycznie!
I ten ciągnący ser..mmm! 🙂
Szczęśliwego 2015!
Oj, były, oj były, aż żal, że tak szybko się skończyły 😛
Dziękuję i Tobie również, wspaniałego Nowego Roku 🙂
Genialne! 😀
Też tak uważam ;D
Wglądają nieziemsko smacznie!!
I takie też one są, zapewniam 😉
Choć za często nie jem ciasta francuskiego, to je uwielbiam ! 😉
Ja również, w końcu tyle wspaniałych rzeczy można z niego wyczarować. 😉
fantastyczne 🙂
Och tak, są świetne 😉
Wyglądają genialnie, uwielbiam spieczony ser żółty, wypróbuję przy najbliższej okazji
Polecam, bo zachwycają serowym smakiem 😉
Hej,
czy można przygotować wieczor wcześniej? czy najlepiej smakują świeże?
Pozdrawiam!
Magda
Cześć Magda, ogólnie można przygotować je z wyprzedzeniem, ale najlepiej smakują na świeżo (tego samego dnia). Ciasto francuskie po upieczeniu na drugi dzień trochę traci na chrupkości.