Millefeuille, czyli tysiąc listków lub karteczek to klasyczny francuski deser. Jego nazwa pochodzi od laminowanego masłem ciasta (pâte feuilletée), które w trakcie pieczenia rozdziela się na wiele chrupiących warstw. Powstanie deseru datuje się na XVI wiek, chociaż pod swoją oryginalną nazwą pojawiło się po raz pierwszy w 1749 roku. W czasach napoleońskich zaś zdobyło popularność w całej Europie. Millefeuille przypomina nieco polską kremówkę lub napoleonkę. Jednakże zamiast dwóch warstw ciasta francuskiego składa się ono z trzech i tradycyjnie przekładane jest waniliowym kremem cukierniczym (crème pâtissière) lub sporadycznie także bitą śmietaną. Wierzch ciastka pokrywa się zwykle dekoracyjną warstwą czarno-białego lukru lub cukrem pudrem. Chociaż tak naprawdę istnieje wiele wariacji tego deseru, jak choćby mój dzisiejszy sezonowy przepis na millefeuille z truskawkami.
Przygotowując millefeuille samodzielnie, warto postawić na domowe ciasto francuskie (np. z tego przepisu). Korzystając z gotowego, warto spojrzeć na skład, gdyż tylko prawdziwe ciasto na maśle sprawi, że deser będzie obłędnie pyszny. Pocięte na prostokąty kawałki ciasta pieczemy najpierw pod obciążeniem, aby zachowały kształt, a następnie dopiekamy do złoto-brązowego koloru. Kolejno listki przekładamy pokrojonymi na plasterki truskawkami oraz waniliowym kremem budyniowym i posypujemy cukrem pudrem. Millefeuille świetnie smakuje także z malinami, albo w wersji klasycznej bez owoców. Deser polecam składać niedługo przed podaniem – wtedy ciasto będzie najbardziej chrupiące. Chociaż na drugi dzień (o ile wytrzyma) też jest nadal smakowite. Gorąco polecam miłośnikom wszelkich klasycznych francuskich wypieków.
SKŁADNIKI
Ciasto francuskie:
- ok. 400 g ciasta francuskiego (najlepiej domowego z tego przepisu z połowy porcji lub 1 arkusz gotowego)
- 2 łyżki cukru pudru
Krem waniliowy (crème pâtissière):
- 500 ml mleka 3,2%
- 5 żółtek
- 1 laska wanilii lub saszetka cukru z prawdziwą wanilią albo 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- ok. 250 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie
- Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20x45 cm i grubości 2-3 mm (gotowe ciasto po prostu rozwiń z arkusza).
- Powycinaj z niego prostokąty o wymiarach ok. 3x10 cm (powinno wyjść ok. 24-30 sztuk).
- Ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Wierzch przykryj drugim arkuszem papieru i całość obciąż blaszką.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, zdejmij blaszkę i górny arkusz papieru. Ciastka oprósz z wierzchu cukrem pudrem i wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut, aż nabiorą one złoto-brązowego koloru. Odstaw do wystudzenia.
Krem waniliowy (crème pâtissière)
(Krem należy zrobić dzień wcześniej i wystudzić w lodówce przed użyciem).
- W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i przeciętą na pół laską wanilii (wcześniej wybierz ziarenka i również wrzuć je do mleka). Jeśli używasz cukru waniliowego lub ekstraktu, po prostu dodaj go do mleka. Gdy mleko osiągnie wysoką temperaturę, wyjmij wanilię, a garnek zdejmij na chwilę z ognia.
- W osobnym naczyniu przygotuj pastę. Połącz żółtka z 100 ml mleka oraz mąką pszenną i skrobią (najlepiej to zrobić blenderem, aby nie było grudek).
- Do gorącego mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Mleko wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia. Krem przykryj bezpośrednio folią (aby nie utworzył się kożuch) i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do schłodzenia.
- Schłodzony krem waniliowy przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm.
Składanie millefeuille
- Truskawkom odetnij szypułki i pokrój je na cienkie plasterki (2-3 mm).
- Na prostokącie z ciasta francuskiego ułóż na spodzie warstwę truskawek, a następnie wyciśnij na całej szerokości w dwóch rzędach krem waniliowy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i czynność powtórz. Na sam koniec ułóż trzeci kawałek ciasta.
- Czynność powtórz dla kolejnych millefeuille. Gotowe ciastka oprósz cukrem pudrem.
4 komentarze
Śni mi się po nocach to ciastko🥲, jednak sama nie porwę się na ciasto francuskie, a gotowe są w Polsce tragiczne- czy o czymś nie wiem? Kiedyś pyszne robił Blikle, ale to było bardzo dawno temu. Jeśli możesz mi coś zareklamować, to byłabym wdzięczna.
To prawda – trudno kupić gotowe ciasto francuskie na maśle i zupełnie nie rozumiem, jaki jest tego powód, bo sądzę, że wiele osób byłoby gotowe zapłacić te kilka złotych więcej za dobry produkt. Jedyne, jakie mogę polecić to od marki Frosta. Tylko bardzo trudno je zdobyć w sklepach stacjonarnie… Też żałuję, że millefeuille nie jest bardziej popularne w naszych cukierniach – tylko raz je jadłem w Warszawie w cukierni Odette, a tak zupełnie go nie widziałem 😔
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Dziękuję!