Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na absolutnie genialny fast-food, który możecie samodzielnie przygotować w domu. Chociaż biorąc pod uwagę czas oczekiwania i sporą ilość pracy, to słowo fast jest absolutnie nie na miejscu, ale zdecydowanie warto poświęcić na ten przepis wolny weekend, bo te burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem z kapusty pekińskiej, sosem kolendrowym z jalapeño i marynowaną cebulą to absolutny majstersztyk! Jestem bardzo dumny z tego przepisu, finalnego efektu i smaku bułek przygotowanych od podstaw w domowych warunkach. Zacznijmy więc od początku!
Przepisem na szarpaną wieprzowinę dzieliłem się już z Wami przy publikacji receptury na bułeczki bao. Jednakże cały proces ostatnio nieco ulepszyłem, mocząc najpierw łopatkę w solance z dodatkiem cukru, dzięki czemu mięso jest jeszcze bardziej delikatne i kruche. Następnie natarłem ją samodzielnie przygotowaną przyprawą i zostawiłem na całą noc w lodówce, co sprawia, że jest niezwykle aromatyczna. Etap powolnego pieczenia nieco podrasowałem, dolewając ciemnego piwa, co sprawia, że szarpana wieprzowina jest jeszcze smaczniejsza.
Oprócz mięsa równie ważna jest tutaj również bułka maślana, którą przygotowałem, wzorując się nieco na przepisie Magicznego Składnika i mojej francuskiej brioszce, zmniejszając ilość tłuszczu, aby była lżejsza i bardziej chrupiąca. Oczywiście pieczywo posypałem dodatkowo sezamem, aby przypominały te klasyczne burgerowe. Są absolutnie doskonałe i nadają się nie tylko do fast-foodowych dań.
Burgery z szarpaną wieprzowiną podałem ze zmodyfikowanym coleslawem z kapusty pekińskiej, majonezowym sosem z dodatkiem papryczek jalapeño i kolendry oraz z domową marynowaną cebulą czerwoną i serem cheddar. Razem to tworzy cudowną eksplozję smaków i struktur niczym z najlepszej burgerowni. Dodatkowo podałem całość z prostymi pieczonymi ziemniakami, które są idealnym dopełnieniem całego dania.
Tak, jak wspomniałem, przygotowanie tych wypasionych bułek zajmuje trochę czasu, ale wysiłek z pewnością się opłaci. W gruncie rzeczy głównie tutaj czekamy na marynowanie mięsa i jego powolne pieczenie, czy na wyrastanie ciasta. Przy dobrym zaplanowaniu pracy całość nie jest bardziej pracochłonna niż przygotowanie dwudaniowego niedzielnego obiadu. 😉 Pierwszego dnia namaczamy i marynujemy mięso, przygotowujemy piklowaną cebulę i możemy również zagnieść ciasto na bułeczki, a nawet je upiec. Drugiego pieczemy mięso, robimy sos oraz coleslaw i podajemy wygłodniałym domownikom lub znajomym. Z podanych proporcji wychodzi 9 wypasionych burgerów. Dlatego warto zaprosić gości, bo domowy fast-food w takim wydaniu zdecydowanie warty jest dzielenia się z najbliższymi. Mam nadzieję, że skusicie się na te burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z jalapeño i marynowaną cebulą – są naprawdę doskonałe!
SKŁADNIKI
Szarpana wieprzowina:
- ok. 1,5 łopatki wieprzowej (najlepiej przerośniętej tłuszczem)
- ok. 2 l wody
- 60 g soli
- 50 g cukru
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 małe suszone ostre papryczki (lub ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 cebule
- ok. 200 ml ciemnego piwa
- chlust dowolnego oleju
Marynowana cebula czerwona:
- 300 g czerwonej cebuli
- 125 ml octu winnego (jabłkowego lub z białego wina)
- 250 ml wody
- 50 g cukru
- 20 g soli
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 3 ziela angielskie
Maślane bułki do burgerów:
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 500 gramów mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 250 ml pełnotłustego mleka (3,2%)
- 2 jajka + 1 do posmarowania
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki sezamu
Sos kolendrowy z jalapeño:
- 200 g majonezu
- pół pęczka świeżej kolendry
- kilka plasterków jalapeño w zalewie (ja dałem 8)
- sok z ½ limonki
Coleslaw z kapusty pekińskiej:
- 1 duża kapusta pekińska
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- pół pęczka świeżej kolendry
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ostrej musztardy, np. Dijon
- świeżo mielony pieprz do smaku
Pieczone ziemniaki:
- 1 kg dobrych ziemniaków, najlepiej typu B i już umytych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- grubo mielona sól morska
- chlust oliwy z oliwek (u mnie aromatyzowana czosnkiem)
Dodatkowo:
- 9 plastrów sera cheddar
PRZYGOTOWANIE
Szarpana wieprzowina (należy rozpocząć przygotowanie dzień wcześniej)
- Łopatkę wieprzową oczyść z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotuj zalewę z wody, soli oraz cukru. Łopatkę przełóż do miski i wlej zalewę (musi przykryć mięso). Wstaw do lodówki na ok. 8 godzin.
- Przygotuj przyprawę: liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie, kumin, kolendrę, pieprz i ostre papryczki utrzyj w moździerzu lub młynku do kawy na proszek. Na koniec dodaj wędzoną paprykę i wymieszaj.
- Mięso wyciągnij z zalewy i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj je przyprawą, zawiń w folię i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki lub najlepiej całą noc.
- Kolejnego dnia mięso wyjmij z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową i obsmaż je krótko na rozgrzanym oleju z każdej strony, aby zamknąć pory (po około 2 minuty).
- Cebulę pokrój w piórka i umieść na dnie rondla posmarowanego oliwą. Na cebulę ułóż łopatkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140°C, wlej piwo i piecz mięso przez 6 godzin, podlewając je co jakiś czas sokami powstałymi w trakcie pieczenia. Jeśli zabraknie płynu na spodzie, dolej więcej wody lub piwa. Po połowie czasu możesz również rondel przykryć pokrywką.
- Upieczone mięso odstaw na 15-30 minut pod przykryciem, a następnie za pomocą widelca wyczesz kawałki mięsa, aby porozrywać włókna. Możesz je dodatkowo podlać pozostałym sosem.
- Mięso podgrzej ponownie przed samym podaniem, np. pod koniec pieczenia ziemniaków.
Marynowana cebula czerwona (należy rozpocząć przygotowanie dzień wcześniej)
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Ocet oraz wodę przelej do rondla. Dodaj cukier, sól oraz przyprawy i całość doprowadź do wrzenia.
- Cebulę przełóż do słoika i zalej płynem. Słoik zakręć i całość odstaw na minimum jeden dzień.
Maślane bułki do burgerów (można przygotować dzień wcześniej)
- Ze świeżych drożdży przygotuj rozczyn, rozprowadzając je w letnim mleku z odrobiną cukru oraz mąki. Odstaw na 10 minut. Suche drożdże tylko rozpuść w letnim mleku i możesz je od razu wykorzystać.
- Do miski wsyp mąkę, sól oraz pozostały cukier. Wlej rozczyn, wbij 2 jajka i zacznij wyrabiać ciasto (przez około 10 minut). Najlepiej wspomóc się mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
- Gdy ciasto będzie już gładkie, dodaj miękkie masło i ponownie zagnieć całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. (Ciasto możesz również wstawić do lodówki na noc i uformować bułeczki kolejnego dnia. Schłodzone ciasto należy odstawić na 2 godziny do ogrzania, a następnie przystąpić do kolejnego kroku).
- Po tym czasie zagnieć je krótko ponownie i podziel na 9 porcji (po ok. 100 g każda).
- Z ciasta uformuj gładkie kule (najłatwiej jest to zrobić, rozciągając nieco wierzch ciasta i zawijając go pod spód do środka). Kule ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zostawiając spore odstępy i odstaw na 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Kolejno każdą kulę delikatnie spłaszcz na grubość 1,5 cm.
- Jajko roztrzep ze śmietaną i posmaruj mieszanką wierzch bułeczek. Posyp je sezamem.
- Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut do zarumienienia.
- Kolejno odstaw do wystudzenia. Gotowe bułeczki możesz przechowywać przykryte folią spożywczą lub w woreczku przez 2 dni.
Sos kolendrowy z jalapeño
- Kolendrę z grubsza posiekaj i wrzuć do kielicha blendera razem z jalapeño, majonezem i sokiem z limonki. Zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu.
Coleslaw z kapusty pekińskiej
- Kapustę pekińską drobno poszatkuj, przełóż do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15-30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
- Cebulę i kolendrę drobno posiekaj. Dodaj do kapusty.
- Majonez wymieszaj ze śmietaną, miodem i musztardą. Dopraw pieprzem.
- Sos wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.
Pieczone ziemniaki (przygotuj na sam koniec przed podaniem)
- Ziemniaki umyj porządnie pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na ćwiartki.
- Przełóż je na blaszkę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, polej solidną porcją oliwy i wymieszaj z tymiankiem oraz papryką. Ułóż je tak, aby kawałki nie stykały się ze sobą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 30 minut, obracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Ziemniaki posól dopiero po upieczeniu.
Przygotowanie burgerów
- Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, przystąp do przygotowania burgerów.
- Bułeczki maślane rozkrój na połówki i wewnętrzną stronę przypiecz na złoto na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
- Na spód bułeczek ułóż przygotowany coleslaw. Kolejno wyłóż szarpaną wieprzowinę, plastry marynowanej cebuli i plaster sera cheddar. Przykryj drugą połówką bułki posmarowaną sosem kolendrowym z jalapeño.
- Gotowe burgery wstaw na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił i podawaj od razu z pieczonymi ziemniakami obok.