Te krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar to hit podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów. Wszyscy uczestnicy są zachwyceni ich niecodziennym smakiem i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Sam pomysł przygotowania tego dania dotarł do mnie pocztą pantoflową – w podobny sposób przygotowywała je po raz pierwszy Beata Śniechowska w swojej restauracji Młoda Polska. Gdy po raz pierwszy usłyszałem o farszu z młodej kapusty z boczniakami, serem cheddar i dodatkiem musztardy francuskiej zamkniętym w szpinakowym naleśniku, usmażonym następnie w panierce panko (japońskiej bułce tartej), wiedziałem, że to musi smakować obłędnie. Dlatego też postanowiłem te smaczne opowieści wdrożyć w życie i przygotować moją wersję krokietów w nieco odświętnej odsłonie.
Jak wiadomo barszcz to nieodłączny element tradycyjnych krokietów. Dlatego postanowiłem zrobić tutaj dwa w jednym i samo ciasto naleśnikowe przygotowałem z dodatkiem soku z buraków, dzięki któremu zawdzięczają swój piękny różowy kolor. Z powodu braku młodej kapusty o tej porze roku, podmieniłem ją na kapustę pekińską, która sprawdziła się tutaj znakomicie. Sam farsz z boczniakami i serem cheddar doprawiony musztardą francuską, sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem jest tak smakowity, że chce się go wyjadać łyżeczką. Ale jeśli zawiniemy go w naleśniki, a następnie całość obtoczymy w panko i usmażymy, to efekt przerośnie Wasze oczekiwania. Krokiety z tego przepisu świetnie smakują z dodatkową porcją musztardy, ale często je również podaję z winnym jabłkowym purée oraz salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych z tego przepisu. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości, to zdecydowanie będzie strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam te krokiety buraczane w panko nie tylko od Święta. 😉
Aha, jeszcze drobna uwaga na koniec – jeśli smażenie na głębokim oleju nieco Was przeraża, to te krokiety można również upiec w piekarniku. Wtedy oczywiście ich nie panierujemy, tylko układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 10 minut. Ser wtedy zdąży się rozpuścić, a sam naleśnik stanie się chrupiący.
SKŁADNIKI
Buraczane naleśniki:
- 160 g pszennej
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 175 ml soku z buraków
- 40 g roztopionego masła lub 40 ml oleju roślinnego
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g boczniaków
- pół główki kapusty pekińskiej średniej wielkości (300-400 g)
- 1 duża cebula
- 50 g sera cheddar
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 l oleju do smażenia
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- ok. szklanka panko (japońskiej bułki tartej)
- musztarda francuska do podania
PRZYGOTOWANIE
Buraczane naleśniki
- Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto odstaw na 10 minut.
- Na suchej patelni usmaż 6-8 dużych naleśników (o średnicy ok. 24-26 cm). Uważaj, aby zbytnio ich nie zarumienić. (Smażymy tylko do momentu, aż ciasto się zetnie).
Farsz
- Kapustę pekińską drobno poszatkuj, przełóż do miski, zasyp łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kwadrans.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do złotego koloru.
- Boczniaki pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnie. Smaż, aż nabiorą rumieńców, a cała woda odparuje.
- Kapustę pekińską odciśnij z nadmiaru wody i wrzuć na patelnię. Duś przez kilka minut na patelni, aż zmięknie.
- Wlej sos sojowy, dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ser cheddar zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z resztą przestudzonego farszu.
Krokiety
-
- Na środek każdego naleśnika nałóż po około 2-3 łyżki farszu. Dwa przeciwległe boki złóż do środka tak, aby nadzienie nie wyleciało i zwiń krokiety.
- Wszystkie naleśniki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
- Jajka roztrzep widelcem i kolejno obtaczaj w nich naleśniki, a następnie panieruj je w panko.
- Krokiety smaż od razu na rozgrzanym do ok. 160°C oleju do złotego koloru.
- Podawaj z łyżką musztardy francuskiej obok. Krokiety smakują również świetnie na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych z tego przepisu.
2 komentarze
Jak ja uwielbiam Twoją wyobraźnię! Toż te przepisy (jak np. ww.) są totalnym szaleństwem! Czytanie różnej maści receptur daje mojej głowie odpoczynek. Zaglądając do Ciebie wiem, że znajdę ten na wysokim poziomie. D Z I Ę K U J Ę!
Ach, jak miło mi czytać takie słowa! 🥰 Od razu mam uśmiech od ucha do ucha. I to ja dziękuję pięknie, bo właśnie takie komentarze sprawiają, że aż chcę się dalej publikować nowe przepisy. 😊