5,5K
Musaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej fit — tradycyjny beszamel podmieniłem na kokosowy na bazie zasmażki z mąki kukurydzianej. Nie dość, że smakuje fenomenalnie, to nikt nam nie wmówi, że jest niezdrowy. I jak tu się nie skusić na taką zapiekankę? 😉
SKŁADNIKI
Musaka:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 duże bakłażany
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta płatków chili
- olej kokosowy
- pieprz
- sól
Beszamel:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka kokosowego
- szczypta gałki muszkatołowe
PRZYGOTOWANIE
Musaka
- Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry i suto posypujemy solą. Odstawiamy na kwadrans. Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie przysmażamy na odrobinie oleju kokosowego.
- Wrzucamy mięso i smażymy przez kilka minut. Później wlewamy passatę i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Mięso doprawiamy oregano, bazylią, płatkami chili, pieprzem oraz solą.
- Z bakłażanów odlewamy wodę, delikatnie płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Plastry smażymy kolejno z obu stron na oleju kokosowym i odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Na spód formy wykładamy kilka plastrów i przykrywamy je częścią mielonego mięsa. Czynność powtarzamy, uzyskując kilka warstw zapiekanki (ostatnią warstwą powinien być bakłażan).
Beszamel
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu i zmniejszamy ogień do minimum, gdy zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty.
- Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
17 komentarzy
Wspaniale wygląda, uwielbiam takie dania 🙂
Bardzo się cieszę! Ja również jestem wielkim fanem takich zapiekanek 🙂
Nie możemy się jakoś przekonać do bakłażanów :/ Ale po spróbowaniu Twojego dania mogłoby się to zmienić 😀
Znam te uprzedzenia,też kiedyś nie lubiłam bakłażanów,ale odpowiednio przygotowane są pyszne,jak sie okazało-spróbujcie:)
Musaka zapowiada się interesująco z dodatkiem kokosa:)
Aguś ma rację! Dobrze przygotowany bakłażan to pyszny bakłażan! 😉
A z tym kokosem to był całkowity eksperyment. Strasznie się bałem, że tak zrobiony beszamel mi nie wyjdzie, a okazało się, że w wyglądzie niewiele różni się od tradycyjnego, a w smaku jest nawet od niego lepszy. 🙂
Uwielbiam pieczone bakłażany, a taka zapiekanka to byłby świetny aromatyczny obiad na dwa dni 🙂
Jak najbardziej! To niezwykle sycące dania (mimo, że takie niepozorne) 🙂
Fajny pomysł na modyfikację beszamelu! 🙂
Cieszę się! I polecam wypróbować, bo smakuje lepiej niż oryginał! 😀
Skuszę się, aż tylko! <3 Moje greckie wspomnienia wracają na jej widok 🙂
Cieszę się bardzo, że moja musaka tak podziałała na Ciebie! 😀
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo mi miło i zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam! 😉
Lepsza od oryginału, po prostu wspaniałs!!!
Och! <3 Nawet nie masz pojęcia, jak się cieszę! 😀
Ciekawa w smaku – dziękuję za przepis. Mam tylko pytanie – jak Panu wychodzi taka skórka na wierzchu (taki crumble) jak na zdjęciu? U mnie ten sos bezszamelowy był raczej płynny (lekko zastygł)
Cieszę się, że danie Pani smakowało. 🙂 Zaś co do chrupiącej skórki, to podpiekłem dodatkowo wierzch, włączając tylko górną grzałkę (nawet spiekł mi się odrobinę za bardzo). A jeśli beszamel wyszedł za płynny, to polecam następnym razem zredukować go chwilę dłużej na patelni. Pozdrawiam!