Słodkości z zieloną herbatą, albo się kocha, albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Zielona herbata matcha nadaje deserom świeżego charakterystycznego smaku, który fajnie przełamuje słodycz. Dodatkowo świetnie barwi ona wszelkie wypieki na piękny trawiastozielony kolor, co często wykorzystuję w swojej kuchni. Jeśli również kochacie takie herbaciane desery, to koniecznie musicie upiec sernik matcha z mojego dzisiejszego przepisu. Jest naprawdę pyszny: lekki, kremowy i delikatny. A jego piękny zielony kolor sprawia, że idealnie pasuje na przywitanie pierwszych dni długo wyczekiwanej wiosny!
Ten sernik matcha przygotowałem według mojej ulubionej metody pieczenia w kąpieli wodnej. Dzięki niej ciasto jest równe jak stół i wyjątkowo kremowe. Wykorzystuję tutaj dobrej jakości twaróg w wiaderku (polecam ten z Wielunia lub z Piątnicy). Masę serową wzbogaciłem również o dodatek mleka kokosowego, które świetnie komponuje się z zieloną herbatą matcha. Warto wybrać mleczko o najwyższej zawartości tłuszczu (20 – 22%), aby sernik nie był za rzadki. Jeśli nie przepadacie za mlekiem kokosowym, to można je zastąpić śmietaną kremówką. Do masy dodałem również wspomnianą zieloną herbatę matcha, którą najpierw trzeba dobrze wymieszać z wrzącą wodą za pomocą rózgi lub bambusowej miotełki, dzięki czemu nie tworzą się grudki. Warto wybrać matchę dobrej jakości, gdyż wpływa ona na finalny smak sernika. Czasami niektórzy nie lubią tego gatunku zielonej herbaty przez dość intensywną gorycz, ale to znaczy, że jest ona złej jakości. Matcha powinna mieć jasnozielony, trawiasty kolor. Te bardzo ciemne są zwykle niesmaczne.
Ciasto upiekłem na prostym spodzie z pokruszonych ciastek owsianych. Dobrze sprawdzą się również ciasteczka Oreo, jeśli chcecie otrzymać czarny spód. Można również zrobić klasyczne kruche ciasto. Tylko wtedy należy je najpierw upiec przed włożeniem do kąpieli wodnej. Finalnie sernik matcha polałem prostą polewą na bazie białej czekolady z dodatkiem zielonej herbaty. Polewa ma intensywnie herbaciany smak i dopełnia delikatny sernik. Całość ozdobiłem świeżymi malinami, aby deser wyglądał jeszcze bardziej apetycznie. Dla zintensyfikowania herbacianych wrażeń polecam podać ten sernik matcha z matcha latte. Tak smakuje najwspanialej!
SKŁADNIKI
Ciasteczkowy spód:
- 180 g ciasteczek owsianych
- 40 g masła
Sernik:
- 1 kg dobrego twarogu w wiaderku
- 400 ml mleka kokosowego (20 – 22% tłuszczu)
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 75 g skrobi ziemniaczanej
- 4 czubate łyżeczki zielonej herbaty matcha (ok. 16 g)
- 50 ml wrzącej wody
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha (ok. 8 g)
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- ok. 150 g malin do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczkowy spód
- Ciasteczka pokrusz przy pomocy blendera. Dodaj roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
- Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Zewnętrzną część formy pokryj kilkoma warstwami folii aluminiowej (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
- Na spód formy wyłóż ciasteczkowy spód i wyrównaj szpatułką. Formę wstaw do lodówki do momentu przygotowania masy serowej.
Sernik
- Twaróg przełóż do miski. Dodaj mleko kokosowe, wbij jajka, wsyp przesianą skrobię oraz cukier puder. Masę dokładnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi. Można ją również krótko zmiksować blenderem, uważając, aby zbytnio nie napowietrzyć sernika.
- Zieloną herbatę przesyp do małej miseczki, wlej wrzątek i dokładnie wymieszaj przy pomocy bambusowej miotełki. Jeśli jej nie posiadacz, to można użyć zwykłej rózgi.
- Zieloną herbatę przelej do masy serowej i dokładnie ją w niej rozprowadź.
- Masę serową przelej na ciasteczkowy spód. Tortownicę wstaw do większej formy lub naczynia i wlej wrzątek tak, aby sięgał do prawie całej wysokości formy. Wierzch sernika przykryj warstwą folii aluminiowej.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 1,5 godziny.
- Upieczony sernik wystudź, tortownicę osusz i ciasto wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.
- Po wystudzeniu sernik odkrój od rantu delikatnie nożem.
Polewa
- Białą czekoladę posiekaj i przełóż do szklanej lub metalowej miski. Wlej śmietanę kremówkę.
- Miskę wstaw na garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i podgrzewaj, aż czekolada się roztopi.
- Do czekolady dodaj przesianą herbatę matcha i dokładnie całość wymieszaj.
- Polewą polej wystudzony sernik i całość ozdób malinami. Ciasto wstaw do lodówki, aż polewa stężeje.