SKŁADNIKI
- 1 opakowanie podudzi z kurczaka (około 5 sztuk)
- 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią
- 200 g kurek
- 8 plastrów surowego boczku
- kilka gałązek rozmarynu
- masło klarowane do smażenia
- 2 bataty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść rukoli
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Kurki wyczyść z piasku pod silnym strumieniem wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązki rozmarynu oraz kurki. Smaż kilka minut, a następnie przypraw solą do smaku.
- Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 1 plasterku sera i po łyżce kurek. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą.
- Bataty wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu.
- Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut. Rozłóż na talerz i udekoruj rukolą oraz pozostałymi kurkami.
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
8 komentarzy
Pięknie się prezentują 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszne ! I kolory mnie zachwycają w tym daniu 🙂
Bardzo mi z tego powodu miło! 🙂
Doskonałe nadzienie! Wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę. Daj później znać jak smakowało 😉
Super roladki, zamiast rozmarynu użyłem lubczyku, a boczek surowy wędzony.
Polecam wszystkim.
Dziękuję za komentarz. Cieszy mnie bardzo, że danie smakowało; to dla mnie zawsze jest największa radość. Pozdrawiam! 🙂