Te roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie sriracha powstały jako pomysł na oryginalną przekąskę do wspólnego oglądania meczów podczas mundialu. Chociaż wcale nie trzeba być fanem piłki nożnej, aby przygotować je w domu. Idealnie sprawdzą się na spotkania ze znajomymi, domówkę, czy po prostu na filmowy maraton. Można je wykorzystać jako smakowitą przekąskę na szwedzki stół. Wprawdzie ich zrobienie zajmuje chwilę (głównie przez smażenie kurczaka w panierce), jednakże zdecydowanie warto, bo są naprawdę przepyszne! Szczególnie polecam je wszystkim, którym znudziły się popularne wrapy z wędzonym łososiem.
Przygotowując te roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie sriracha, inspirowałem się koreańskim przepisem na Korean Fried Chicken, o którym możecie przeczytać więcej, klikając na link. Jednakże zamiast popularnej pasty gochujang wykorzystałem tutaj pikantny sos sriracha od House of Asia, w którym obtoczyłem usmażone kąski z kurczaka. Dodatkowo we wrapach z tortilli ukryłem dojrzałe awokado, sałatę rzymską, chrupiącego ogórka i kremowy serek śmietankowy typu Philadelphia. To wszystko razem tworzy doskonałe połączenie, któremu trudno się oprzeć. Oczywiście możecie tutaj dorzucić również inne ulubione warzywa i dodatki. Dlatego potraktujcie ten przepis jako inspirację do własnych wersji. Ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że te roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem naprawdę znikają w tempie natychmiastowym, dlatego nie dajcie się dużej prosić i przygotujcie je jeszcze dziś! Zapewniam, że posmakują one wszystkim fanom pikantnych przekąsek i smażonego kurczaka! 😉
SKŁADNIKI
Chrupiący kurczak:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 duże jajko
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej (ok. 40g)
- ¼ szklanki mąki pszennej (ok. 40g)
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia (ok. 0,5 l)
Sos:
- 100 ml sosu sriracha House of Asia
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 50 ml wody
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
Dodatkowo:
- 4 pszenne wrapy tortilla Casa de Mexico
- 200 g serka śmietankowego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 zielony ogórek
- 8 listków sałaty rzymskiej
PRZYGOTOWANIE
Chrupiący kurczak
- Umyte i osuszone mięso pokrój w dużą kostkę (ok. 2-3 cm), a następnie obtocz je w skrobi.
- Do jednej miseczki wsyp mąkę pszenną wraz z przyprawami, a do drugiej wbij jajko i roztrzep.
- Do głębokiej patelni lub do woka wlej olej na wysokość ok. 2-3 cm. Rozgrzej do 160-175°C.
- Kawałki kurczaka maczaj najpierw w jajku, a następnie w mące i wrzucaj na rozgrzany olej. Najlepiej robić to partiami, aby temperatura tłuszczu zbytnio nie spadła. Mięso smaż przez 8-10 minut do złotego koloru na średnim ogniu, obracając je od czasu do czasu. Po usmażeniu odsączaj z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Sos
- Wszystkie składniki na sos przełóż do dużej patelni lub woka i wymieszaj.
- Sos podgrzej, aż zaczną pojawiać się bąbelki, a następnie wrzuć usmażonego kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, a następnie odstaw do wystudzenia.
Roladki z tortilli
- Awokado i ogórka pokrój w słupki.
- Wrapy posmaruj serkiem śmietankowym. Na środku ułóż wzdłuż listki sałaty, kurczaka oraz po kilka słupków awokado i ogórka. Tortillę ciasno zwiń tak, aby w środku znalazły się wszystkie składniki.
- Każdego wrapa pokrój na 10 kawałków (po ok. 2-2,5 cm). Następnie wbij wykałaczki tak, aby roladki się trzymały.
*Wpis powstał we współpracy z House of Asia i Casa de Mexico.