Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejny ekspresowy stir-fry z makaronem ryżowym w orientalnym stylu. Zamiast korzystać z azjatyckich grzybów, postawiłem na sezonowe kurki, które również świetnie się sprawdzają w daniach tego typu. W końcu można z nich przygotować nie tylko aromatyczny sos czy jajecznicę. 😉 Mój stir-fry z kurkami podałem również z chrupiącymi kawałkami wędzonego tofu, podprażonymi orzeszkami ziemnymi oraz szczypiorkiem. Smak dania podkręciłem aromatycznym sosem teriyaki i mimo że lubię często sam go przygotowywać, to tym razem postawiłem na gotowy sos teriyaki do dań z woka GO-TAN. Dzięki temu potrawę można przygotować naprawdę w kilka chwil. Bardzo lubię mieć pod ręką różne azjatyckie sosy, za sprawą których można w ekspresowym tempie ugotować coś pysznego.
Azjatyckie produkty do mojego stir-fry z kurkami i tofu w sosie teriyaki zakupiłem w sklepie internetowym Bee.pl, w którym każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Ogólnie uwielbiam zakupy przez Internet, bo można w ten sposób w szybki sposób zaopatrzyć swoją domową spiżarnię składnikami do kuchni z różnych stron świata, które czasami trudno zdobyć w lokalnych sklepach. Dlatego jeśli zastanawiacie się czasami, skąd sprowadzam produkty do swoich dań, to gorąco zachęcam do sprawdzenia oferty tego sklepu. 😉 Przesyłka jest ekspresowa, nie tracimy czasu na bieganie po marketach i można wygodnie wszystko zamówić do paczkomatu.
Dlatego lećcie czym prędzej po zakupy i spróbujcie zrobić ten smakowity sitr-fry z kurkami i tofu w sosie teriyaki, póki trwa sezon na te wspaniałe grzyby. Jestem przekonany, że to danie posmakuje wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. Jest naprawdę bardzo proste i pyszne! 😉
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu ryżowego (wstążki), np. Go-Tan
- 250 g kurek
- 200 g wędzonego tofu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka siekanego imbiru
- garść orzeszków arachidowych
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 100 ml sosu teriyaki, np. Go-Tan
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju arachidowego lub rzepakowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
PRZYGOTOWANIE
- Kurki dokładnie wypłucz, oczyść i osusz. Imbir drobno posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć orzechy arachidowe. Podpraż je przez chwilę i przełóż do miseczki.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy i wrzuć imbir oraz czosnek. Podsmaż przez chwilę, a następnie wrzuć kurki. Smaż je, aż staną się złoto-brązowe. Przełóż do miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzej olej arachidowy lub rzepakowy. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w skrobi. Wrzuć je na patelnię i podsmaż do złotego koloru. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Makaron ryżowy ugotuj wg przepisu na opakowaniu (zwykle wystarczają 3-4 minuty w gorącej wodzie) i odcedź.
- Wrzuć go na patelnię, dodaj kurki oraz tofu i wlej sok teriyaki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Stir-fry przełóż na talerze i posyp podprażonymi orzechami oraz posiekanym szczypiorkiem.