SKŁADNIKI
Kruchy spód (shortbread):
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej
- 150 g drobnego brązowego cukru
- duża szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Sernik z białą czekoladą:
- 1 kg białego sera w wiaderku*
- 200 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g białej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód (shortbread)
- W misce wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, sól i ekstrakt wanilii. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto. (Możesz się wspomóc robotem kuchennym). Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw ją na 30 minut do lodówki.
- Tortownicę o średnicy 25-28 cm pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj kruche ciasto i pokryj nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem.
- Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut, następnie zdejmij obciążenie oraz papier i podpiecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Sernik z białą czekoladą
(Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone i kremówka nie były zimne; inaczej w serniku powstaną grudki).
- Ser biały, mascarpone oraz śmietanę kremówkę zmiksuj za pomocą blendera lub połącz trzepaczką. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudź i dodaj do masy serowej wraz z ekstraktem z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
- Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 50 ml wrzątku i dokładnie nią w nim rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
- Truskawki umyj, osusz i odetnij im szypułki. Nieco ponad połowę rozłóż na podpieczonym spodzie w równych ostępach. Część możesz również przekroić na połówki i ułożyć wokół rantu formy (jak na zdjęciu). Na truskawki wylej delikatnie gotową masę serową. Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.
Bita śmietana i dekoracja
- Przed podaniem kremówkę ubij z mascarpone oraz cukrem z prawdziwą wanilią na sztywno. Wierzch sernika ozdób bitą śmietaną, używając rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
- Pozostałe truskawki pokrój w plasterki i ułóż z nich rozetę. Sernik pokrój na kawałki i ciesz się rozkoszną rozpustą!
UWAGI
*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!
12 komentarzy
Serniczek jest cudny i na pewno nieziemsko smakuje, zrobię rodzince w sobotę. Czekam na obiecany sernik agarowy. Madalena
Super! Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że wszystkim posmakował. 🙂
A o serniku agarowym cały czas pamiętam! Już nawet pierwsze próby wykonane! 😀 Czekam tylko na moment, aż pojawią się owoce jagodowe lub brzoskwinie, żeby wykorzystać je do galaretki. 😉
Witam. Super propozycja na serniczek,wygląda obłędnie. Tylko czy można zastąpić czymś mąkę ryżową albo ewentualnie gdzie kupić.pozdrawiam.
Mąkę ryżową śmiało można zastąpić dodatkową porcją pszennej. Mąka ryżowa sprawia, że shortbread jest bardziej kruchy, ale z pszenną ciasto również uda się znakomicie. Samą mąkę ryżową można obecnie kupić w większości dyskontów, np. w Netto, czy w Lidlu, a także w sklepach ze zdrową żywnością.
PS. Bardzo przepraszam za tak późną odpowiedź, ale Blogger spłatał mi figla i przestał mnie informować o nowych komentarzach. 🙁
Dziękuję.Sernik rewelacyjny , pyszny,robiony wielokrotnie .Robi furorę wśród rodziny i gości. Teraz przymierzam się do rolady tej z drwalem �� Pozdrawiam. Agnieszka
Ekstra! Nawet nie wiesz, jak miło jest mi to czytać! ❤️ Mam nadzieję, że rolada przypadnie Tobie do gustu równie mocno ☺️
Wygląda pięknie, a po przeczytaniu listy składników stwierdzam, że musi smakować wybornie. Same wspaniałości w składzie 🙂
Ciężko mi się z Tobą jest nie zgodzić! Jest przepycha! 😀
Moja rodzina jeszcze nie wie, że będzie miała w niedzielę też taki pyszny sernik. Czekam na przepis na obiecany sernik agarowy. Madalena
Pozostaje mi tylko rodzinie pozazdrościć! 😀 U mnie zawsze ja muszę piec, haha. 😉 A przepis już niebawem – pierwsze próby wykonane. 😉
Żadnemu sernikowi byśmy nie odmówiły a takiemu to już w ogóle 😀 Wspaniały 😀
Dziękuję Wam bardzo Dziewczyny! 😉