Risotto cytrynowe

czwartek, 7 lipca 2016

To risotto to moja recepta na dobre samopoczucie! Taka miseczka pełna żółtych kremowych ziarenek z nutką cytryny potrafi rozweselić każdego nieszczęśnika. Jednak dla mnie najcudowniejsza w tej potrawie jest terapeutyczna moc jej przygotowania. Nic innego tak nie relaksuje, jak ciągłe mieszanie w garnku. Myśli w głowie same się układają, a Ty zastanawiasz się w tym czasie tylko o tym, czy to już dobry moment by dolać więcej bulionu i uśmiechasz się od ucha do ucha, patrząc jak ryż wesoło pęcznieje i nabiera pięknej żółtej barwy.
PS. Dla pełnych efektów polecam otworzyć butelkę wina już w trakcie gotowania. :D


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 biała cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 50 ml białego wina
  • 600-800 ml bulionu z warzyw
  • kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy)
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • 50 g parmezanu
  • świeży rozmaryn
  • świeżo mielony biały pieprz

*

PRZYGOTOWANIE


Wstaw bulion na mały ogień tak, aby był cały czas gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek cały czas na ogniu.

W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i seler. Smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli, następnie wsyp ryż. Wymieszaj kilka razy, aby się zagrzał i wlej wino. Poczekaj aż odparuje, zmniejsz ogień do minimum i zacznij dolewać powoli bulion. Na początek 1 chochla wystarczy. Mieszaj cały czas, czekając aż bulion wniknie w ryż i wlej kolejną chochlę. Ten proces powolnego dolewania i mieszania powinien zająć Tobie około 20 minut. Gdy ryż będzie już al dente, do miseczki wbij żółtko i roztrzep je z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, startym parmezanem, białym pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Mieszankę wymieszaj szybko z ryżem, a risotto natychmiast podawaj. Ciesz się słoneczną potrawą. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina. ;)
*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

14 komentarze

  1. Apetycznie i w optymistycznym kolorze,nic tylko zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kolor, przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie, chyba się skuszę.. !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę, daj znać jak smakowało ;)

      Usuń
  4. Cytrynowego jeszcze nie próbowałam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz spotykam się z cytrynowym risotto. Ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie, że mogłem pokazać Tobie coś nowego ;)

      Usuń
  6. lubimy risotto ale niestety to wyszlo fuj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A możesz mi powiedzieć, co Wam w nim nie smakowało lub co można zmienić? Prawdę mówiąc robię to risotto od lat i należy do moich ulubionych. Przepis w dodatku jest bardzo klasyczny, pomijając dodatek cytryny, więc chciałbym wiedzieć, jak można by je udoskonalić. Pozdrawiam!

      Usuń