
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 świeży ananas
- 1 biała cebula
- 1 duża marchewka
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka otartego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- sok z 1 limonki
- olej sezamowy
- sól do smaku
- ugotowany na sypko ryż do podania
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski lub kostkę. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku i imbir, słodką paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, miód i sok z połowy limonki. Wszystko wymieszaj i odstaw na jedną godzinę. Później usmaż w na patelni lub w woku na niewielkiej ilości oleju sezamowego.
- Cebulę pokrój w piórka, marchewkę oraz paprykę w paski, a ananasa w trójkąty. Na osobnej patelni podsmaż najpierw cebulę, później wrzuć marchewkę, następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa.
- Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj i dopraw w razie potrzeby większą ilością przypraw. Sos połącz razem z kurczakiem. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.
6 komentarzy
Taka domowa "chińszczyzna" jest zawsze pyszna 🙂
Wiadomo! 😀
Bardzo lubię chińszczyznę w wersji domowej:)
Taka jest najlepsza 😉
Nigdy nie przepadałyśmy za sosami słodko-kwaśnymi ale w Twoim wykonaniu taki sos musi być naprawdę pyszny 😉
Nieskromnie powiem, że jest 😀 Wszystkie sosy ze słoika mogą się schować 😉