Hola Amigos! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który przygotowałem wspólnie wraz z Casa de Mexico. Powitajcie przepyszne burrito z wołowiną, czarną fasolą i papryką chipotle, które z pewnością nasyci każdego miłośnika meksykańskich smaków. 🙂 Danie to jest idealne, gdy szukacie przepisu na szybki obiad w stylu tex-mex, a jego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie pół godziny. W dodatku można przygotować kilka porcji na zapas i tylko ugrillować gotowe burrito przed podaniem. Moim zdaniem to idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. 🙂
Zrobienie domowego burrito rozpoczynamy od ugotowania ryżu, podsmażając resztę składników (cebulę, czosnek oraz wołowinę) w międzyczasie na patelni. Następnie dodajemy do farszu ostrą i dymną papryczkę chipotle, za której sprawą danie zyskuje niepowtarzalnego smaku oraz czarną fasolę (dobrze sprawdzi się również czerwona). Na sam koniec wzbogacamy całość o ser cheddar i możemy już przystąpić do zawijania wrapów, wkrawając do środka plasterki awokado. Później pozostaje tylko grillowanie tortilli i zajadanie burrito ze smakiem. 🙂
Przygotowując ten przepis, skorzystałem z gotowej mieszanki przypraw Casa de Mexico, jeśli jednak nie uda Wam się jej zdobyć, to doprawcie danie do smaku mielonym cynamonem, kolendrą, kuminem oraz oregano lub tymiankiem. Będzie równie smakowicie. 😉 Jedyne, z czego nie polecałbym rezygnować, to z papryczki chipotle, bo to ona nadaje moim burrito tak niepowtarzalnego smaku, który jest moim zdaniem nie do podrobienia. Jeśli jednak nie uda Wam się jej zdobyć, to dodajcie trochę wędzonej oraz ostrej papryki.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonej wołowiny
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 400 g czarnej fasoli w puszce Casa de Mexico
- 100 papryki chipotle w puszce Casa de Mexico
- 20 g przyprawy do burrito Casa de Mexico
- 100 g sera cheddar
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 wrapów do tortilli o średnicy 25 cm Casa de Mexico
- 2 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- olej do smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Ryż ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez moment.
- Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż do brązowego koloru.
- Dodaj przyprawę do burrito oraz koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
- Wrzuć papryczki chipotle razem z zalewą i całość podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj fasolę i wymieszaj. Patelnię zdejmij z ognia.
- Mięso połącz z ryżem i wymieszaj. Następnie dodaj starty ser cheddar i połącz z resztą składników.
- Awokado pokrój w plasterki.
- Na desce ułóż wrap z tortilli, nałóż część farszu, ułóż kilka plasterków awokado i skrop całość sokiem z limonki. Zwiń ciasny naleśnik, zawijając brzegi tortilli do środka. Czynność powtórz dla pozostałych wrapów.
- Burrito grilluj z obu stron na rozgrzanej patelni i podawaj od razu.
*Wpis powstał we współpracy z Casa de Mexico.