
SKŁADNIKI
- 1 szklanka okrągłego ryżu, jak do risotto
- 2,5 szklanki pełnotłustego mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru
- 1 skórka z niewoskowanej cytryny
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
- mielony cynamon do podania
PRZYGOTOWANIE
- Do rondelka wlej mleko, dodaj obraną skórkę z cytryny, laskę cynamonu i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotuj na małym ogniu, aż mleko się zagotuje. Następnie wyjmij przyprawy lub przecedź mleko przez sito.
- Ryż opłucz, wsyp do mleka i dodaj cukier. Gotuj go powoli, cały czas mieszając. Po około 30 minutach powinien stać się al dente. Wlej kolejno śmietanę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gęsty pudding.
- Gotowy arroz doce możesz odstawić do schłodzenia w lodówce lub podawać na gorąco, posypując go mielonym cynamonem.
2 komentarze
Z wielką chęcią spróbowałybyśmy takiej wersji słodkiego ryżu <3
Gorąco polecam – jest pyszny! 😉