Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową na agarze w słoiku to mój pomysł na wegański korposernik w sam raz do zabrania ze sobą na drogę do Mordoru! 😀 Ale do szkoły i pracy również się nada. 😉 W sumie przepis ten powstał zupełnie przez przypadek: zrobiłem trochę za dużo masy serowej do tofurniczków i postanowiłem ją wykorzystać do takiego prostego deseru. Nie wymaga on dużo pracy, wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem i ulubionym słodzidłem — np. cukrem, syropem klonowym lub z agawy ksylitolem czy erytrytolem (w wersji fit oczywiście polecam dwie ostatnie opcje) i zmiksować z kostką tofu. Tofurnik najlepiej będzie smakował z sezonowymi owocami, np. w formie tej ultra prostej galaretki truskawkowej na agarze. Oczywiście w ciągu roku możecie przygotować go z dowolnymi innymi owocami, także mrożonymi. Ze względu na to, że samo tofu ma mało interesujący smak, pamiętajcie, aby dodać do niego wanilię i sok z cytryny i nie zamieniajcie mleka kokosowego innym roślinnym odpowiednikiem — ono nadaje tofurnikowi lżejszą i bardziej kremową strukturę.

SKŁADNIKI
Tofurnik:
- 1 kosta tofu (ok. 200 g)
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka agaru
- szczypta soli
Galaretka truskawkowa:
- 250 g truskawek
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu
- 1 łyżeczka agaru
- kilka truskawek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Tofurnik
- Mleko kokosowe przelej do rondelka. Dodaj agar, sól, cukier trzcinowy lub wybrany słodzik oraz cukier waniliowy (lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego). Gotuj powoli na małym ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie gęstnieć, zestaw je z ognia.
- Do kielicha blendera dodaj pokrojone w kostkę tofu i wlej jeszcze ciepłe mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Całość miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka i puszysta masa. Od razu przelej ją do słoiczków. Tofurnik powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa będzie za gęsta, możesz dolać odrobinę więcej mleka podczas miksowania.
- Gotowy tofurnik odstaw do schłodzenia (nie musisz wkładać go do lodówki — stężeje w temperaturze pokojowej) i przygotuj mus.
Galaretka truskawkowa
- Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj cukier albo inny wybrany słodzik oraz agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty od zagotowania, aż mus zgęstnieje. Galaretkę wylej na lekko ścięty tofurnik.
- Odstaw do wystudzenia i udekoruj dodatkową porcją truskawek. Gotowy tofurnik schłodź w lodówce — wtedy smakuje najlepiej. Zakręć słoiczki i zabierz ze sobą w drogę!
2 Comments
Już mamy na swoim koncie parę tofurników ale nigdy nie robiłyśmy go w słoiczkach 😀 Pyszny deser 🙂
U mnie ten deser powstał zupełnie przez przypadek, ale to idealna opcja na coś słodkiego i zdrowego na szybko do pracy 😉