Wprawdzie zima nie obfituje w zbyt wiele sezonowych owoców, ale są wśród nich takie, na które czekam co roku. Mowa tutaj o czerwonych pomarańczach z Sycylii o pięknym krwistym miąższu. Moim zdaniem to najlepsza odmiana pomarańczy, której wyczekuję z niecierpliwością i bardzo cieszę się, że coraz częściej można ją znaleźć w polskich sklepach. Czerwone pomarańcze uwielbiam jednak nie tylko za kolor, ale również za wyjątkowy smak i soczystość. Poza oczywistą formą podania samodzielnie świetnie sprawdzają się one także do koktajli, deserów i sałatek. Dlatego, jeśli jeszcze się zastanawiacie, co można z nich przygotować, to mam nadzieję, że dzisiejszy przepis Was zainspiruje. Sałatka z czerwonych pomarańczy, fenkułu i pistacji to mój pomysł na przywołanie, chociaż odrobiny sycylijskiego słońca do pochmurnej Polski.
Postanowiłem połączyć w niej trzy produkty, z których słynie ta włoska wyspa: pomarańcze, koper włoski oraz pistacje i ułożyć na kolorowym miksie sałat. Słodki i lekko kwaśny smak cytrusów świetnie się łączy z anyżkowym fenkułem, co już przetestowałem wielokrotnie. Sałatkę doprawiłem dodatkowo świeżo młotkowanym czerwonym pieprzem oraz polałem dobrą oliwą z oliwek i sosem narsharab (skondensowanym sokiem z granatów, o którym Wam już pisałem w tym przepisie). Jeśli go jednak nie znajdziecie w lokalnych sklepach, to dobry jakościowo ocet balsamiczny też się świetnie sprawdzi. Ta sałatka z czerwonych pomarańczy, fenkułu i pistacji to przyjemny pomysł na lekką kolację, albo świetny dodatek do ryb i białego mięsa. Gorąco polecam! 😉
SKŁADNIKI
- 100 g miksu ulubionych sałat (u mnie: szpinak, rukola, mangold)
- 2 czerwone pomarańcze
- 1 mały fenkuł (koper włoski)
- garść obranych niesolonych pistacji
- ½ łyżeczki czerwonego pieprzu
- solidny chlust narsharabu (skondensowanego soku z owoców granatu)* lub dobrego octu balsamicznego
- solidny chlust oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Sałaty umyj i rozłóż na talerzu.
- Koper włoski pokrój w cienkie plasterki.
- Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki i odkrój albedo. Ułóż na sałacie wraz z fenkułem.
- Pistacje posiekaj, a pieprz utłucz w moździerzu. Posyp nimi sałatkę.
- Gotową sałatkę polej oliwą z oliwek oraz narsharabem.
UWAGI
*Jeśli nie uda się Tobie zdobyć narsharabu, to możesz kupić sok z granatów lub wycisnąć świeży (ok. 100 ml) i po prostu zredukować go w rondelku z odrobiną cukru.