Sernik baklava marzył mi się już od dawna. Widziałem go wielokrotnie na TikToku i bardzo długo zbierałem się, żeby go upiec, aż w końcu się udało. 🙂 To połączenie dwóch moich ulubionych deserów: bliskowschodniej baklavy z ciasta filo, którą przekłada się różnymi orzechami i polewa aromatycznym syropem cukrowym oraz delikatnego kremowego sernika. Żaden łasuch nie będzie mógł się jemu oprzeć, co potwierdziło już kilku degustatorów. 😉
Z ciasta filo (znanego także jako yufka) przygotowałem spód sernika à la baklava, przekładając je nadzieniem z orzechów włoskich, pistacji oraz cynamonu. Dodatkowo zostawiłem sporo ciasta na bokach, dzięki czemu otula ono boki wypieku, dając cudowny chrupiący efekt po upieczeniu. Do masy serowej użyłem dobrej jakości zmielonego twarogu w wiaderku, wzbogacając go o włoski serek mascarpone, dzięki czemu jest ona cudownie kremowa. Postanowiłem wzbogacić ją jeszcze o wanilię, kardamon i wodę różaną, co sprawia, że zyskuje bliskowschodniego charakteru. Oczywiście niczym w oryginalnym deserze, nie mogło tutaj również zabraknąć aromatycznego syropu cukrowego z dodatkiem cynamonu, kardamonu, miodu i soku z pomarańczy, którym polewamy gotowy sernik baklava. Ciasto finalnie ozdobiłem koroną z posiekanych pistacji i voilà – jeden z najbardziej kuszących wypieków, gotowy!
Ten sernik baklava z pistacjami i orzechami włoskimi gorąco polecam wszystkim, którzy kochają naprawdę słodkie ciasta i niekonwencjonalne połączenia. Moim zdaniem jest on obłędnie pyszny i cudownie aromatyczny, a połączeniu kremowego twarogu z chrupiącym listkującym się ciastem filo po prostu nie można się oprzeć! Mam nadzieję, że skusicie się niebawem i wypróbujecie przepis, a ten sernik baklava stanie się Waszym ulubionym! U mnie na pewno znalazł swoje miejsce na sernikowym podium. 🙂
SKŁADNIKI
Baklava:
- 250 g ciasta filo/yufka (ok. 8-10 arkuszy)
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g obranych niesolonych pistacji
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu w wiaderku dobrej jakości
- 200 g sera mascarpone
- 150 g cukru
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 75 g)
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki kardamonu
Syrop:
- 100 ml wody
- 50 ml soku z pomarańczy
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 1 laska cynamonu
- 4 ziarna kardamonu
- 1 łyżka wody różanej
Dodatkowo:
- 50 g obranych niesolonych pistacji
PRZYGOTOWANIE
Baklava
- Orzechy włoskie podpraż krótko na suchej patelni lub na blaszce w temperaturze 180°C przez około 10 minut do zrumienienia. Następnie pokrusz je wraz z pistacjami za pomocą blendera na mniejsze kawałki (nie na mąkę!) lub drobno posiekaj. Kolejno połącz je z cynamonem oraz cukrem.
- Tortownicę o średnicy 25-26 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia.
- Ciasto filo pokrój na kwadraty o boku nieco większym niż średnica tortownicy. Powinno wyjść 9 kwadratów.
- Masło roztop w rondelku i posmaruj nim boki formy oraz papier.
- Na spodzie ułóż pierwszy arkusz ciasta filo tak, aby pokrył dokładnie spód tortownicy i wystawał na boki. Posmaruj go masłem. Powtórz czynność jeszcze dwa razy, aby uzyskać 3 warstwy ciasta.
- Kolejno rozłóż równomiernie jedną trzecią nadzienia z orzechów i przykryj je kolejnymi 3 warstwami ciasta, smarując każdy płat masłem. Czynność powtórz, rozkładając w ten sposób całe nadzienie pomiędzy arkuszami. Wierzch pokryj kolejnymi 3 płatami ciasta filo. Pamiętając, aby każdy arkusz był posmarowany masłem.
Masa serowa
- Do misy miksera wbij jajka oraz wsyp cukier. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji.
- Kolejno dodaj wodę różaną, cukier lub ekstrakt waniliowy, kardamon oraz skrobię. Zmiksuj krótko do połączenia.
- Dodaj twaróg oraz ser mascarpone i ponownie zmiksuj do powstania gładkiej masy.
- Masę serową wyłóż na przygotowaną baklavę. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez godzinę. Polecam przez pierwsze 45 minut piec go wyłącznie od spodu, a przez 15 minut kolejne góra-dół. Dzięki temu ciasto filo z wierzchu się nie przypali. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy sernik jest ścięty. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o kolejne 15 minut.
Syrop
- W rondelku umieść wszystkie wymienione składniki. Syrop doprowadź do wrzenia, często mieszając, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aby zgęstniał. Odstaw do przestudzenia do momentu upieczenia sernika. Syrop nie powinien być gorący, ale może być jeszcze ciepły. Po wystudzeniu przelej go przez sitko, aby pozbyć się przypraw.
- Gotowym syropem polej równomiernie jeszcze gorący sernik, skupiając się przede wszystkim na bokach z ciasta filo. Wierzch ciasta posyp drobno pokruszonymi pistacjami.
- Deser odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.