Curry to jedno z moich ulubionych dań. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednak zawsze jest pełne niezwykłych aromatów, które wzajemnie się przenikają w czasie gotowania, tworząc przepyszną kompozycję. Zapach, jaki unosi się po domu w trakcie przygotowywania, wprowadza nas w niezwykły nastrój, a smak jest zawsze obłędny. Pomysł na curry w wersji słodko-ostrej z owocami podrzuciła mi rok temu moja znajoma po podróży w Indiach. Danie okazało się na tyle smaczne, że odtąd curry z kurczaka zawsze przyrządzam w ten oto sposób. Jeśli nie dostaniecie mango, to wykorzystajcie świeżego ananasa.
SKŁADNIKI
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 3 starte ząbki czosnku
- spory kawałek startego kłącza imbiru
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 ostre papryczki drobno posiekane
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki mleka kokosowego
- sól
Curry:
- 3 filety z kurczaka
- 2 dorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie)
- 1 banan
- 4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 1 limonka
- 2 papryczki chili
- 400 g mleka kokosowego (1 puszka)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- czerwona pasta curry
- 200 g ryżu basmati lub jaśminowego
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Dokładnie wymieszać rękoma. Odstawić na minimum 3h, a najlepiej na całą noc w lodówce. Przed smażeniem należy jednak pamiętać by kurczak był w temperaturze pokojowej.
- Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy, a następnie wrzucić kurczaka. Podsmażyć (tylko z zewnątrz). Mango obrać i pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić na plasterki. Papryczki posiekać.
- Wszystkie pokrojone składniki wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować.
- Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować na sypko ryż, a następnie podawać razem z curry. Smacznego!