Schwarzwälder Kirschtorte, czyli tort z Czarnego Lasu to jedno z moich ulubionych ciast (przepis znajdziecie tutaj). Jednak jest niestety dość pracochłonne i jakoś tort zwykle wypada upiec raczej na ważniejszą okazję. Dlatego wpadł mi do głowy pewien pomysł, żeby zrobić sernik inspirowany tym słynnym ciastem. W dodatku na zimno, bo w końcu mamy lato i ciasta z galaretką smakują wtedy najlepiej. 🙂 Mój przepis na sernik z Czarnego Lasu bazuje na tradycyjnym czekoladowym spodzie, który nasączyłem nie czym innym, jak wiśniówką. Kolejno przygotowałem lekką masę serową na bazie twarogu z mascarpone. Dodatek włoskiego sera sprawia, że sernik jest aksamitny i delikatny. Nie potrzeba tutaj nic więcej prócz odrobiny wanilii. Oczywiście sernik z Czarnego Lasu nie może się obyć bez solidnej porcji wiśni, które postanowiłem utopić w galaretce. Wierzch ciasta ozdobiłem tradycyjnie bitą śmietaną, odrobiną deserowej czekolady i czereśniami (nie mogłem znaleźć wiśni z ogonkami). Dzięki temu ciasto pięknie się prezentuje i przypomina oryginalny tort szwarcwaldzki. Jeżeli kochacie wiśnie w deserach, to musicie koniecznie przygotować taki sernik z Czarnego Lasu tego lata. Będzie pysznie, obiecuję. 🙂
SKŁADNIKI
Ciasto czekoladowe:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady, min. 70%
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sernik:
- 800 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 200 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny (ok. 16 g)
Galaretka wiśniowa:
- 2 galaretki wiśniowe (na 500 ml wody każda)
- 750 ml wrzątku
- 500 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
Dodatkowo:
- 50 ml Kirschu lub wiśniówki
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 kostki czekolady deserowej
- garść czereśni lub wiśni
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe
- Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (kładąc miskę nad garnek z gotującą się wodą). Do jeszcze ciepłej czekolady dodaj pokrojone w kostkę masło i ubij mikserem bądź trzepaczką do powstania gęstej i jednolitej masy. Następnie zacznij powoli dodawać żółtko (po jednym), kontynuując ubijanie.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno zacznij wsypywać powoli cukier, cały czas ubijając, aż do powstania sztywnej i lśniącej piany (jak na bezę). Pianę z białek delikatnie dodaj do czekoladowej masy. Nie musisz dokładnie jej rozprowadzać.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kolejno wsypuj ją partiami do reszty składników, mieszając całość delikatnie łyżką w jedną stronę. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 21-23 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzone ciasto nasącz Kirschem lub wiśniówką.
Sernik
(Pamiętaj, aby twaróg miał temperaturę pokojową. Inaczej w serniku powstaną grudki).
- Twaróg sernikowy wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Żelatynę wymieszaj najpierw z 4 łyżeczkami zimnej wody, a następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź. W razie potrzeby dolej więcej wody. Żelatynę wlej do masy serowej i zmiksuj ponowie.
- Gotową masę serową wylej na upieczony i wystudzony spód. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
Galaretka wiśniowa
- Galaretkę rozprowadź we wrzątku, a następnie wystudź w zimnej wodzie. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj ją z wiśniami (mrożone należy wcześniej rozmrozić) i wylej ją na wierzch sernika. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem:
- Ciasto wyjmij delikatnie z rantu formy.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przełóż ją do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekoruj nią wierzch ciasta.
- Na bitej śmietanie ułóż świeże wiśnie lub czereśnie. Wierzch ciasta udekoruj startą czekoladą.