Ten sernik jagodowy chodził już za mną od jakiegoś czasu, więc gdy sezon na te owoce lasu zaczął się na dobre, musiałem go zrobić! Kontrast pomiędzy soczystą zielenią ciasta leśny mech oraz intensywnym fioletem zmiksowanych z twarogiem jagód ma w sobie coś hipnotyzującego. Aż nie mogłem oprzeć się, żeby go jakoś poetycko nazwać. „Leśna Polana” daje radę? 😀 Ten fantastyczny kolorowy efekt otrzymacie bez żadnych sztucznych barwników — to sama natura! Ciasto z liśćmi szpinaku znają chyba już wszyscy. Jednak zapewne nie każdy z Was próbował je wykorzystać do innych celów, a to błąd, bo można z niego robić fantastyczne spody do innych deserów, jak na przykład ten sernik jagodowy! 🙂 Przygotowując masę serową, wykorzystałem już zmielony twaróg oraz dodałem ser mascarpone. Ogólnie w tym serniku postawiłem na prostotę, bo tylko zmiksowałem ser z jagodami, cukrem oraz żelatyną. Tyle wystarczyło i nie ma co bardziej kombinować, bo to jest tak pyszne, że aż ma się ochotę wyjadać masę prosto z miski. Oczywiście sernik jagodowy na zimno nie mógłby obyć się bez galaretki. Dlatego wierzch pokryłem wersją krystalicznie przeźroczystą, w której pięknie prezentują się całe borówki. Możecie jednak wykorzystać jagody również i w galaretce. Dobra, koniec mojego gadania! Bierzcie przepis i przygotujcie taki sernik jagodowy na zimno jeszcze w ten weekend. Nie pożałujecie! 🙂
SKŁADNIKI
Ciasto szpinakowe leśny mech:
- 200 g świeżego szpinaku typu 'baby'
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik jagodowy:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 200 g sera mascarpone
- 250 g jagód
- 100 g cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny (ok. 24 g)
Galaretka z borówkami:
- 2 galaretki krystaliczne lub jagodowe (na 500 ml wody każda)
- 750 ml wrzątku
- 250 g borówek
PRZYGOTOWANIE
Ciasto szpinakowe leśny mech
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej. Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj do połączenia się składników.
- Blachę o wymiarach 25 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej szpinakowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz je przez około 25 minut do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Sernik jagodowy
(Pamiętaj, aby twaróg miał temperaturę pokojową. Inaczej w serniku powstaną grudki).
- Jagody dobrze umyj pod bieżącą wodą i wsyp do kielicha blendera. Dodaj twaróg, ser mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj do połączenia się składników.
- Żelatynę wymieszaj najpierw z 6 łyżeczkami zimnej wody, a następnie wlej 6 łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź. W razie potrzeby dolej więcej wody. Żelatynę wlej do masy serowej i zmiksuj ponowie.
- Gotowy sernik wylej na upieczone i wystudzone ciasto szpinakowe i wstaw na 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
Galaretka z borówkami
- Galaretkę rozprowadź we wrzątku, a następnie wystudź w zimnej wodzie. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na wierzch sernika jagodowego. Wierzch udekoruj borówkami.
- Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na kolejne 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
16 komentarzy
No muszę przyznać, że wygląda obłędnie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Witam, czy jagody mogą być mrożone?
Oczywiście, jak najbardziej. Wystarczy je rozmrozić przed użyciem.
Przepyszny i bardzo efektowny słodziak. Da się bezproblemowo zweganizować 🙂🌱
Dziękuję 🙂 I tak, pewnie, że można 🌱
To bedzie „tort” mojej corci na drugie urodziny 🙂 wspaniały!!
Bardzo się cieszę! ❤️ Wszystkiego najsłodszego dla Córci! 🙂
te składniki są na jaką blachę ? o jakiej wielkości ?
Cześć Weronika, wszystko jest napisane w przepisie – 25 x 35 cm. Pozdrawiam.
Cześć! Bardzo się boje tak żelatyny i twarogu.
Robiłam już kiedyś próbę i żelatyna waży mi się z kremem, robią się grudy. Proszę zdradź sekret, bo na samą myśl łączenia żelatyny i kraju aż mnie wzdryga 🙈
Cześć Natalia! Najważniejsze jest, aby twaróg nie był prosto z lodówki, bo wtedy bardzo trudno rozprowadzić w nim żelatynę. Najlepiej wyjąć go na 2 godziny przed przygotowywaniem sernika. Dodatkowo żelatyna musi być dobrze rozprowadzona w wodzie. Można nawet dolać ciut więcej wrzątku, aby była rzadsza — wtedy nie zetnie się tak szybko. Dodatkowo ja masę zwykle mieszam blenderem – wtedy nawet najmniejsze grudki nie zostaną w twarogu.
Cudo 😍 pysznie i piękne, dziękuję za przepis, podbił serducho każdego, kto próbował 🥳
Ach, jak się cieszę, że smakowało! Dziękuję za miłe słowa! 🙂
Czy można zamiast borówek użyć malin ?
Tak, jak najbardziej – maliny sprawdzą się tutaj również znakomicie. 😉