Schwarzwälder Kirschtorte to jeden z najsłynniejszych klasycznych niemieckich wypieków i w dodatku jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych tortów na świecie. Przepis na tę recepturę liczy sobie już ponad 100 lat! Pamiętam, że Tort Szwarcwaldzki był również jednym z pierwszych tortów, jakie kiedykolwiek z dumą upiekłem. Aż dziwne, że jeszcze nie pojawił się dotąd na blogu! Co czyni tort szwarcwaldzki tak wyjątkowym? Blaty ciasta czekoladowego nasączone mocną wiśniówką lub Kirchem i przełożone bitą śmietaną oraz wiśniami. Charakterystyczna jest również dekoracja z tartej czekolady; u mnie w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Tradycyjnie Tort Szwarcwaldzki dekoruje się na wierzchu kandyzowanymi wiśniami, jednak sądzę, że w sezonie na świeże owoce znacznie lepiej jest wykorzystać czereśnie, którymi można również zastąpić nadzienie. Schwarzwälder Kirschtorte zwany również Tortem z Czarnego Lasu jest świetny zarówno zimą, gdy możemy wykorzystać domowe wiśnie w syropie, jak i latem, gdy drzewa uginają się pod naporem wiśni. Za każdym razem smakuje wyjątkowo! Jeśli jeszcze nie piekliście Tortu Szwarcwaldzkiego, to gorąco Was zachęcam to jedno z najbardziej wyjątkowych i eleganckich ciast na wszelkie okazje. Polecam go szczególnie z mojego przepisu. 😉

SKŁADNIKI
Ciasto czekoladowe:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady, min. 70%
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie wiśniowe:
- 500 g wiśni (świeżych lub w syropie)
- 200 ml syropu z wiśni
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
- 1 l śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru z wanilią
- 2-3 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
- 100 ml Kirschu lub wiśniówki
- 100 ml syropu z wiśni
Dekoracja:
- 200 g czekolady deserowej
- garść wiśni lub czereśni
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe
- Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (kładąc miskę nad garnek z gotującą się wodą). Do jeszcze ciepłej czekolady dodaj pokrojone w kostkę masło i ubij mikserem bądź trzepaczką do powstania gęstej i jednolitej masy. Następnie zacznij powoli dodawać żółtko (po jednym), kontynuując ubijanie.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno zacznij wsypywać powoli cukier, cały czas ubijając, aż do powstania sztywnej i lśniącej piany (jak na bezę). Pianę z białek delikatnie dodaj do czekoladowej masy. Nie musisz dokładnie jej rozprowadzać.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kolejno wsypuj ją partiami do reszty składników, mieszając całość delikatnie łyżką w jedną stronę. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 21-23 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia.
- Ciasto na tort szwarcwaldzki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie podziel na 3 równe blaty.
Nadzienie wiśniowe
- Świeże wiśnie pozbaw pestek za pomocą drylownicy. Następnie wrzuć je do garnka z kilkoma łyżkami cukru i zalej wodą, gotuj przez kwadrans. Wiśnie z syropu lub kompotu przełóż do garnka. Posłodź w razie potrzeby i wlej 200 ml płynu z zalewy. Zagotuj.
- W odrobinie wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i wlej ją zdecydowanym ruchem do wiśni. Zacznij energicznie mieszać. Masę wiśniową do tortu szwarcwaldzkiego gotuj, aż powstanie gęsty kisiel. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana
- Śmietanę kremówkę ubij wraz z cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na sztywną bitą śmietanę.
Przełożenie tortu
- Na płaskim talerzu, desce lub paterze ułóż pierwszy blat ciasta i nasącz go częścią Kirschu wymieszanego z syropem. Następnie wyłóż połowę masy wiśniowej i jedną trzecią bitej śmietany. Przykryj kolejnym blatem i postąp podobnie.
- Ostatni blat nasącz jedynie syropem z alkoholem i pokryj cienką warstwą bitej śmietany. Boki tortu również posmaruj. Trzy łyżki bitej śmietany odstaw do dekoracji. Tort szwarcwaldzki wstaw do lodówki na czas przygotowania dekoracji.
Dekoracja
- Trzy kostki czekolady zetrzyj na tartce i odstaw. Resztę rozpuść w kąpieli wodnej. Dużą blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wylej nań całą czekoladę, wyrównaj szpatułką lub łyżką. Następnie blachę wstaw do lodówki. Gdy czekolada już zastygnie, ale będzie dalej plastyczna, zwiń ją w rulon i wstaw na kwadrans do zamrażarki. Następnie odwiń ją i podziel na dwu-centymetrowe paski. Obłóż nimi boki tortu szwarcwaldzkiego.
- Pozostałą bitą śmietanę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekoruj nią wierzch tortu. Następnie umieść nań wiśnie lub czereśnie wraz z ogonkami. Środek tortu posyp startą czekoladą. Tort szwarcwaldzki wstaw z powrotem do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepszy jest na 2 dzień.
7 Comments
Wiesz,co tygryski lubia najbardziej:)))