Galaretkowiec to przyjemny pomysł na proste i efektowne ciasto, a właściwie deser, wprost stworzony na lato. Nie wymaga on dużo pracy i jest wprost stworzony dla wszystkich tych, co nie dogadują się z piekarnikiem. 😉 Pomysłów na galaretkowiec w sieci można znaleźć całe mnóstwo, dlatego też nie byłbym sobą, gdybym nie stworzył własnego. Oczywiście wszystkie przepisy łączy jedno — w środku muszą znaleźć się różnokolorowe galaretki. Tego postanowiłem nie zmieniać. Jednak chciałem, aby sam deser przypominał raczej sernik na zimno niż zwykłą galaretkę. Dlatego białą masę przygotowałem na bazie twarogu z mascarpone, który połączyłem z ubitą śmietaną kremówką. Dzięki temu galaretkowiec jest przyjemnie napowietrzony i puszysty. Smak deseru dodatkowo podkręciłem wanilią oraz otartą skórką z cytryny. Oprócz samych galaretek do środka dorzuciłem również pokruszone herbatniki i kilka moreli. Możecie również pokusić się o biszkopty i inne sezonowe owoce. W końcu mamy pełnię lata i grzechem byłoby z tego nie skorzystać. 🙂 Przygotowując własny galaretkowiec nie zawahajcie się również zabawić jego kształtem. Oczywiście można zrobić go w zwykłej okrągłej lub prostokątnej blaszce, ale w formie na babkę wygląda od razu o niebo lepiej! Czyż nie? 🙂
SKŁADNIKI
Masa serowa:
- 800 g mielonego twarogu sernikowego
- 200 g sera mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
- 6 łyżeczek żelatyny (ok. 24 g)
Dodatkowo:
- 3 różnokolorowe galaretki (na 500 ml wody każda)
- 200 g herbatników maślanych (można użyć również okrągłych biszkoptów)
- 4 morele
- 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Dzień wcześniej zacznij od przygotowania galaretek. Każdą rozprowadź w ok. 350 ml wrzątku. Przestudź i umieść w lodówce w prostopadłościennych pojemnikach. Zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.
- Gotowe galaretki wyjmij z pojemników i pokrój w nieregularną kostkę. Herbatniki podziel na mniejsze kawałki, a morele pokrój w kostkę lub paski.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
- Twaróg sernikowy wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki z serem mascarpone, cukrem pudrem, otartą skórką otartą z cytryny i ekstraktem waniliowym, a następnie powoli połącz go z ubitą kremówką, delikatnie mieszając całość.
- Żelatynę wymieszaj najpierw z 6 łyżeczkami zimnej wody, a następnie wlej 6 łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź. W razie potrzeby dolej więcej wody. Żelatynę wlej do masy serowej i zmiksuj ponowie.
- Przygotuj formę na babkę o średnicy 24-28 cm (na około 2 l płynu). Jeżeli nie posiada ona nieprzywierającej warstwy, posmaruj ją odrobiną masła lub oleju kokosowego. Gotową masę serową nakładaj warstwami, umieszczając w niej pokrojone galaretki, morele oraz herbatniki. Po wypełnieniu całej formy wstaw ją do lodówki na minimum 3-4 godziny do stężenia.
- Przed podaniem wyjmij formę na 20-30 minut z lodówki. Ułóż na niej płaski talerz lub paterę, obróć do góry dnem i delikatnie postukaj w formę. Jeżeli galaretka nie chce „wyjść” włóż formę na moment do ciepłej wody. Galaretkowiec krój na porcje i podawaj.
2 komentarze
Cudnie wygląda, smakowało pewnie obłędnie
Trudno mi jest się z tym nie zgodzić, haha 😀