2,K
Za ten pudding można dać się pokroić! Serio! Mięciutkie kuleczki tapioki w kremowym mleku kokosowym z wanilią i kawałeczkami owoców. To zdecydowanie idealny deser o każdej porze roku. W dodatku robi się go tak szybko! Latem można podać go na zimno z mnóstwem owoców, a zimą w rozgrzewającej wersji na ciepło. Do gotującego się mleka, można dorzucić laskę cynamonu i podać z pieczonym jabłkiem. Też będzie pycha!
SKŁADNIKI
- 800 ml mleka kokosowego (2 puszki)
- ¾ szklanki drobnej tapioki
- 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
- 1 laska wanilii
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
- 2 kaki
- 100 g borówek
PRZYGOTOWANIE
- Mleko kokosowe przelej do garnka z nieprzywierającym dnem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii z wybranymi ziarenkami. Wsyp erytrytol, sól oraz tapiokę. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, często mieszając.
- Pudding gotuj około 15-20 minut od momentu zagotowania, aż stanie się gęsty, a tapioka zmięknie.
- Podawaj z pokrojnym w kostkę kaki i borówkami. Pudding smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
8 komentarzy
Cudownie słoneczny, idealny na te szare, styczniowe dni 🙂
Prawda? Od razu może humor poprawić ?
O rety, jak to pysznie wygląda! 🙂
Dziękuję ?
ja to bym się pokroiła za wszystko co tutaj dodajesz! Robisz tak klimatyczne zdjęcia <3
Och, jejku jejku, jak miło ❤️
Zdecydowanie na mleczku kokosowym tapioka jest najsmaczniejsza 🙂
To zdecydowanie prawda! 😀